ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να ποιοι είναι οι εθνικοί στόχοι για την αντιμετώπιση της φτώχειας

21 Νοέ 2014 • 10:01
Να ποιοι είναι οι εθνικοί στόχοι για την αντιμετώπιση της φτώχειας

• Τις βασικές αρχές της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή προς Απόρους» που υπεβλήθη  στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους, παρουσίασε χθες στα Γιάννενα ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή μας, με αφορμή και το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννιτών, συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ των 13 Δήμων της χώρας που λειτουργεί πιλοτικά το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.  
Στην χθεσινή συνάντηση παρευρέθησαν  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, Ζίτσας  Μ. Πλιάκος, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Οδ. Πότσης, Ι. Καραμπίνας, Κ. Σιαράβας, ο Γενικός Διευθυντής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ι. Νικόπουλος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, ιδρυμάτων, πολυτέκνων.   

330 εκ. ευρώ για έξι χρόνια…
Στην ομιλία του, ο Υφυπ. Εργασίας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Εξασφαλίσαμε  330 εκατ. για τα επόμενα έξι χρόνια για να στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους με παροχή των βασικών αγαθών. Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με την θεσμική συνεργασία του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας και της Κοινωνίας  των πολιτών. Η Κοινωνική  Σύμπραξη η θεσμική έκφραση  της συνευθύνης  και της συνέργειας όλων, είναι προϋπόθεση για το βέλτιστο αποτέλεσμα, με απόλυτη διαφάνεια.
Παρουσιάσαμε  εδώ στα Γιάννενα το  «Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα» που υποβάλαμε για  παροχής βοήθειας επισιτιστικής και υλικής στο Ταμείο Ευρωπαϊκής βοήθειας για τους Απόρους (FEAD), το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το  πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» και βεβαίως με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σε κάθε περιφέρεια. Ήδη έχουν αποκεντρωθεί  στις περιφέρειες 800 εκατομμύρια  ευρώ για την υλοποίηση των δράσεων που θα περιλαμβάνονται σε κάθε Περιφερειακό Πρόγραμμα».
Οι Εθνικοί Στόχοι για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 διαρθρώνονται σε τρεις συνιστώσες:
• στη μείωση του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά 450.000 έως το 2020.  
• στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, μέσω μείωσης του αριθμού των παιδιών και νέων (0-17 ετών) που απειλούνται από τη φτώχεια κατά 100.000 έως το 2020,
• στη δημιουργία ενός «δικτύου κοινωνικής ασφάλειας» κατά του κοινωνικού αποκλεισμού που περιλαμβάνει δυνατότητα πρόσβασης στους πολίτες σε βασικές υπηρεσίες, όπως η Κοινωνική φροντίδα, ή ιατρική περίθαλψη, η στέγαση και η εκπαίδευση.

Τρεις πυλώνες
Η στρατηγική του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:  στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, στην κοινωνική συνοχή με στήριξη των οικογενειών και των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας,  στην εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων (Βοήθεια στο Σπίτι κ.λ.π.).

Στο Δήμο Ιωαννιτών
Ο Υφυπουργός Εργασίας επισκέφθηκε χθες και την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών, που υλοποιεί το πρόγραμμα του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος.  
Τον Υφυπουργό υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ενώ παρόν στη συνάντηση ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παντελής Κολόκας, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, Φίλιππος Τσουμάνης και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας, Ρόη Ζηκίδου.
Παράλληλα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου σύσκεψη με τον Υφυπουργό, τον Γιαννιώτη βουλευτή και τους Αντιδημάρχους, Θανάση Μανταλόβα και Παντελή Κολόκα.
Όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός, «το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα αποτελεί μια τομή για τη χώρα μας. Είναι ένας σύγχρονος θεσμός κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχιας. Εκτός από την εισοδηματική ενίσχυση για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος, περιλαμβάνει δύο ακόμα άξονες: Α) την προώθηση των ωφελουμένων για την ένταξη σε προγράμματα, όπως το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, ασφάλιση, μειωμένες τιμές δημοτικών τιμολογίων κ.λ.π. Β) την προώθηση στην απασχόληση».

750 αιτήσεις στα Γιάννενα
Ο κ. Κεγκέρογλου έκανε γνωστό ότι «σε περίπου τρεις μήνες μετά την ένταξη στο πρόγραμμα, ο κάθε ωφελούμενος θα πρέπει να δείξει το ενδιαφέρον του για προώθηση σε προγράμματα απασχόλησης. Έχουμε εξασφαλίσει 20 επιπλέον εκατομμύρια για το πιλοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να έχουμε ενέργειες συμβουλευτικής κατάρτισης και ένταξης στον ιδιωτικό τομέα».
Παράλληλα, ανέφερε ότι από το  πρωί της 15ης Νοεμβρίου έχουν υποβληθεί 5.233  αιτήσεις από τις οποίες 3.473 είναι οριστικοποιημένες. Από αυτές 2.793 αιτήσεις κρίθηκαν προσωρινά επιλεγμένες και 680 προσωρινά απορριπτέες. Ειδικότερα για το Δήμο Ιωαννιτών έχουν κατατεθεί 750 αιτήσεις.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.