• Πολλά πράγματα μπορεί να διδάξει ο χορός.
Μαθαίνει κανείς να πειθαρχεί, να βάζει στόχους και να δουλεύει σκληρά για να τους πετύχει. Παράλληλα, όταν ο χορευτής είναι νεαρής ηλικίας, η ενασχόληση με τον χορό ενισχύει την δημιουργικότητά του, την αυτοπεποίθηση, ενώ τον μαθαίνει να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με τους άλλους.
Αυτά τα τελευταία αποτελούν τον στόχο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Dancing to connect» («Χορεύω άρα επικοινωνώ») που διεξάγει αυτές τις ημέρες σε σχολεία των Ιωαννίνων η Στέγη Γραμμάτων και τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την σχολή «Battery Dance Company» της Νέας Υόρκης και έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα σε πάνω από 30 χώρες!
Εργαστήριο σε σχολεία
Από χθες και μέχρι την ερχόμενη Κυριακή ομάδες μαθητών του 6ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, του 1ου Γυμνασίου Ανατολής, του 8ου και του 5ου Λυκείου Ιωαννίνων, καθώς και του Λυκείου Ανατολής συμμετέχουν σε καθημερινά εργαστήρια χορού - κίνησης στα σχολεία τους, υπό την επίβλεψη επαγγελματιών χορευτών. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις χορογραφίες που οι ίδιοι θα έχουν ετοιμάσει σε παράσταση χορού η οποία θα γίνει την Τρίτη, 10 Μαρτίου, ώρα 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων. Αντίστοιχα εργαστήρια θα διεξαχθούν και σε πέντε σχολεία της Αθήνας κάπου στα μέσα Μαρτίου. Όταν ολοκληρωθούν κι αυτά, θα γίνει μία μεγάλη παράσταση όλων των σχολείων στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων, στην Αθήνα!
Συντονιστής από ΗΠΑ!
Το πρόγραμμα «Dancing to connect» στα Γιάννενα συντονίζει ο καταξιωμένος Αμερικανός χορευτής Clement Mensah, από την ομάδα «Battery Dance Company» της Νέας Υόρκης, ο οποίος, μιλώντας χθες σχετικά στον «Π.Λ.», αναφέρθηκε στο πώς αντιδρούν οι μαθητές όταν έρχεται η ώρα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
«Τα παιδιά είναι πρόθυμα να δουλέψουν μαζί, αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να εκφραστούν. Εκείνο που χρειάζονται είναι το κίνητρο», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το κύριο ζητούμενο στον χορό είναι το πάθος κι όχι η τελειότητα, το συναίσθημα και η ικανότητα κάποιου να μπορεί να αυτό να το μοιραστεί. Το να εκφράζεται κανείς μέσα από την κίνηση». Είναι ένα πάρα πολύ δυνατό πρόγραμμα αυτό που γίνεται στα Γιάννενα, το οποίο έχει να προσφέρει πολλά στα παιδιά, κατέληξε ο κ. Mensah.
Από την πλευρά της η υπεύθυνη πολιτιστικών υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα Ελένη Αλεξάκη σημείωσε ότι αυτό που προσφέρουν τα συγκεκριμένα εργαστήρια είναι το γεγονός ότι τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους μέσω του χορού, λειτουργούν ως ομάδα, νιώθουν ότι έχουν καταφέρει κάτι και συνδυάζουν το σχολικό περιβάλλον με την δημιουργική έκφραση! Κάτι που στην χώρα μας δεν απαντάται συχνά!
…Και για εκπαιδευτικούς
Με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Dancing to Connect» στα πέντε σχολεία της πόλης μας, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση θα διεξάγει το ερχόμενο Σάββατο, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» (ώρες 11 π.μ. με 2 μ.μ.) εργαστήριο το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων. Το εργαστήριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και σ’ αυτό ο Clement Mensah θα δώσεις στους εκπαιδευτικούς χρήσιμες συμβουλές για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τη δουλειά τους, όπως το πώς να κρατούν το ενδιαφέρον των μαθητών τους κ.α.
• Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο, μπορούν να καλέσουν στο τηλ.: 26510 - 83940 (Μπάτσος Δημήτριος) ή να στείλουν email στο: pkdi@gmail.com (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννίνων).
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ