ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν το 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!

9 Απρ 2015 • 07:40
Τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν το 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!

• Η διεκδίκηση από τα Γιάννενα του τίτλου της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021» ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.  
Με ευρεία πλειοψηφία (μειοψήφισαν οι κ.κ. Δ. Τασιούλας και Σ. Σκοπούλης) αποφασίστηκε η υποβολή αίτησης υποψηφιότητας, η οποία, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας, θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 23 Οκτωβρίου και να βασίζεται σ’ ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση.

Σημαντική πρωτοβουλία…
Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που μάλιστα εάν ευοδωθεί, τα οφέλη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής θα είναι μεγάλα και θα εκτινάξουν την επισκεψιμότητά της στα ύψη, ωστόσο κρίνοντας από την σημερινή άθλια εικόνα που παρουσιάζει η πόλη, μάλλον οι πιθανότητες λιγοστεύουν. Κι αυτό γιατί για να έχουν αξιώσεις τα Γιάννενα σ’ αυτόν τον διαγωνισμό, το πακέτο που θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι τον Οκτώβριο στην πρότασή του ο Δήμος, θα πρέπει να είναι ελκυστικό από κάθε άποψη. Από μόνα τους η φυσική ομορφιά των τοπίων, ή οι πρωτότυπες ιδέες καλλιτεχνών και φορέων για διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις, δεν αρκούν για να κάνουν μια περιοχή ελκυστική.  Και μπορεί να υπάρχει χρονικός ορίζοντας έξι ετών, ωστόσο σήμερα ακούγεται κάπως παράξενο να μιλάμε για μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, όταν η πόλη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα πολύ βασικά (καθαριότητα, λακκούβες σε δρόμους και άλλες μικροπαρεμβάσεις), που θα διευκόλυναν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Στο Δημοτ. Συμβούλιο
Όπως και να’χει πάντως η πρωτοβουλία του Δήμου για διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι σημαντική, αν και χθες στην συνεδρίαση ακούστηκαν και αντίθετες απόψεις.
Ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας στην εισήγησή του εξέφρασε την ακράδαντη πίστη του πως τα Γιάννενα, η Ήπειρος, έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν πλήρως στα κριτήρια που θέτει η διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και κάλεσε όλους τους Γιαννιώτες, όλους τους φορείς της Ηπείρου, όλους τους απόδημους Ηπειρώτες να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια.
Όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας απονέμεται μεν σε μία πόλη, αλλά μπορεί να συνοδευτεί με δράσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή «και τέτοια συνεργασία εμείς θα την επιδιώξουμε και με άλλους Δήμους της Ηπείρου». Έτσι ο πλήρης τίτλος της υποψηφιότητας θα είναι Ιωάννινα-Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Με συνεργασία  
Όπως είπε ο Θ. Μπέγκας απαραίτητη θα είναι η εμπλοκή όλων των κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων, καθώς και των ατόμων με ιδιαίτερες δεξιότητες στην υλοποίηση της νέας πολιτιστικής στρατηγικής που όλοι μαζί θα χαράξουμε.
Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν, οι νέοι και οι καλλιτέχνες, μιας και αυτοί θα κληθούν να εφαρμόσουν στο μέλλον αυτή τη στρατηγική και να επωφεληθούν από τα επιτεύγματά της.
«Έχουμε όλες τις δυνατότητες να αγωνιστούμε για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και να τον κερδίσουμε, παρά τις δυσκολίες», τόνισε ο Δήμαρχος.

Άλλες τοποθετήσεις  
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στήριξαν την πρόταση της Δημοτ. Αρχής, με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δημ. Τασιούλα και την ΔΡΑΣΥ του Στεφ. Σκοπούλη.
•  Για καθυστέρηση στην όλη προετοιμασία έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Ν. Γκόντας, στηρίζοντας όμως την πρωτοβουλία.  
•  Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας σημείωσε ότι «έχουμε καθυστερήσει να υποβάλλουμε πρόταση, αυτή είναι η αλήθεια, αλλά ποτέ δεν είναι αργά». Παράλληλα, επισήμανε ότι απαιτείται «φιλτράρισμα» από πλευράς του Δημοτικού Συμβουλίου της τελικής εισήγησης για την πολιτιστική πρωτεύουσα.
•  Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης παρατήρησε ότι δεν έχουν γίνει ξεκάθαρα από την πλευρά της Δημοτ. Αρχής σημαντικά θέματα όπως το οργανωτικό σχήμα κ.α., ενώ μίλησε για μια υπόθεση που αφορά όλη την πόλη.
•  Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάκης Τασιούλας, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για εμπόριο πολιτισμού, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχουν στα Γιάννενα αίθουσες και συναυλιακοί χώροι κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις της πολιτιστικής πρωτεύουσας.
•  Ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην εισήγησή του ότι «αποτελεί πρόκληση  για το Γιαννιώτικο λαό η εκστρατεία της ανάληψης του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης σε μια περιοχή με τεράστια ανεργία, με χαμηλά αμειβόμενους και απλήρωτους εργαζόμενους, με δεινοπαθούντες συνταξιούχους, με άστεγους και με τη λαίλαπα των ναρκωτικών ανάμεσα  στη νεολαία μας...».

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.