• Ενισχύεται η παρουσία της Ηπείρου στην Ακαδημία Αθηνών, καθώς μετά τον παγκοσμίου φήμης επιστήμονα Δημήτριο Νανόπουλο, τον Βορειοηπειρωτικής καταγωγής Πρόεδρό της, προστίθεται στα μέλη της Ακαδημίας και ο διακεκριμένος Γιαννιώτης Καθηγητής της Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α & Μ, Χριστόδουλος Φλούδας!
Η υποδοχή του Χριστ. Φλούδα ως αντεπιστέλλον μέλος της έγινε πριν λίγες ημέρες από την Ακαδημία σε μία λαμπρή εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών, όπου υπήρξε εκτενής αναφορά στο πλούσιο ερευνητικό έργο του τιμώμενου.
Η εκδήλωση
Η εκδήλωση άρχισε με προσφώνηση, καθόλα εγκωμιαστική για το τιμώμενο πρόσωπο, από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Δημ. Νανόπουλο. Ακολούθησε η παρουσίαση του Χριστόδουλου Φλούδα από τον Ακαδημαϊκό Αθανάσιο Φωκά, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στο πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο, το οποίο τον αναδεικνύει σε επιστήμονα – ερευνητή παγκόσμιας εμβέλειας και αποδοχής.
Στη συνέχεια, το νέο αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας, ανέπτυξε το θέμα «Μαθηματική Βελτιστοποίηση στην ενέργεια και υγεία – οδοιπορικό τριάντα χρόνων».
Τριάντα ολόκληρα χρόνια σκληρής δουλειάς στον τομέα της χημικής μηχανικής και της εφαρμογής των αποτελεσμάτων της σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η ενέργεια, η υγεία και το περιβάλλον, εξασφάλισαν στο Χριστόδουλο Φλούδα μια λαμπρή σταδιοδρομία, που ήταν προδιαγραμμένη ήδη από τα μαθηματικά του χρόνια.
Νοσταλγία…
Ο τιμώμενος επιστήμονας έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας την επίδραση που άσκησε στην εξέλιξή του, το οικογενειακό, το σχολικό, το Πανεπιστημιακό περιβάλλον, καθώς επίσης και η ανυπόκριτη υποδοχή που έτυχε από την ακαδημαϊκή κοινότητα στην Αμερική. Θυμήθηκε, με συγκίνηση, τα όμορφα και αποδοτικά γι’ αυτόν μαθηματικά χρόνια στο «Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Ιωαννίνων», τότε που οι γνώσεις, η επιμέλειά του και ο ισχυρός χαρακτήρας του, έδειχναν ότι θα πετύχει εκείνο το οποίο θα επιδιώξει.
Ο Σπύρος Εργολάβος
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σπύρος Εργολάβος παλιός καθηγητής του Χριστόδουλου Φλούδα και Πρόεδρος σήμερα της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων με αφορμή την εκδήλωση, «όσοι από τους συμμαθητές του και τους καθηγητές του, στο Αριστοτέλειο, παραβρεθήκαμε σ’ αυτή τη σεμνή εκδήλωση, νιώσαμε ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια γιατί το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, η Ακαδημία Αθηνών, αναγνώρισε τα ιδιαίτερα προσόντα του και το πλούσιο ερευνητικό του έργο, και του απένειμε επάξια τον τιμητικό τίτλο του αντεπιστέλλοντος μέλους της. Είμαστε βέβαιοι ότι, με τον ίδιο ζήλο, θα συνεχίσει το δημιουργικό του έργο, προσφέροντας ιδιαίτερη ικανοποίηση στον εαυτό του και στην οικογένειά του, και τιμώντας την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ήπειρο»!
Μακρά πορεία
Ο Δρ. Χριστόδουλος Φλούδας γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1959. Αποφοίτησε στο πρώτο πτυχίο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, τελείωσε το Διδακτορικό του το Δεκέμβριο του 1985 στο Carnegie Mellon University και προσχώρησε στο πανεπιστήμιο του Princeton ως μέλος του καθηγητικού σώματος τον Φεβρουάριο του 1986. Τον Ιούλιο του 1991 πήρε προαγωγή ως βοηθός Καθηγητής και τον Ιούλιο του 1994 ανακηρύχτηκε καθηγητής (Professor). Ήταν επίσης επισκέπτης καθηγητής, μεταξύ άλλων, στο Imperial College του Λονδίνου, στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και τώρα στο Texas A&M.
Είναι πλέον παγκοσμίου φήμης επιστήμονας στη μαθηματική μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση πολύπλοκων συστημάτων.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στο περιβάλλον της χημικής μηχανικής, των εφαρμοσμένων μαθηματικών και της επιχειρησιακής έρευνας.
Έχει γράψει δύο βιβλία, έχει δώσει πάνω από 320 διαλέξεις και έχει πάρει μέρος σε πολλά σεμινάρια.