ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Καχριμάνης και οι «νομικές» μπαρούφες του περί των ποινών

ΗΤΑΝ αποκαλυπτική η συζήτηση του Βλάσση Ντόκα του ITV με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ιωάννη Σάββα. Τα είπαμε και σε σχόλιο στο φύλλο της Πέμπτης, ήταν θεσμικό το ατόπημα του κ. Σάββα να πλέξει το εγκώμιο του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη. Από την μιά τον παρέπεμψε ως όφειλε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για δεκατέσσερα πειθαρχικά παραπτώματα - πέραν των ποινικών αδικημάτων (διαπιστώσεις της Αρχής Διαφάνειας). Από την άλλη, τον… αποθέωσε λέγοντας ότι ανταποκρίνεται πλήρως στον θεσμικό του ρόλο και πως ο κ. Καχριμάνης ζήτησε να γίνει ο έλεγχος γιατί θέλει το όνομά του καθαρό! 

18 Οκτ 2025 • 06:33
ΗΤΑΝ αποκαλυπτική η συζήτηση του Βλάσση Ντόκα του ITV με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ιωάννη Σάββα. Τα είπαμε και σε σχόλιο στο φύλλο της Πέμπτης, ήταν θεσμικό το ατόπημα του κ. Σάββα να πλέξει το εγκώμιο του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη. Από την μιά τον παρέπεμψε ως όφειλε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για δεκατέσσερα πειθαρχικά παραπτώματα - πέραν των ποινικών αδικημάτων (διαπιστώσεις της Αρχής Διαφάνειας). Από την άλλη, τον… αποθέωσε λέγοντας ότι ανταποκρίνεται πλήρως στον θεσμικό του ρόλο και πως ο κ. Καχριμάνης ζήτησε να γίνει ο έλεγχος γιατί θέλει το όνομά του καθαρό! 

ΕΤΣΙ θέλουμε κι εμείς, αλλά ούτε ανταποκρίνεται στον θεσμικό του ρόλο, ούτε και η Αρχή Διαφάνειας έκανε τον έλεγχο επειδή το ζήτησε, αλλά μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες -  μετά ζήτησε να γίνει έλεγχος από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπενθύμιση κάνουμε, τα γράφαμε αυτά την Πέμπτη. Άλλο είναι το κυρίως θέμα μας, αυτό των χονδροειδών ψεμάτων του Περιφερειάρχη και της επιμονής του να θέλει να παραπλανήσει τους πολίτες. Στόχος του πάντοτε εμείς, η διαστροφή της πραγματικότητας, ο αγώνας του να φαίνεται άμεμπτος και θύμα συνωμοσιών.

ΚΑΛΑ, αν έτσι νιώθει καλύτερα ας συνεχίσει να τα πιστεύει. Για δείτε όμως γιατί λέμε ότι ψεύδεται ασυστόλως. Το Νοέμβριο του 2023 και με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου, συνεδρίασε το Πειθαρχικό Συμβούλιο στο οποίο είχε παραπεμφθεί για τις αναθέσεις σε δικηγόρο, που είχαν χαρακτηριστεί ως παράνομες. Εν όψει της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης σε ανακοίνωσή του σημείωνε μεταξύ των άλλων ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει η συνεδρίαση, διότι πέραν των άλλων η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Βασίλειος Μιχελάκης) έκανε λάθος αφού δεν πρότεινε ποινή στο παραπεμπτικό κατηγορητήριο!

ΕΓΡΑΦΕ λοιπόν τότε ο κ. Καχριμάνης επί λέξει: «…Ωστόσο πρόκειται για μια ‘παραπομπή’ άνευ αντικειμένου, καθώς δεν  έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από το Νόμο (ν. 3852/2010) διαδικασία, με αποτέλεσμα ακόμη και αν συγκληθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο να μην έχει αντικείμενο να κρίνει. Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο συγκαλείται προκειμένου να κρίνει επί της πρότασης του συντονιστή για την ποινή. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση στο παραπεμπτήριο έγγραφο του κ. Β. Μιχελάκη δεν περιλαμβάνεται καμία πρόταση ούτε ποινή…».

ΨΕΜΑ! Πρώτον: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν προτείνει ποινή, αλλά αυτή επιβάλλεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και εφαρμόζεται από εκείνη με απόφαση του Γενικού Γραμματέα, όπως άλλωστε γράφαμε και τότε. Δεύτερον: ο νόμος που ανέφερε δεν εφαρμόστηκε, δεν συγκροτήθηκε το αρμόδιο όργανο που θα επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων των αιρετών ΟΤΑ και το επισημαίναμε! Αυτό το σωστό είπε (τα σωστά τα λέμε και τα επαινούμε) και ο Γενικός Γραμματέας κ. Σάββας στο ITV και σας μεταφέρουμε απόσπασμα από το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου (ITV- Ελευθερία), για να μην πει κανείς ότι το κατασκευάσαμε: «…Ο κ. Σάββας αφού επιβεβαίωσε πως η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, διευκρίνισε πως η Αποκεντρωμένη δεν επιβάλλει, αλλά εφαρμόζει τις ποινές – εάν αυτές υπάρξουν – σε βάρος του κ. Καχριμάνη ή σε βάρος οιουδήποτε αυτοδιοικητικού…».

ΛΟΙΠΟΝ; Τότε (2023) ο κ. Καχριμάνης ωρύονταν ότι ο κ. Μιχελάκης δήθεν παρανόμησε, ότι η δίωξή του ήταν αποτέλεσμα πιέσεων και συνωμοσίας. Αθωώθηκε βεβαίως, με μιά διάτρητη απόφαση και αφού η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (η οποία τον παρέπεμψε), στην συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ετάχθη με την άποψη του κ. Καχριμάνη ότι υπήρξε… «θεραπεία εκ των υστέρων του λάθους» (!), πως «δεν υπήρχε δόλος» και πως «συμβαίνουν αυτά κι αλλού»! Και δέχτηκαν αυτές τις βλακείες και οι τρεις δικαστές- Εφέτες! Αναμένουμε όμως να δούμε πότε θα συνεδριάσει το Πειθαρχικό και αν επαναληφθεί η ιστορία. Τώρα βεβαίως και δεν μιλάει ο Περιφερειάρχης, δεν μας λέει αν εξακολουθεί να έχει μετά των συνηγόρων του την ίδια άποψη περί του νόμου που επικαλέστηκε ή της ποινής που δήθεν έπρεπε πρώτα να του επιβληθεί! Να υποθέσουμε ότι εξάντλησε και τα αποθέματα των ψεμάτων του;

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.