Οι διενέξεις με την Τουρκία και οι απειλές πολέμου…

on .

Από το καλοκαίρι του 2020 άρχισαν οι διενέξεις με την Τουρκία και συνεχίζουν έκτοτε διογκούμενες με τη χώρα μας να απειλείται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με πόλεμο. «Θα έρθουμε μια νύχτα…», λέει και προειδοποιεί: «Έλληνες, δεν καταλαβαίνετε τα όριά σας; Θα πάθετε ό,τι πάθατε πριν εκατό χρόνια...». Τον ακούσαμε πολλές φορές να τα επαναλαμβάνει αυτά.  Ξεκάθαρη απειλή  εισβολής  στην Ελλάδα. Τώρα αν το πιστεύει ή όχι είναι ένα ερώτημα. Τα τηλεοπτικά κανάλια της Αθήνας «βομβαρδίζουν» καθημερινά  τους Έλληνες πολίτες με τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απευθύνεται και προς τον τουρκικό λαό υποσχόμενος ότι θα  υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και θα τιμωρήσει τους γείτονες Έλληνες, γιατί  αντιτίθενται στα δίκαιά της, παραβιάζοντας  το Διεθνές Δίκαιο!  Επιτίθεται  ονομαστικά και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τότε που μίλησε στο Κογκρέσο  και οι Αμερικανοί γερουσιαστές τον υποδέχτηκαν με μεγάλες τιμές. Δεν θέλει πια να συζητήσει μαζί του. «Γιοκ Μητσοτάκης!», ακούσαμε έκπληκτοι να λέει σε τουρκικό κανάλι.

Ζητούν την αποστρατικοποίηση των νησιών μας στο Ανατολικό Αιγαίο, διότι, σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης,  λένε, πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.  Ξεχνούν ότι  χώρα απειλούμενη με πόλεμο οφείλει, έχει νόμιμο δικαίωμα να αμυνθεί. Αλλά το πιο απίθανο! Ακούσαμε τους Τούρκους  να ισχυρίζονται ότι τα νησιά μας, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ανήκουν στην Τουρκία  και όποτε θέλει τα ξαναπαίρνει! Τυπώσανε και χάρτες και όρισαν και τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας». Αναπολούν, φαίνεται, την ανασύσταση της Οθωμανικής  Αυτοκρατορίας! Τρελά πράγματα δηλαδή. Έγκριτοι επιστήμονες της πολιτικής και της διπλωματίας,  δημοσιογράφοι και  στρατιωτικοί, αναλύουν στην τηλεόραση και τον τύπο την διαμορφωθείσα  κατάσταση, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς το τι σκέπτεται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας. 

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι ιδέες και οι αναφορές των Τούρκων.  Μια ματιά στην ιστορία μάς πείθει ότι τις  σκέψεις και τις ενέργειες  των Τούρκων ηγετών δεν μπορείς να τις κρίνεις με την λογική ή με το διεθνές δίκαιο.  Ούτε και  με όρους δημοκρατίας και ειρηνικής συμβίωσης των λαών και ειδικά των γειτόνων ή συμμάχων. Οι Τούρκοι ανέκαθεν ήταν και παραμένουν  ενάντιοι των Ελλήνων. Στα εκατό χρόνια που πέρασαν από την μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, δεν έλειψαν οι παράλογες και ετσιθελικές επιθέσεις των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων. Βέβαια η νίκη της Τουρκίας στη Μικρά Ασία και  η καταστροφή μας -που επικαλείται ο Τούρκος πρόεδρος-  ήταν αποτέλεσμα  των  δικών μας  τραγικών λαθών και οφείλουμε, χάριν της ιστορικής αλήθειας,  να το αποδεχτούμε. Όμως από εκεί και ύστερα η Τουρκία  πολλές φορές μας χτύπησε αναίτια. 

Το 1955 (στις 6 Σεπτεμβρίου),  ενώ γινόταν  η τριμερής διάσκεψη των τριών  κρατών  (Αγγλίας, Τουρκίας, Ελλάδας)  στο Λονδίνο, για να  συζητήσουν για τον αγώνα της ΕΟΚΑ που πολεμούσε για την αυτονόμηση της Κύπρου, η Τουρκία εξαπέλυσε τον μεγάλο διωγμό των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη. Ο καθοδηγημένος τουρκικός όχλος  σκότωσε, λεηλάτησε, έκαψε, κατέστρεψε σπίτια, μαγαζιά, βιοτεχνίες, σχολεία, εκκλησίες των Ελλήνων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε φυγή  χιλιάδες Έλληνες Κωσταντινοπολίτες. Από τότε έπεσε στην αφάνεια ο  ελληνισμός της Πόλης.

Το 1974 με το πραξικόπημα του Ιωαννίδη και του Γρίβα να χτυπήσουν τον Μακάριο, ο οποίος  κατάφερε να γλιτώσει και να φύγει στο Λονδίνο, στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας με το πρόσχημα  την διασάλευση  της τάξης, εισέβαλαν στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη. Από τότε η μαρτυρική Κύπρος ζει χωρισμένη σε δύο κοινότητες, αλλά οι Τούρκοι μετέτρεψαν σε ξεχωριστό κράτος την τουρκική κοινότητα, που κατέχει το 38% του κυπριακού εδάφους. Υπάκουσε ποτέ η Τουρκία στις αποφάσεις  των Ηνωμένων Εθνών για την λύση του κυπριακού προβλήματος;  Φυσικά και όχι, γιατί η Τουρκία κάνει πάντα του κεφαλιού της,  χωρίς να λογαριάζει κανέναν.

Επενέβη  και συνεχίζει  να επεμβαίνει στρατιωτικά στα εδάφη της Συρίας και του βόρειου Ιράκ, ερωτοτροπεί με τον Πούτιν και  εξοπλίζεται από την Ρωσία με τους πυραύλους S400, βοήθησε στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο ολίγων ημερών με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κανείς δεν αντέδρασε, εκτός απ΄ τον Μακρόν, τον  πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία, τον σπουδαιότερο χριστιανικό ναό των Ορθοδόξων, σε τζαμί. Οι αντιδράσεις του χριστιανικού κόσμου τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες δεν υπήρξαν ανάλογες του «εγκλήματος» των Τούρκων, διότι περί εγκλήματος χωρίς εισαγωγικά πρόκειται. Κανένας μη μουσουλμάνος  δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει στη Μέκκα των πιστών του Μωάμεθ. Πώς λοιπόν η διεθνής χριστιανική κοινότητα επέτρεψε η Αγία Σοφία να γίνει τζαμί; Δεν αποτελεί «ύβρη» στη χριστιανική θρησκεία η βδελυρή αυτή πράξη του Τούρκου ηγέτη; Και η Ρωσία του Πούτιν, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό ορθόδοξη χώρα, γιατί δεν αντέδρασε να αποτρέψει τον φίλο της  Ερντογάν να κάνει αυτή την ανίερη πράξη; Όμως τα πάντα ανατρέπονται σ΄ αυτόν τον κόσμο και πιστεύω πως η ιστορία θα καταδικάσει τον Ισλαμιστή Ερντογάν και μια μέρα η Αγία Σοφία  θα επανέλθει στη θέση της.

Τις προκλήσεις  και  τις απειλές της Τουρκίας η ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίστηκε μέχρι σήμερα  με μυαλό, σύνεση  και ψυχραιμία, τόσο με την διπλωματία όσο και με το γενναίο  πρόγραμμα  εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων, το μόνο που καταλαβαίνει καλά ο Ερντογάν. Και είναι ευχής έργο το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας  έχουν σύμπνοια στο θέμα αντιμετώπισης  της τουρκικής απειλής. Όμως τον  Ερντογάν τον έχουμε γείτονα. Κι ο λαός μας  πολύ σοφά λέει: «Ο κακός χειμώνας περνάει, ο κακός γείτονας όχι».  Έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι να  φροντίσουμε να βρούμε τρόπους  να συνεννοηθούμε μαζί του και να λύσουμε τις διαφορές μας  ειρηνικά, ώστε να μην οδηγηθούμε σε πόλεμο. Ποιοι θα είναι αυτοί οι τρόποι και τα μέσα για συνεννόηση,  θα το σκεφθεί και θα το αποφασίσει  η ηγεσία της χώρας μας.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης  για την οριοθέτηση της θαλάσσιας  ζώνης με την Αλβανία, η υπογραφή αμυντικών συμφωνιών με  Αμερική και Γαλλία  και οι συμμαχίες  με αραβικές χώρες, είναι δείγματα τεράστιας επιτυχίας της  ελληνικής κυβέρνησης. Στα νταηλίκια της Τουρκίας πρέπει να μπει φρένο. Οι καθημερινές  αεροπορικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα,  η  ένταση και άγρυπνη φρουρά του στρατού μας στο Αιγαίο, οι  απειλές του Τούρκου προέδρου ότι  θα παραβιάσει τα σύνορά μας, πρέπει να λήξουν. 

Και  στο καθημερινό δελτίο ειδήσεων  όλων των καναλιών  για  το τι λέει και τι κάνει κάθε μέρα  ο Ερντογάν, χρειάζεται κάποια φειδώ. Ο λαός έχει κουραστεί τρία χρόνια τώρα με αυτή την υπόθεση και σίγουρα και ο ελληνικός λαός και ο τουρκικός κανέναν πόλεμο δεν θέλει. Αυτό να το λάβουν υπόψη τους οι ηγήτορες και να καθίσουν στο τραπέζι να κουβεντιάσουν.