ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οριστικά προς κατάργηση πάνε οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

5 Φεβ 2015 • 09:39
Οριστικά προς κατάργηση πάνε οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

• Προς κατάργηση οδεύει οριστικά ο θεσμός των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την χρησιμότητα του οποίου πολλοί αμφισβήτησαν στα πέντε χρόνια της λειτουργίας τους!
Αυτή είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης και ήδη μελετώνται οι τρόποι με τους οποίους θα λειτουργήσουν στο εξής οι υπηρεσίες που υπάγονται σήμερα στις Διοικήσεις. Το σίγουρο είναι, ότι η κατάργησή τους από τη μία μεριά θα εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους για το Κράτος κι από την άλλη ο αποκεντρωμένος έλεγχος που οι συγκεκριμένοι φορείς
ασκούσαν  θα  μεταφερθεί στους Δήμους και στις Περιφέρειες, διασφαλίζοντας ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους!

Παραίτηση Ευταξά

EYTAKSA BIKY
Ήδη η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά υπέβαλλε την παραίτησή της στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση, σε συνάντηση που είχαν η ίδια και οι συνάδελφοί της μαζί του την Δευτέρα, θα ασκεί όμως κανονικά τα καθήκοντά της μέχρι και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της αποδοχής της παραίτησης.

Δεν θα διοριστούν Γ.Γ.
Πάντως, μέχρι να καταργηθούν οριστικά οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να διορίσει διαδόχους των αποχωρούντων Γενικών Γραμματέων, επιλέγοντας πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από το κομματικό «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.
Τα καθήκοντα των Γενικών Γραμματέων θα ασκούν οι αρχαιότεροι υπηρεσιακά διευθυντές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γ. Πατούλης, μετά από συνάντηση που είχε και αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, γεγονός που θα οδηγήσει και σε εξοικονόμηση πόρων.
Στο μεσοδιάστημα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα μελετήσει τον τρόπο με τον οποίον ο αποκεντρωμένος έλεγχος θα μεταφερθεί στους Δήμους και στις Περιφέρειες.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πατούλης, «διάθεσή τους είναι οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού να έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα πράγματα και να μην υπάρχει το μακρύ χέρι του κράτους».

«Με αίσθημα ευθύνης…»
Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο νέος Υπουργός Εσωτερικών με τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο πλαίσιο αλληλοενημέρωσης που αφορούν στο θεσμό, η Βίκυ Ευταξά στην τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων, κατέστησε σαφές πως οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις από τη σύστασή τους έως σήμερα, δηλαδή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λειτούργησαν σε ρόλο αναπτυξιακής ανασυγκρότησης τόσο σε επίπεδο παραγωγικό όσο και σε επίπεδο διοικητικής μεταρρύθμισης και με αίσθημα ευθύνης και αμεσότητας απέναντι στους πολίτες και τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού.
Από την πλευρά του ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι έως σήμερα υπηρεσίες τους θα αποσαφηνιστεί εντός του επόμενου εξαμήνου και θα συνδέεται πιθανώς με το νέο «Καλλικράτη».

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.