ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θα συνεχίσει η νέα Κυβέρνηση το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας;

14 Φεβ 2015 • 09:24
Θα συνεχίσει η νέα Κυβέρνηση το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας;

• Για την τύχη του προγράμματος «κοινωφελούς απασχόλησης σε Δήμους και άλλους φορείς του δημοσίου», από το οποίο θα ωφελούνταν, έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα, σχεδόν 53.000 άνεργοι (1.879 θέσεις προορίζονταν για την Ήπειρο), κατέθεσαν χθες ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη, ο προκάτοχός του Γιάννης Βρούτσης και ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. Ι. Πλακιωτάκης.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως «στις 26 Νοεμβρίου 2014, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) για την Προώθηση της Απασχόλησης 52.818 ανέργων μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Τα κριτήρια της επιλογής των ανέργων καθορίστηκαν με απόλυτη διαφάνεια, ενώ προβλεπόταν ο έλεγχος και η έγκριση της νομιμότητας της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ. Οι συγκεκριμένες θέσεις αφορούν ανέργους από νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο σε Δήμους, Περιφέρειες και Δημόσιες Υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι απόλυτα διασφαλισμένη, καθώς μέσα από διαπραγματεύσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας εξασφαλίστηκαν εμπροσθοβαρείς πόροι από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Δυστυχώς, η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, εμπόδισε την άμεση υλοποίησή του. Συνεπώς, θα έπρεπε να αποτελεί την πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του Προγράμματος.
Το Πρόγραμμα ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2013-2014 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ήταν προϋπολογισμού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτό ωφελήθηκαν περισσότερα από 40.000 άτομα».
Και συνεχίζοντας αναφέρουν ότι με δεδομένο πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι είχαν καταθέσει ερώτηση για τα εν λόγω προγράμματα, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ανακύκλωσαν την ανεργία» και αποτέλεσαν «απροκάλυπτη εργασιακή εκμετάλλευση της νέας γενιάς», οι βουλευτές της Ν.Δ., ρωτούν το νέο Υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη αν «θα συνεχιστεί η εφαρμογή του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα που έχει ήδη προγραμματιστεί και καθυστερήσει» και «γιατί καθυστερεί η υλοποίησή του;».
Παράλληλα, τονίζουν ότι πρόκειται για πόρους που διασφαλίστηκαν εμπροσθοβαρώς μόνο για τη χώρα μας μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ΚΕΔΕ και ΕΝ.ΠΕ -ήδη με συλλογικές αποφάσεις τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης έχουν κάνει την κατανομή ανά Δήμο και Περιφέρεια- και Δημόσιες Υπηρεσίες αναμένουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη στελέχωση και υποστήριξη των υπηρεσιών τους.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.