ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λιγότερες φέτος οι πυρκαγιές από κάθε άλλη χρονιά στην Ήπειρο

8 Νοέ 2014 • 10:16
Λιγότερες φέτος οι πυρκαγιές από κάθε άλλη χρονιά στην Ήπειρο

• Ήταν πραγματικά καλή η αντιπυρική περίοδος που έληξε την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου του 2014 για την Πυροσβεστική στην Ήπειρο, με τις καμένες εκτάσεις να είναι πολύ λιγότερες από κάθε άλλη φορά και τις επιχειρήσεις διάσωσης να έχουν ολοκληρωθεί όλες αποτελεσματικά και με θετική έκβαση.
Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Αρχιπύραρχος Βασίλειος Κώνστας (ένθετη φωτό), μιλώντας στην εκπομπή «Πολιτική Κουζίνα» δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα στοιχεία και τα αποτελέσματα του απολογισμού και εξήρε το έργο των ανδρών του, που πολλές φορές με κίνδυνο τη ζωή τους, πέφτουν με τα μούτρα στο καθήκον.

KONSTAS BASILHS

Ο απολογισμός
Με τη λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, έγινε ο απολογισμός βάσει του οποίου προκύπτει ότι το 2014 σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου εκδηλώθηκαν 236 αγροτοδασικές πυρκαγιές και κάηκαν 1042,2 στρέμματα  δασικών, χορτολιβαδικών  και αγροτικών εκτάσεων. Το 2011 οι πυρκαγιές ήταν 950 και κάηκαν 25.527,9 στρέμματα, το 2012 καταγράφηκαν 742 φωτιές που έκαψαν 7.972,4 στρέμματα και το 2013 430 φωτιές με 2.731,6 στρέμματα καμένων εκτάσεων.

Λιγότερες και οι εισαγόμενες
Φέτος, σε σχέση με το 2013, παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε ποσοστό 45% και μείωση του αριθμού των καιόμενων εκτάσεων σε ποσοστό 62%. Στο γεγονός αυτό συνετέλεσε και το γεγονός πως υπήρχαν μόνο τρεις εισαγόμενες πυρκαγιές από την Αλβανία, στην περιοχή ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο σχεδόν των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε από επίγειες δυνάμεις με ενεργοποίηση και αξιοποίηση στο έπακρο των πεζοπόρων τμημάτων, ενώ δεν ζητήθηκε η συνδρομή μισθωμένων εναέριων μέσων.

Οι λόγοι που μειώθηκαν  
Ο Περιφερειακός Διοικητής, Αρχιπύραρχος Βασίλειος Κώνστας, τόνισε πως οι λόγοι που οδήγησαν στη μείωση του αριθμού πυρκαγιών και των καιόμενων εκτάσεων είναι η άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού καταστολής, η καλύτερη αξιοποίηση των επίγειων δυνάμεων, η πολύ καλή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους στη δασοπυρόσβεση φορείς και η άμεση ενεργοποίησή τους όταν απαιτήθηκε, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κατά μήκος των Ελληνοαλβανικών συνόρων, οι κλιματολογικές συνθήκες, καθώς και η συνεργασία σε διαπεριφερειακό επίπεδο με την Αλβανία για λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων αλλά και για άμεση επέμβαση και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δασικές πυρκαγιές στο αρχικό στάδιο.
Ωστόσο, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και σε διακρατικό επίπεδο, με την υπογραφή μάλιστα ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας.

Οι δυσλειτουργίες  
Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο, τόνισε ότι αρκετά από αυτά είναι συνυφασμένα  με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, όπως η ύπαρξη δυο  Εθνικών δρυμών, του έντονου ανάγλυφου με ψηλά όρη και απότομες βαθιές χαράδρες, οι πολύ μεγάλες οδικές αποστάσεις σε συνδυασμό με το  δύσκολο και ορεινό οδικό δίκτυο, καθώς και οι διάσπαρτοι ύποπτοι ναρκοθετημένοι χώροι της ελληνοαλβανικής μεθορίου.
Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την απουσία ή καθυστέρηση στη συντήρηση και στον καθαρισμό πολλών δασικών - αγροτικών δρόμων, τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης πυρκαγιών από τους κατοίκους των περιοχών, τον πλημμελή καθαρισμό των περιαστικών δασών και της βλάστησης πλησίον του δικτύου της Δ.Ε.Η.
ΒΙΛΙΑΝ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.