• Τετράμηνη επέκταση του προγράμματος με όρο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προβλέπει η συμφωνία επί χάρτου που επετεύχθη -κατ’ αρχή- χθες βράδυ στο Eurogroup.
Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ «δένει» ουσιαστικά την ελληνική πλευρά ώστε να πάρει άλλο δάνειο, προκειμένου να αποπληρώσει το πακέτο ομολόγων που λήγουν τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος του Eurogroup έθεσε στο τραπέζι ένα σύντομο κείμενο στο οποίο συμφώνησε η ελληνική πλευρά. Πρόκειται για ένα κείμενο συμπληρωματικό στο έγγραφο που είχε στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες ενώ τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών πάνω σε τεχνικά θέματα.
Όπως ορίζει η συμφωνία θα υπάρχει κανονικά πρόγραμμα με τη γνωστή διαδικασία αξιολόγησης καθώς και απόφαση του Eurogroup πριν από κάθε εκταμίευση δόσης. Η αξιολόγηση θα γίνει από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ τον Απρίλιο.
Επίσης, η ελληνική πλευρά δεν έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του χρέους, ενώ για να υπάρχει ελαστικότητα στα μέτρα τα οποία θα λάβει η Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις και να εισάγει νέα μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας και χωρίς αυτά να αντικατασταθούν με ισοδύναμα.
Πριν από την έναρξη του Eurogroup, το οποίο πήγαινε από αναβολή σε αναβολή και άρχισε με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ωρών, είχαν πραγματοποιηθεί εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμικών παραγόντων της ευρωζώνης και του ΔNΤ με την ελληνική και τη γερμανική πλευρά.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ως συνέχεια της συμφωνίας για παράταση της δανειακής σύμβασης, τη Δευτέρα, η Αθήνα καλείται να υποβάλει ένα υπόμνημα με διευκρινίσεις και λεπτομέρειες σχετικά με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.