Τα δεδομένα των εκλογών…

on .

Οι ερχόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα δυσκολέψουν καθόλου τους ψηφοφόρους να προτιμήσουν το κόμμα της αρεσκείας τους. Αυτό βέβαια υπό τον όρο ο πολίτης να βασιστεί στα δεδομένα και όχι στα επιθυμητά και πάντα με τη χρήση του ορθού λόγου και της σωστής κρίσης.

Πράγματι, περιμένουμε τις εκλογές με πλούσια εμπειρία των δύο πρώτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού και τα δύο κόμματα έχουν ασκήσει την κυβερνητική διαχείριση και ο κόσμος βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής που εφάρμοσαν. Γι’ αυτό και δεν συγκινείται ιδιαιτέρως ο πολίτης σε συζητήσεις κομματικές, σε διακομματικούς διαλόγους ή σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Θυμάται καταρχήν πώς κυβέρνησε ο Τσίπρας μαζί με τον Καμμένο και τι άφησαν παραδίνοντας την εξουσία. Άλλωστε η πολιτική ιστορία μας βεβαιώνει ότι ο πολίτης στην ώρα της κρίσης περισσότερο θυμάται τα αρνητικά και λιγότερο τα όποια καλά.

Έτσι στη μνήμη μας σήμερα έρχεται το δημοψήφισμα του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ, η υποθήκευση για 99 χρόνια της δημόσιας περιουσίας, η παραπομπή όλων των πολιτικών του αντιπάλων στο Δικαστήριο για το υποτιθέμενο σκάνδαλο Novartis, η διαχείριση και ο έλεγχος των καναλιών, οι πατριωτικές κορόνες του Καμμένου, οι θάνατοι στο Μάτι, οι χλιδάτες διακοπές του Τσίπρα σε κότερο εφοπλιστή και τόσα άλλα. Είναι, λοιπόν, δυνατόν να συγκινηθεί ένας νέος ψηφοφόρος ή και παλιός ώστε να ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όσο για την κυβέρνηση της Ν.Δ. μαζί με τα σημαντικά προκαλούν την κρίση μας και τα σοβαρά σημερινά προβλήματα. Βεβαίως θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν δεχτούμε ότι ο Μητσοτάκης αντιμετώπισε με θάρρος και με αποτελεσματικότητα κρίσεις, όπως είναι η πανδημία, το μεταναστευτικό, το ουκρανικό, η αναθεωρητική πολιτική του Ερντογάν, οι στρατηγικές συμμαχίες με Γαλλία και Αίγυπτο και άλλα.

Όμως υπάρχει ευθύνη στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των κοινωνικών ανισοτήτων, για την ακρίβεια, για την κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια των ισχυρών. Έτσι ερμηνεύεται και η στάση πολλών που αποδέχονται ως ικανό τον Μητσοτάκη, ενώ έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κόμμα της Ν.Δ.

Και το παράδοξο δεδομένο των πολιτικών μας πραγμάτων είναι η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να διαδραματίσει ρόλο σημαντικό στις εξελίξεις. Τούτο οφείλεται στα αντιφατικά και θολά μηνύματα που εκπέμπει ο Ανδρουλάκης, αφού ο πολίτης αδυνατεί να ερμηνεύσει τις διακηρύξεις του για «προοδευτική κυβέρνηση» για «δούρειο ίππο» και άλλα.

Εκτιμώ πως έχει καθυστερήσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα και αντί να φωτίζει, θολώνει το σχέδιό του για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Μ’ αυτά τα δεδομένα ο πολίτης είναι έτοιμος να δώσει την πολιτική λύση, αφού νοιάζεται για την οικονομική σταθερότητα, την εθνική του ασφάλεια και την εργασία. Τώρα πια οι ιδεολογίες τείνουν να μετατραπούν σε ιδεολογήματα και οι προγραμματικές αντιθέσεις των κομμάτων θυμίζουν μύθους του Αισώπου, αφού οι διαφορές τους βρίσκονται όχι στις προτάσεις αλλά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσώπων.

Όμως υπάρχουν και οι άγνωστοι παράγοντες τους οποίους οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας, καθώς θα σταυρώνουμε τα κόμματα. Και αυτοί επιλεκτικά είναι η ενεργειακή κρίση, το ουκρανικό, η ύφεση στην Ευρώπη, ο Ερντογάν, ο τουρισμός, κ.α.

Άρα σε κάθε περίπτωση οι βουλευτικές εκλογές έχουν μεγάλη σημασία, αφού η νέα κυβέρνηση, θα κληθεί να διαχειριστεί μεγάλα ζητήματα της χώρας χωρίς λαϊκισμό, υποσχέσεις και ρητορικές ανατάσεις. Ο τόπος χρειάζεται πρόσωπα σοβαρά, αξιόπιστα και όχι τυχοδιώκτες.

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ