• «Στοχεύουμε σε φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο». Αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Απ' την πλευρά του ο κ. Λι προανήγγειλε ότι η Κίνα θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα σε επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, αφού επισήμανε πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα είναι ένας φυσικός θαλάσσιος συνδετικός κρίκος με την Κίνα, σημείωσε πως μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμη και ένας ενεργειακός κόμβος με ευρύτερη περιφερειακή αξία. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η χώρα μας μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη αλλά και η αρχή ενός εμπορικού δρόμου από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή αξιοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών. Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά και στην επένδυση της Cosco, επισημαίνοντας πως «εκεί υπάρχουν ακόμη πολλά που συζητούνται και προωθούνται». Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα τις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της ενδυνάμωσης της συγκεκριμένης συνεργασίας.
• «Στοχεύουμε σε φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο».
Αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.
Απ' την πλευρά του ο κ. Λι προανήγγειλε ότι η Κίνα θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα σε επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, αφού επισήμανε πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα είναι ένας φυσικός θαλάσσιος συνδετικός κρίκος με την Κίνα, σημείωσε πως μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμη και ένας ενεργειακός κόμβος με ευρύτερη περιφερειακή αξία.
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η χώρα μας μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη αλλά και η αρχή ενός εμπορικού δρόμου από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή αξιοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών. Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά και στην επένδυση της Cosco, επισημαίνοντας πως «εκεί υπάρχουν ακόμη πολλά που συζητούνται και προωθούνται». Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα τις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της ενδυνάμωσης της συγκεκριμένης συνεργασίας.
19 συμφωνίες
Στο μεταξύ, με μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών και διακρατικών μνημονίων συνεργασίας ξεκίνησε η πρώτη μέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang στην Ελλάδα. Τους τομείς της ναυτιλίας, της ενέργειας, των κατασκευών και των τροφίμων αφορούν κατά κύριο λόγο οι 19 συμφωνίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα.