• Στο 3ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων που συνεδρίασε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή 750 επιχειρηματιών από τις 45 χώρες της Ευρώπης συμμετείχε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων δια του Προέδρου του Ιωάννη Β. Μήτση μαζί με 20 Επιμελητήρια απ’ όλη την Ελλάδα.
Τα τέσσερα θέματα τα οποία συζητήθηκαν και εν συνεχεία έγιναν ψηφοφορίες αφορούσαν την διεθνοποίηση, την αγορά εργασία, την χρηματοδότηση και την ενέργεια. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων έκανε παρεμβάσεις σε δύο από αυτά.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην αγορά εργασίας, ο Πρόεδρός του τόνισε ότι «είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ε.Ε. η ανεργία που σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στη χώρα μου υπερβαίνει το 27% και μάλιστα στους νέους μέχρι 25 ετών το ποσοστό υπερβαίνει το 50%. Παρ’ όλα τα κονδύλια που διατίθενται από την Ε.Ε. για την παροχή δεξιοτήτων στους ανέργους για μείωση της ανεργίας και αύξηση της επιχειρηματικότητας, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Η Ε.Ε. σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια πρέπει να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, στοχευμένο και εξειδικευμένο σε ειδικότητες που έχει ανάγκη η επιχειρηματικότητα».
Για τη χρηματοδότηση ο κ. Μήτσης επισήμανε ότι η πρόσβαση σ’ αυτήν αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλες τις Μ.Μ.Ε. όλων των χωρών, πολύ δε περισσότερο των χωρών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση όπως η Ελλάδα και πρέπει η ΕΕ μ’ ένα καθαρό, ευέλικτο και ξεκάθαρο νομοθετικό πλέγμα να οριοθετήσει τους κανόνες χρηματοδότησης, διότι αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομία κάθε χώρας.