• Ότι άρχισε ο καιρός, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις, ολοκλήρωσαν τα αγριογούρουνα και έτσι ουσιαστικά καταστράφηκε η φετινή παραγωγή σταφυλιών στο Νομό Ιωαννίνων και ιδιαίτερα στη Ζίτσα. Τον απολογισμό κάνει με γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Ελευθέριος Γκλίναβος, ο οποίος επισημαίνει ότι «πολλοί αμπελουργοί το 2014 λόγω των καταστροφών που αναφέρθηκαν πιο πάνω δεν πήραν καμία παραγωγή από τα αμπέλια τους. Είναι φανερό -συνεχίζει- ότι κάποιοι θα μείνουν χωρίς εισόδημα και η χρονιά για αυτούς θα είναι πολύ δύσκολη αφού αδυνατούν να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες».
Ο κ. Γκλίναβος κάνει εκτενή αναφορά στα προβλήματα που υπήρξαν τη φετινή περίοδο, από τις συνεχείς βροχές που δεν επέτρεχαν προληπτικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των διάφορων ασθενειών και από τις χαλαζοπτώσεις την περίοδο ανάπτυξης της ρόγας.
Επίσης επισημαίνει τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν σε πολλά αμπέλια τα αγριογούρουνα, τόσο στα ώριμα σταφύλια, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.
«Δυστυχώς -προσθέτει- παρά τις διαμαρτυρίες και επισημάνσεις των αγροτών καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται για τις ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες. Ούτε καν για την περίφραξη με ηλεκτροφόρα σύρματα όπως ισχύει για τα μελίσσια και γελάδια». Καταλήγοντας σημειώνει ότι «αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγμένων αμπελουργών ο αρνητικός αντίκτυπος για το μέλλον της αμπελουργίας θα είναι σημαντικός για το Νομό μας».