ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταβλήθηκαν χθες οι εξισωτικές σε πάνω από 21.000 δικαιούχους

22 Ιαν 2015 • 09:22
Καταβλήθηκαν χθες οι εξισωτικές σε πάνω από 21.000 δικαιούχους

Χθες πραγματοποιήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ νέα πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης, έτους 2014, σε περισσότερους από 21.000 δικαιούχους ως προκαταβολή, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης.
Παράλληλα, τονίζει, συνεχίζεται η εξέταση των δικαιολογητικών που καταθέτουν οι δικαιούχοι και η διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων ώστε να ακολουθήσουν νέες συμπληρωματικές πληρωμές το επόμενο διάστημα. Ας σημειωθεί, ότι χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, παρενέβη εκ νέου προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητώντας να διευθετηθεί άμεσα αυτή η εκκρεμότητα. «Στα 22.000 άτομα πιστεύω ότι θα είναι αρκετά από την περιοχή μας, που στην προηγούμενη κατανομή, στην προκαταβολή, δεν πήραν ανάλογα ποσά», είπε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης που  αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόβλημα που υπάρχει με τις εξισωτικές αποζημιώσεις και στις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για να βρεθεί λύση. «Επειδή ασχολούμαστε πολύ καιρό με αυτό το ζήτημα, θεωρώ ότι τα χρήματα που δίνονται έναντι της εξισωτικής αποζημίωσης είναι πολύ αναγκαία για τους  ανθρώπους του μόχθου. Αυτό είπαμε και στον Πρωθυπουργό, αυτό είπαμε και σήμερα (σ.σ. χθες) στη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ», συμπλήρωσε.

Απαιτείται κατάρτιση χαρτών
Αναφερόμενος στα αίτια που προκάλεσαν τα σημερινά προβλήματα, ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων,  επεσήμανε ότι αυτά οφείλονται στον τρόπο που είχε γίνει ο καθορισμός των βοσκοτόπων το έτος 2012, όταν επικράτησαν γνώμες ανθρώπων, οι οποίοι  δεν γνώριζαν ότι στα αλπικά και σε όλα τα ορεινά βοσκοτόπια, υπάρχει ζωή και δραστηριότητα από την πλευρά της κτηνοτροφίας. «Χρειάζεται -συνέχισε- άμεσα να γίνουν οι χάρτες και πραγματικά προωθήθηκε τις τελευταίες ημέρες των Χριστουγέννων, ένα ΦΕΚ και μια νομοθεσία από τα συναρμόδια Υπουργεία, για την οποία εμείς έχουμε τις ενστάσεις μας, γιατί  αυτή η αρμοδιότητα έπρεπε ρητά να αποδίδεται στις Περιφερειακές Ενότητες, ή καλύτερα στην έδρα της Περιφέρειας. Από πλευράς Ευρώπης δεν υπάρχουν περιθώρια να λέμε ότι έχουμε χάρτες, χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα πράγματα. Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν οι κτηνοτροφικές οργανώσεις να σχεδιάζουν τέτοιους  χάρτες.  Σκεφτείτε πως γίνονται οι διαχειριστικοί χάρτες των δασών, κάτι ανάλογο είναι και οι διαχειριστικοί χάρτες των βοσκοτόπων».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Περιφερειάρχης, είπε ότι ο  ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να καταβάλλει για την εξισωτική αποζημίωση χρήματα έναντι, ώστε να μη δοθεί το δικαίωμα στους Ευρωπαίους να πούνε ότι δόθηκαν όλα τα χρήματα, αν και δεν είχε γίνει σωστή δουλειά. «Είχαν πει -πρόσθεσε- ότι αυτά θα ανέλθουν στο 60% σε όλους τους κτηνοτρόφους, που δεν φταίνε και σε τίποτε  για τα λάθη που έγιναν κάποτε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δυστυχώς όμως τα χρήματα που δόθηκαν την πρώτη φορά, δεν έφτασαν σε όλο τον κόσμο. Ζητήθηκε -από όσους δεν πήραν χρήματα- να κάνουν προσφυγές,  γιατί  διαθέτοντας   εκτάσεις σε πολλούς, κάποιοι βρέθηκαν με εκτάσεις κάτω  από δύο εκτάρια. Ζητήθηκε και άνοιξε το σύστημα, ώστε  να δοθούν τώρα χρήματα, αλλά δεν είναι τόσα που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες».

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.