• Κέρδισε τις εντυπώσεις και καθήλωσε το κοινό που βρέθηκε χθες το απόγευμα στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ο «Προμηθέας Δεσμώτης», η παράσταση για την οποία άνοιξε τις πύλες του μετά από 17 χρόνια το επιβλητικό αυτό μνημείο. Υπό το φως της ημέρας λοιπόν, σε συνθήκες αρχαίας τραγωδίας, ο αρχέγονος λόγος του Αισχύλου, μέσα από τον Προμηθέα, που υποδύθηκε υποδειγματικά ο Γιαννιώτης ηθοποιός Τάσος Νούσιας, πλαισιωμένος από μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών, ζωντάνεψε ξανά την Δωδώνη, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για ανάλογες παραστάσεις στο μέλλον, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό της περιοχής μας. Το σκηνικό απλό, λιτό, δωρικό, όπως εξάλλου ταιριάζει και στον χώρο, ανέδειξε και με το παραπάνω τις εντυπωσιακές ερμηνείες.Η παράσταση θ’ ανέβει και σήμερα Σάββατο (7 μ.μ.) στην Δωδώνη, ενώ αύριο, Κυριακή θα παρουσιαστεί στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στις 9 μ.μ..
• Κέρδισε τις εντυπώσεις και καθήλωσε το κοινό που βρέθηκε χθες το απόγευμα στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ο «Προμηθέας Δεσμώτης», η παράσταση για την οποία άνοιξε τις πύλες του μετά από 17 χρόνια το επιβλητικό αυτό μνημείο.
Υπό το φως της ημέρας λοιπόν, σε συνθήκες αρχαίας τραγωδίας, ο αρχέγονος λόγος του Αισχύλου, μέσα από τον Προμηθέα, που υποδύθηκε υποδειγματικά ο Γιαννιώτης ηθοποιός Τάσος Νούσιας, πλαισιωμένος από μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών, ζωντάνεψε ξανά την Δωδώνη, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για ανάλογες παραστάσεις στο μέλλον, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό της περιοχής μας.
Το σκηνικό απλό, λιτό, δωρικό, όπως εξάλλου ταιριάζει και στον χώρο, ανέδειξε και με το παραπάνω τις εντυπωσιακές ερμηνείες.
Η παράσταση θ’ ανέβει και σήμερα Σάββατο (7 μ.μ.) στην Δωδώνη, ενώ αύριο, Κυριακή θα παρουσιαστεί στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στις 9 μ.μ..
Η υπόθεση…
Ο απείθαρχος Τιτάνας Προμηθέας, αμφισβητεί την εξουσία του Δία, χαρίζοντας τη φωτιά στους ανθρώπους. Η τιμωρία θα είναι αμείλικτη. Με διαταγή του πατέρα των θεών θα δεθεί σ’ έναν άγριο βράχο, στα πέρατα του κόσμου. Ωστόσο εκείνος δεν θα σταματήσει να καταφέρεται κατά της εξουσίας, εξαγριώνοντας τον Δία, ο οποίος τον καταποντίζει στον Τάρταρο.
Επίκαιρη περισσότερο από ποτέ η τραγωδία του Αισχύλου, με φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο, μιλά για την ελεύθερη βούληση και την αμφισβήτηση της εξουσίας. Ο Προμηθέας κραυγάζει πως η αμφισβήτηση της εξουσίας είναι πάντα, ένα ρήγμα, ένα άλμα, ένα δημιουργικό ξέσπασμα της ελεύθερης βούλησης - χωρίς τακτικούς ελιγμούς, χωρίς «στρατηγικούς» περιορισμούς και γίνεται έτσι η πρώτη φωνή στην ανθρώπινη Ιστορία που δηλώνει ευθαρσώς: Είμαι ρεαλιστής, γιατί ζητώ το αδύνατο. Και το ζητώ, χωρίς άλλον λόγο από τον εαυτό μου.
Οι συντελεστές
Τον Προμηθέα, όπως προαναφέρθηκε, ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, πλαισιωμένος από τους Γεράσιμο Γεννατά (Ήφαιστος και Ωκεανός) την Marlene Kaminsky (Ιώ), τον Δημήτρη Κουρούμπαλη (Κράτος και Ερμής), την Κατερίνα Λούρα και Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και πέντε κλασικές χορεύτριες: Δέσποινα Λαγουδάκη, Χριστίνα Μπίτου, Νατάσσα Σαραντοπούλου, Πηνελόπη Μωρούτ και Βιβή Μπουτάτη (Χορός).
Την κίνηση έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού και την μουσική οι Lost Bodies, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Kenny MacLellan και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.
Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Φιλίππογλου.