• Μπορεί η ελληνική Κυβέρνησης να πέτυχε προς το παρόν μια τετράμηνη παράταση, για να μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ωστόσο από χθες το χρηματοδοτικό κενό άρχισε να απασχολεί σοβαρά κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος χθες της συντονιστικής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση της χώρας.
Καμία διάθεση για στήριξη…
Από την άλλη, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έδειξε καμία διάθεση για στήριξη της Ελλάδας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο, απαντώντας σε ερώτηση-τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο επικεφαλής του Eurogroup επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, με την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τετραμήνου. Διευκρίνισε ότι θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και πως το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία των φορολογικών εσόδων και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.
Η παρέμβαση Γ. Κύρτσου
Στην ερώτηση-παρέμβαση που έκανε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, υποστήριξε ότι το Eurogroup έκανε ένα σοβαρό λάθος προγραμματισμού στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει το Δημόσιο να διαχειριστεί επαρκώς τις υποχρεώσεις του ήδη από το Μάρτιο.
Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. επεσήμανε, επίσης, ότι έχει χαθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής διαχείρισης με τα φορολογικά έσοδα να εμφανίζουν πτώση 1 δισ. ευρώ το μήνα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζει σχέδια πάταξης της φοροδιαφυγής και φορολόγησης των πλουσίων ενώ οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου βρίσκονται σε φάση κατάρρευσης.
Ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι πίσω από τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιείται και μια εικόνα ομαλότητας υπάρχει ένα ολοένα διευρυνόμενο χρηματοδοτικό κενό που, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις.
Και ο Ι. Βαρουφάκης
Πάντως αυξάνουν οι φωνές εντός κι εκτός Κυβέρνησης που κάνουν λόγο για αδυναμία της χώρας μας να τα καταφέρει χωρίς χρηματοδότηση, μέσα στο τετράμηνο και να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των υποχρεώσεών της.
Ακόμη και ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά «σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο», καθιστώντας σαφές ότι από τώρα ξεκινά νέος Γολγοθάς για την κυβέρνηση αφού -εκτός των άλλων- πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Από την άλλη η σκληρή στάση που κρατούν Γ. Ντάισελμπλουμ και Β. Σόιμπλε, διακηρύττοντας δεν εκταμιεύεται ούτε ένα ευρώ χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την διαχείριση της κατάστασης από πλευράς Ελλάδας.