ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοντεύει να... στοιχειώσει το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων!

17 Οκτ 2014 • 08:33
Κοντεύει να... στοιχειώσει το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων!

• Aνάπτυξη χωρίς ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο Χωροταξικό Σχέδιο δε νοείται για την Ήπειρο, όπως δε νοείται ανάπτυξη για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων χωρίς ένα πλήρες Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο πάει φυσικά «πακέτο» με το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας. Κι αυτό γιατί, αν δεν ξεκαθαρίσει το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις χρήσεις γης, επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν στην περιοχή μας.
Δυστυχώς και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώνονται καθυστερήσεις, εν πολλοίς αναίτιες και παλινωδίες από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίες προκαλούν πια τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων αλλά και ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
Μετά μάλιστα απ’ τις προχθεσινές τοποθετήσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη οι αντιδράσεις αυτές τουλάχιστον όσον αφορά στο Δήμο Ιωαννιτών εντείνονται, με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να δηλώνει πολύ θυμωμένος και να κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες, ενώ για συγκεχυμένη τακτική αντιμετώπισης του χωροτακτικού και πολεοδομικού σχεδιασμού των Ιωαννίνων και της Ηπείρου από πλευράς του Υπουργείο μιλάει και ο Σταύρος Καλογιάννης, μετά από απάντηση που έδωσε σε ερώτησή του ο αρμόδιος Υφυπουργός.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
«Θεωρώ ότι υπάρχει ένας απόλυτος παραλογισμός. Δηλαδή, η χωρική οργάνωση που είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση να πηγαίνει τόσο πίσω και μάλιστα σε περίοδο κρίσης», υπογράμμισε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις απ’ τα Γιάννενα του Γιάννη Μανιάτη.
Προχωρώντας λίγο παραπέρα, ο Δήμαρχος αναρωτήθηκε «αν η γραφειοκρατία του ΥΠΕΚΑ, σε βάθος χρόνου, είναι τυχαία ή είναι σκόπιμα αναποτελεσματική» και πρόσθεσε πως «υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας αυτών που σε βάθος χρόνου δηλώνει το Υπουργείο και για το Π.Δ. Λίμνης και για το Ρυθμιστικό. Κι αν πούμε ότι για το Π.Δ. Λίμνης είναι λίγο πιο σαφές το περιβάλλον, προφανώς όμως έχει καταστεί ασαφές το περιβάλλον σε σχέση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο»!

Αλλαγές και ασάφεια
Ο Θ. Μπέγκας αναφέρθηκε εν συντομία στις συνεχείς αλλαγές του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και ζήτησε να διευκρινίσει ο Υπουργός ποιες είναι οι βασικές αρχές του Ρυθμιστικού Ιωαννίνων που θα ενσωματωθούν στον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, όπως εκείνος δήλωσε προχθές.
«Εδώ υπάρχουν τεράστιες παλινωδίες. Εδώ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και νομίζω ότι είναι τραγικές αυτές οι αποφάσεις που φέρνουν πίσω τόσο μεγάλα ζητήματα του τόπου τα οποία έχουν σχέση με την ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Όπως είπε, θα εξετάσει άμεσα με τους συνεργάτες του τις νέες εξελίξεις και θα επιδιώξει μια συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης, τους βουλευτές και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Εξάλλου, όπως ανέφερε, χθες είχε συνάντηση σχετικά με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ηπείρου Χρήστο Παπαβρανούση.
Καταλήγοντας έκανε λόγο για «μια δυναμική παράσταση στην Αθήνα για να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η υπόθεση».

Ο Στ. Καλογιάννης
Στο θέμα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής μας επανήλθε χθες με νέα γραπτή δήλωσή του και ο Σταύρος Καλογιάννης, με αφορμή σχετική απάντηση που έλαβε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Β. Ταγαρά.
Ο Υφυπουργός ενημερώνει ότι για την Περιφέρεια Ηπείρου η μελέτη εφαρμογής του χωροταξικού πλαισίου βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ κατά την οποία γίνονται παρατηρήσεις, διορθώσεις, συμπληρώσεις προκειμένου ώστε να παραληφθεί οριστικά και να ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης που θα αποσταλεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση.

«Θα καθυστερήσουν…»
Κατόπιν αυτού ο κ. Καλογιάννης δηλώνει απογοητευμένος και σημειώνει πως «είναι προφανές ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι Περιφέρειες της χώρας (συμπεριλαμβανομένης της Ηπείρου) δεν θα έχουν “πλήρη, ολοκληρωμένα σύγχρονα, οραματικά, φιλόδοξα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης”, όπως επανειλημμένα είχε δηλώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στη Βουλή. Είναι επίσης προφανές ότι μαζί με το Περιφερειακό Χωροταξικό Ηπείρου παραμένει άγνωστη και η τύχη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, αφού αυτά τα δύο συνδέθηκαν αναπόσπαστα με τις προχθεσινές δηλώσεις του Υπουργού στα Γιάννενα».
Ο βουλευτής επαναλαμβάνει ότι υπάρχει μία συγκεχυμένη τακτική αντιμετώπισης, από το ΥΠΕΚΑ, του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και αμφισβητεί την αναγκαιότητα εκπόνησης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) επί του Ρυθμιστικού Σχεδίου, για την οποία μάλιστα ο Υπουργός δήλωνε, όπως λέει, στη Βουλή πριν από τρεισήμισι μήνες ότι αυτή «ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες»!

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.