ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Θα καλύψει πάλι ο Λιάπης τον Περιφερειάρχη Ηπείρου;

ΤΟ λέει η έρευνα της ΓΣΕΕ μόλις πριν από τέσσερις ημέρες ότι η Ήπειρος συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πιο φτωχών περιφερειών της χώρας και μάλιστα στην χειρότερη θέση. Το είπε η Κομισιόν, ότι στην περιφέρεια Ηπείρου παρατηρείται η μεγαλύτερη διαφθορά από όλες τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά και δεν περιμέναμε να μας το πούνε αυτοί, το ζούμε κάθε ημέρα όλοι μας. Περιφερειάρχης είναι από το 2010 ο κ. Αλ. Καχριμάνης, Νομάρχης Ιωαννίνων 2003-2010. Αυτός που κάθε φορά έλεγε πως είναι η τελευταία για να ολοκληρώσει το έργο του για την ευημερία της Ηπείρου και που καμαρώνει για τα επιτεύγματά του.

21 Ιούν 2025 • 08:16
ΤΟ λέει η έρευνα της ΓΣΕΕ μόλις πριν από τέσσερις ημέρες ότι η Ήπειρος συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πιο φτωχών περιφερειών της χώρας και μάλιστα στην χειρότερη θέση. Το είπε η Κομισιόν, ότι στην περιφέρεια Ηπείρου παρατηρείται η μεγαλύτερη διαφθορά από όλες τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά και δεν περιμέναμε να μας το πούνε αυτοί, το ζούμε κάθε ημέρα όλοι μας. Περιφερειάρχης είναι από το 2010 ο κ. Αλ. Καχριμάνης, Νομάρχης Ιωαννίνων 2003-2010. Αυτός που κάθε φορά έλεγε πως είναι η τελευταία για να ολοκληρώσει το έργο του για την ευημερία της Ηπείρου και που καμαρώνει για τα επιτεύγματά του.

ΤΩΡΑ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τον κατηγορεί για κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση, κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος - όλα αποκαλύψεις μας με ντοκουμέντα. Εκείνος διατείνεται ότι τον πολεμούν τα «συμφέροντα» (ποιά;), αλλά σίγουρα δεν ευθύνονται αυτά για τις απευθείας αναθέσεις, κατατμήσεις, το χάος με τα υλικά από το πρώην ξιφασκίας, τον δρόμο στον Γράμμο και τόσα άλλα - ταυτισμένος όμως απολύτως με τα «συμφέροντα» που δήθεν τον κυνηγούν. Τέλος πάντων άλλο μας ενδιαφέρει, δεδομένου ότι κλήθηκε σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πέραν του τι θα κάνουν οι Εισαγγελικές Αρχές. 

ΓΙΑ το δεύτερο έχουμε γράψει στις 25/6/2022 και 14/12/2024  για την διαπλοκή της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δικαστικού Μεγάρου, τα «έργα» Καχριμάνη σε αυτό, την καλή μεταχείριση που είχε σε υποθέσεις του (περιμένουμε μιά απόφαση ακόμη για να ολοκληρωθεί η εικόνα), τα οποία διερευνά ήδη η Αρχή Διαφάνειας. Το θέμα τώρα είναι ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σεραφείμ Λιάπης, που τον κάλυπτε αφ’ ότου ήρθε εδώ. Άλλωστε με εντολή του υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στήριξε τον κ. Καχριμάνη σε προηγούμενο Πειθαρχικό που είχε παραπεμφθεί, ενώ έκανε πως δεν καταλαβαίνει σε αναφορές - καταγγελίες, παρέχοντάς του πλήρη στήριξη. Τον κάλεσε λοιπόν σε απολογία ως όφειλε, ύστερα από τα πορίσματα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ασφαλώς και με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, την οποία εκπροσωπεί στην Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία.

ΘΑ απολογηθεί λοιπόν ο Περιφερειάρχης και μετά; Θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει, θα τον τιμωρήσει ή όχι; Τι καινούργιο όμως έχει να προσθέσει ο κ. Καχριμάνης; Τις απόψεις- δικαιολογίες του τις κατέθεσε εγγράφως στην Αρχή Διαφάνειας η οποία δεν πείστηκε και ζητά την τιμωρία του για βαριά αμέλεια και παράβαση καθήκοντος. Ο κ. Λιάπης πρέπει να κάνει το καθήκον του, όχι έναντι της κυβέρνησης αλλά του δημοσίου συμφέροντος και της Ηπείρου, έναντι των νόμων του κράτους και της αξιοπιστίας της δημόσιας διοίκησης. Αν θέλει, ναι και έναντι της κυβέρνησης που τον επέλεξε ως ελεγκτή των πράξεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιά κυβέρνηση που διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι πρώτο της μέλημα είναι εφαρμογή των νόμων.

ΟΛΑ τα στοιχεία είναι σε βάρος του Περιφερειάρχη και με αποδείξεις μάλιστα. Μαθαίνουμε ότι ασκεί πιέσεις σε υπαλλήλους να αναλάβουν εκείνοι τις ευθύνες αντ’ αυτού, όπως είχε ξαναγίνει! Η κοινωνία βοά, η γενική περί δικαίου αντίληψη (που δεν πέφτει έξω στις εκτιμήσεις της) πρέπει να συνεκτιμηθεί και για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες πράξεις. Μη μας βάλουν στην διαδικασία να δημοσιεύσουμε ολόκληρα τα πορίσματα που έχουμε- για τα οποία θα χρειαστούν πολλές σελίδες της εφημερίδας. Γιατί τότε. εκτός από τον Περιφερειάρχη, πολλοί θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν, μαζί και  ο κ. Λιάπης, Πρωθυπουργός, υπουργοί, «Γραμματείς και Φαρισαίοι», που τόσα χρόνια κανάκευαν τον κ. Καχριμάνη και του επέτρεψαν να γίνει αυτό, που εμείς τουλάχιστον περιγράφαμε και αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκιο κι ας μας λοιδορούσαν.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.