Ένας από τους ανθρώπους που βοήθησαν και συνέβαλαν ώστε να φτιαχτεί ο μύθος του θρυλικού ΠΑΣ Γιάννινα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80 ήταν και ο Πολωνός προπονητής Γιάτσεκ Γκμοχ, τον οποίο ο ΠΑΣ έφερε στην Ελλάδα και στη συνέχεια ακολούθησε μεγάλη προπονητική καριέρα κατακτώντας πρωταθλήματα και κύπελλα.
Ο Γιάτσεκ Γκμοχ διανύει το 88ο έτος της ηλικίας του καθώς είναι γεννημένος στις 13 Ιανουαρίου 1939. Ο γιος του Γιάτσεκ, ο Παύλος ξεκίνησε μια προσπάθεια να τιμηθεί ο πατέρας του από την ομάδα που τον έφερε στην Ελλάδα, τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο λόγος; Ο Γιάτσεκ Γκμοχ δεν ξέχασε ποτέ τον ΠΑΣ Γιάννινα και πόσο τον βοήθησε ο ερχομός του στην Ελλάδα στην εξέλιξη της προπονητικής του καριέρας.
Ο Γκμοχ ήταν προπονητής στον ΠΑΣ Γιάννινα από τον Δεκέμβριο του 1979 μέχρι το καλοκαίρι του 1981 και έφτασε τον ΠΑΣ να τερματίσει μέχρι την 6η θέση της Α’ Εθνικής, τη δεύτερη καλύτερη της ιστορίας του μετά την 5η θέση της σεζόν 1975-76. Ήταν προπονητής τη σεζόν που το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής έγινε για πρώτη φορά επαγγελματικό, ενώ εκείνη τη σεζόν ο Γκμοχ έφτασε τον ΠΑΣ Γιάννινα μέχρι τους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας.
To αίτημα Παπαγεωργίου
Παρά το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα που έμεινε στα Γιάννενα, ο Γιάτσεκ ανέπτυξε δεσμούς και φιλίες με αρκετούς Γιαννιώτες, τις οποίες διατήρησε και διατηρεί για δεκαετίες. Ο γιος του Παύλος ήρθε σε επαφή από το 2023 με ορισμένους εξ αυτών προκειμένου να γίνει μια εκδήλωση προς τιμήν του πατέρα του.
Ένα από αυτά τα πρόσωπα ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαγεωργίου και επικεφαλής σήμερα της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπαγεωργίου απευθύνθηκε ως όφειλε στον Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς πλέον δεν υπάρχει ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Μπορεί στη συνάντηση του κ. Παπαγεωργίου με τον κ. Τσακανέλη να υπήρχε πλήρης ταύτιση απόψεων και συμφωνία για την τιμητική εκδήλωση, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα ο Ερασιτέχνης ΠΑΣ Γιάννινα έκανε στροφή, δηλώνοντας ουσιαστικά αναρμόδιος για το θέμα.
Ο Ερασιτέχνης ΠΑΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.» στην απαντητική επιστολή του, ο Ερασιτέχνης τονίζει πως ο Γκμοχ είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και αναγνωρίσιμη προσωπικότητα του διεθνούς ποδοσφαίρου, με σημαντική παρουσία στην Εθνική Πολωνίας, με έντονο αποτύπωμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν αποτελεί απλώς μια τιμητική αναφορά σε έναν καταξιωμένο προπονητή, αλλά μια ευκαιρία ανάδειξης μιας προσωπικότητας που αποτελεί μέρος της ιστορίας και της ποδοσφαιρικής διαδρομής του ΠΑΣ. Ωστόσο δήλωσε αναρμόδιος για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και έριξε το… μπαλάκι στον Σύλλογο Βετεράνων του ΠΑΣ Γιάννινα να υποβάλλει σχετικό αίτημα προς τον Δήμο.
Τελικά, το αίτημα έγινε με επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης προς τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, ζητώντας από τον Δήμο να προχωρήσει σε μια συμβολική βράβευση σεβασμού και τιμής προς τον Γκμοχ.
Η απάντηση Θ. Μπέγκα
Η απάντηση του κ. Μπέγκα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Σεπτεμβρίου δεν ήταν αρνητική, καθώς αναγνώρισε την προσωπικότητα και την αξία του Γκμοχ για τον ΠΑΣ Γιάννινα και την πόλη, ωστόσο θέλησε να βάλει τα δικά του ερωτήματα αναφορικά με τις βραβεύσεις.
Έθεσε, όμως, θέμα…φόρτου εργασίας των υπηρεσιών του Δήμου και της αρμόδιας αντιδημαρχίας προκειμένου να προλάβουν τη δεσμευτική ημερομηνία που έθεσε ο κ. Παπαγεωργίου και ήταν η 27η Σεπτεμβρίου, δηλαδή στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την Αναγέννηση Άρτας, αν και διαβεβαίωσε ότι το αίτημα βλέπεται «με θετικό βλέμμα».
Κατόπιν τούτου, ο γιος του Γκμοχ με επιστολή του στον κ. Μπέγκα, ζήτησε να τιμηθεί ο πατέρας του, ακόμη και μεταγενέστερα!
Η απάντηση του κ. Μπέγκα ήρθε προχτές στις 23 Σεπτεμβρίου και αναγνώρισε ότι η παρουσία του στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ, σε μια ιδιαίτερη περίοδο της διαδρομής της, αλλά και οι δεσμοί που διατήρησε έκτοτε με τα Γιάννενα και τον ΠΑΣ, αποτελούν στοιχεία που η πόλη αναγνωρίζει και σέβεται. Στη συνέχεια όμως έθεσε ζήτημα αναγνώρισης και άλλων προσωπικοτήτων που πρέπει να βραβευθούν όπως «ο ιστορικός αρχηγός Γιώργος Σιόντης αλλά και αρκετοί ακόμη άνθρωποι που δικαιούνται αντίστοιχης αναγνώρισης για την προσφορά τους».
Το ενδεχόμενο εκδήλωσης
Παράλληλα, ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε ότι «υπάρχει η σκέψη από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα, να εξεταστεί η διοργάνωση μιας μεγαλύτερης εκδήλωσης αφιερωμένης σε ανθρώπους που έχουν σημαδέψει την ιστορική πορεία της ομάδας και έχουν συνδέσει το όνομά τους με αυτή».
Είναι σημαντικό να τιμηθούν όλα τα πρόσωπα που προσέφεραν και βοήθησαν να γιγαντωθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα και να φτιαχτεί ο μύθος του «Άγιαξ της Ηπείρου», σε εποχές που τα Γιάννενα βίωναν την απόλυτη απομόνωση από τα κέντρα εξουσίας. Πολλοί εξ αυτών, όπως ο Γιάτσεκ Γκμοχ βρίσκονται σε αρκετά μεγάλη ηλικία και καλό είναι ο Δήμος να κάνει και μεμονωμένες βραβεύσεις κι ας μην είναι απόλυτα οργανωμένες.
Γιατί; Θα ακουστεί λίγο κυνικό, αλλά με τον Θεό κανείς δεν τα βάζει και ίσως κάποιοι να μην προλάβουν να βραβευτούν…