Βαριές οι επιπτώσεις κόκκινων δανείων και πλειστηριασμών…

on .

• Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος για την οικονομία. Δείχνει επίσης ότι οι τράπεζες έχουν σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα και ισχυρή πολιτική επιρροή. Επομένως, η τραπεζική αγορά δεν μπορεί να αφήνεται μόνο στις δυνάμεις της αγοράς. Χρειάζεται ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε η λειτουργία των τραπεζών να μη διαταράσσει ούτε την οικονομία, ούτε την κοινωνία, ούτε την πολιτική.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και ασκεί πιέσεις για να προχωρήσουν οι τράπεζες σε κινήσεις όπως η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, η μείωση των προμηθειών που χρεώνουν για ψηφιακές συναλλαγές, αλλά και η συμμετοχή τους στη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών απέναντι στην αύξηση του κόστους των δανείων που προκαλεί η άνοδος των επιτοκίων.

Η όλη υπόθεση εξελίσσεται με φόντο τα σημαντικά κέρδη που αποκομίζουν οι τράπεζες λόγω της συγκυρίας, καθώς η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, όταν δεν ανεβαίνουν παράλληλα εκείνα των καταθέσεων, μεταφράζεται σε πρόσθετο καθαρό όφελος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υψηλές προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για τη διεκπεραίωση ψηφιακών συναλλαγών, τις οποίες το κοινό παροτρύνεται να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο.

Την εικόνα συμπληρώνει ο αποκλεισμός της πλειονότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τον δανεισμό επειδή δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, αλλά και οι επικείμενοι πλειστηριασμοί ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από τα funds-κοράκια στα οποία μεταβιβάστηκαν τα κόκκινα δάνεια, με τη χρήση κρατικής εγγύησης. Οι πλειστηριασμοί έχουν παγώσει προς το παρόν για νομικούς λόγους, αλλά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έχει προεξοφλήσει το ξεπάγωμά τους.

Είναι σαφές ότι το σύστημα έχει πρόβλημα, καθώς δεν υπηρετούνται αποτελεσματικά βασικές λειτουργίες της οικονομίας και της αγοράς, ενώ οι κοινωνικές επιπτώσεις των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών θα είναι ιδιαίτερα βαριές.

Όλα αυτά, μάλιστα, έχουν και πολιτικές συνέπειες, πόσο μάλλον που οι τράπεζες έχουν υποστηριχθεί άμεσα τα τελευταία χρόνια με περισσότερα από 40 δισ. ευρώ, τα οποία γράφτηκαν στο δημόσιο χρέος και τα πληρώνουμε όλοι.

Ο υπουργός Οικονομικών καθ’ εντολή του Πρωθυπουργού ζήτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών να «αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» προχωρώντας σε διορθωτικές κινήσεις. Το ζήτημα όμως είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι εκτός θέματος. Η επίκληση της καλής θέλησης των τραπεζικών διοικήσεων είναι άσχετη με το θέμα και εξ ορισμού ατελέσφορη. Ασφαλώς οι τράπεζες οφείλουν να λειτουργούν με γνώμονα το ευρύτερο όφελος της οικονομίας, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν, και για τον σκοπό αυτό έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια για τη διάσωσή τους από τη χρεοκοπία τα προηγούμενα χρόνια.