ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσφυγή κατά της αδειοδότησης της Μονάδας Βιομάζας στα Μάρμαρα

22 Μάϊ 2015 • 07:58
Προσφυγή κατά της αδειοδότησης της Μονάδας Βιομάζας στα Μάρμαρα

• Σε νέα βάση φαίνεται πως συνεχίζεται ο αγώνας των κατοίκων στα Μάρμαρα που αντιτίθενται στην ίδρυση μονάδας παραγωγής βιοαερίου, αφού στο προχθεσινοβραδινό μαραθώνιο Δημοτικό Συμβούλιο (σχετικά έγραψε χθες ο «Π.Λ.»), αποφασίστηκε να κατατεθεί προσφυγή κατά της απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέχρι τις 5 Ιουνίου, ενώ καταγράφηκε και η δέσμευση για ανάληψη όλων των εξόδων της επιστημονικής και νομικής διαδικασίας, καθώς και της προσφυγής στο ΣτΕ αν χρειαστεί.
Το Δημοτ. Συμβούλιο, με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν και μετά τις πιέσεις των κατοίκων που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση, δεν αποδέχεται την εγκατάσταση και τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας στα Μάρμαρα.  Ακόμη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη – ημερίδα με ειδικούς του  Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, ενώ θα συγκροτηθεί και Διαπαραταξιακή Επιτροπή.
Το παράλογο της προχθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι ενώ η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε ένσταση στην αδειοδότηση της μονάδας, δεν συμφώνησε και στην ανάκληση της απόφασης της θετικής γνωμοδότησης που είχε λάβει σε προηγούμενη συνεδρίαση, κάτι εξάλλου που ζητούσε και η αντιπολίτευση.

Η παράταξη Γκόντα
Σκληρή ήταν η κριτική της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, με τον επικεφαλής της Ν. Γκόντα να κάνει λόγο για σκόπιμη καθυστέρηση, έτσι ώστε να χάνεται το δικαίωμα γνωμοδοτήσεων και παρεμβάσεων των εμπλεκομένων από το νόμο φορέων.
Στην εισήγησή του ο Ν. Γκόντας, τόνισε σε υψηλούς τόνους τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετη η παράταξη στην δημιουργία μιας μονάδας τέτοιας, της οποίας όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, ούτε οι τυπικές ούτε οι ουσιαστικές, έτσι ώστε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου να προβεί αβίαστα στην έκδοση σχετικής άδειας, αφού σε όλη την διαδρομή δεν βρήκε καμιά «αντίσταση» από επίσημους φορείς  της περιοχής.

Οι άλλες παρατάξεις…
• Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα, τόνισε ότι εγκαίρως είχε αντιληφθεί τα προβλήματα που θα δημιουργούσε μια τέτοια μονάδα στην περιοχή, ζητώντας να  εγκατασταθεί στη Βιομηχανική Περιοχή.
• Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης ζήτησε ανάκληση της απόφασης, καταλογίζοντας παράλληλα ευθύνες τόσο στην Δημοτική Αρχή, όσο και στις υπηρεσίες.
• Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάκης Τασιούλας άσκησε κριτική στην στάση που κράτησε η Δημοτική Αρχή στο θέμα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων,  ότι «υποχώρησε στα λόγια μόνο, απέναντι στις πιέσεις των κατοίκων για τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας βιομάζας…».
• Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης στηρίζει τους κατοίκους των Μαρμάρων και, μεταξύ άλλων, πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο «να αναιρέσει την προηγούμενη απόφασή του για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου της ρυπογόνας δραστηριότητας…».

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.