ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ώδινεν όρος…

Με αυτοκρατορικό ύφος, με τη χαρακτηριστική αλαζονεία που τον συνοδεύει, αποκομμένος από την πραγματικότητα, ο Πρωθυπουργός αναφώνησε για τις εξαγγελίες του ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα! 

15 Σεπ 2025 • 08:55
Με αυτοκρατορικό ύφος, με τη χαρακτηριστική αλαζονεία που τον συνοδεύει, αποκομμένος από την πραγματικότητα, ο Πρωθυπουργός αναφώνησε για τις εξαγγελίες του ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα! 

Το σχόλιο που μπορεί κανείς να κάνει είναι ένα ειρωνικό μειδίαμα μαζί με την αρχαιοελληνική παροιμία «Ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκε μῦν». Είχε ωδίνες τοκετού το όρος, όλοι φοβόντουσαν ότι κάτι φοβερό θα γεννήσει, και αντ' αυτού γέννησε ένα ποντίκι.

Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και η φτώχεια απλώνεται σαν "επίκλυσις" (=τσουνάμι) κατακλύζοντας τον λαό, που δυσκολεύεται ακόμα και για την επιβίωσή του, τη στιγμή που τον οδήγησαν στο βιοτικό επίπεδο της Βουλγαρίας και ακόμα πιο κάτω με τις συνεχείς περικοπές των συντάξεων και των μισθών, όταν τα τρόφιμα αυξήθηκαν και αυξάνονται αλματωδώς επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη (πέραν του 60 %), εκείνος… κτενίζεται. 

Τί να αναφέρει κανείς: την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος περισσότερο από 60% παρά το γεγονός ότι  με τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων θα ήταν φθηνό, την τιμή των καυσίμων που περιστρέφεται γύρω από τα δύο ευρώ το λίτρο, τη βαρύτατη άμεση φορολογία ατόμων και επιχειρήσεων που συνολικά υπερβαίνει το 40%, τους υψηλότατους φορολογικούς συντελεστές ΦΠΑ στο 24%, την προκαταβολή φόρου από τις επιχειρήσεις, την ανεξέλεγκτη τιμολογιακὴ πολιτική των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών, τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι γονείς στα λογής - λογής φροντιστήρια που υποκαθιστούν τις υποχρεώσεις του κράτους, που κάτι παρόμοιο γίνεται και στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη; 

Αυτό όμως που κυριολεκτικά λεηλατεί ασύστολα και συνειδητά τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και της μεσαίας τάξεως, είναι η σκοπίμως ανεξέλεγκτη ακρίβεια με το καρτέλ των υπεραγορών και την  απουσία οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού για τις τιμές, οι οποίες για κάποιον άγνωστον λόγο (;) είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από τις αντίστοιχες στη Βουλγαρία και Ρουμανία ή ακόμα και από τη Γερμανία. Ο 24% ΦΠΑ γεμίζει βέβαια τα ταμεία του κράτους, για να κοκορεύεται γι' αυτά η Κυβέρνηση, συγχρόνως όμως η πλειονότητα των πολιτών μένει ή πέφτει στην ανέχεια.

Οι λεγόμενες αυξήσεις των 12, 20 ή ακόμα και λίγο περισσότερο τον μήνα, θα έχουν μηδενιστεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την πληθωρισμό και την ακρίβεια και όλο και περισσότεροι θα πέφτουν στην ανέχεια και στη φτώχεια. 

Θα μπορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να γεννήσει μυν, μετά από τόσους κοιλόπονους γέννας που βαρύγδουπα ακούγονταν λίγο πριν από τη γέννα, να εφαρμόσει κάποια γενναία μέτρα, να κάνει ένα πραγματικό άλμα για την αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των χαμηλών ούτως ή άλλως εισοδημάτων. Να, κάποια από αυτά: 

- μείωση του φορολογικού συντελεστή για όλους στο 15% ή τουλάχιστον για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ.

- μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα  από 24 στο 6 με 12%.

- 20.000 ευρώ αφορολόγητο για όλους.

- δραστική μείωση των τελών κυκλοφορίας και κατάργηση των διοδίων που καταληστεύουν τους πολίτες.

- αυστηρός έλεγχος στις υπεραγορές για μείωση ή συγκράτηση τουλάχιστον των τιμών

- κατάργηση του ΕΝΦΙΑ  για όλους

- επαναφορά του 13ου μισθού και σύνταξης, για ενίσχυση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών.

- γενναίο μόνιμο επίδομα στο τρίτο παιδί  Ελλήνων σαν ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

- κατάργηση της φορολογίας εισοδήματος στις πληττόμενες από την ανεργία και τη φτώχεια περιοχές της χώρας, τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, τα περισσότερα χωριά της Ηπείρου, η Δυτική Μακεδονία, η περιοχή του Έβρου, και όπου αλλού, ως κίνητρο για επανεγκατάσταση από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο χώρα.

- αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων

- η χωρίς καθυστέρηση αποπληρωμή των χρεών των κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με δήμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν πρόεδροι αυτών των κομμάτων.

- η επιστροφή από τις τράπεζες των δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν για στήριξή τους την περίοδο των μνημονίων, χρήματα που ανήκουν στον Ελληνικό λαό.

- η κατ' έτος πληρωμή των οφειλομένων απὸ τα ΜΜΕ 

- υπάρχει ακόμη ο δρόμος της σοβαρής διεκδίκησης από την Κυβέρνηση του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία, κάτι που θα ανακούφιζε σημαντικά την ελληνική οικονομία. Θέλει όμως τόλμη και αρετή για κάτι τέτοιο. 

Και μη μας πει πάλι η Κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Η περικοπή της σπατάλης του δημοσίου χρήματος, η κατάργηση της χορηγίας των κομμάτων, η μείωση των μισθών του ΠτΔ, των βουλευτών και υπουργών, και όλων των παρατρεχάμενων, η μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 150, και η σωστή διαχείριση των δισεκατομμυρίων από τις Ευρωπαϊκές ενισχύσεις, πιστεύουμε θα ήταν αρκετά για την κάλυψη αυτών των δαπανών. 

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.