Του ΘΑΝΑΣΗ ΜΥΡΙΟΥΝΗ
Την πρώτη του ήττα στο φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ γνώρισε ο ΠΑΣ Γιάννινα από την ομάδα της ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος είχε τις απαντήσεις στο γκολ του ΠΑΣ με τον Νόε Ακόστα και με πρωταγωνιστή τον Μπουονανότε, που πέτυχε δυο γκολ, κατάφερε να ανατρέψει το σκορ και να προηγηθεί με 2-1 πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι Γιαννιώτες προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση αλλά η τραβηγμένη από τα…μαλλιά αποβολή του Μιχαήλ από τον διαιτητή Μάνταλο τους έκοψε τον αέρα και μεγάλωσε τα ήδη υπάρχοντα κενά στην άμυνα του Άγιαξ της Ηπείρου. Το τελειωτικό χτύπημα για τον ΠΑΣ ήρθε με την αποβολή του Τζημόπουλου και παρότι ο Βελλίδης πραγματοποίησε εκπληκτικές αποκρούσεις ο Βάργκας πέτυχε γκολ προς τα τέλη του παιχνιδιού.
Ο Γιάννης Πετράκης δεν φοβήθηκε το παιχνίδι και κατέβασε τον ΠΑΣ με το αγαπημένο του 4-4-2. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Βελλίδης, αριστερό μπακ ο Φόνσι Ναδάλες, δεξί μπακ ο Στρούνα, στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Μπέριος και Μιχαήλ. Δίδυμο στα αμυντικά χαφ ήταν οι Τζημόπουλος και Τσουκαλάς, αριστερά στα άκρα κινούνταν ο Ακόστα, δεξιά ο Τσάβες και στην κορυφή της επίθεσης έπαιξαν οι Μανιάς και Ίλιτς.
Από την άλλη ο Τραϊανός Δέλλας παρέταξε την ΑΕΚ με το γνωστό 4-2-3-1 επιλέγοντας να αφήσει στον πάγκο τους Βάργκας και Αραβίδη. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Μπαρόχα, αριστερό μπακ αγωνίστηκε ο Σοϊλέδης, δεξί μπακ ο Γκάλο και στο κέντρο της άμυνας οι Κολοβέτσιος και Τζανετόπουλος. Οι δυο «κόφτες» ήταν οι Σιμόες και Γιόχανσον και μπροστά τους κινούνταν σε ρόλο επιτελικού χαφ ο Μπουονανότε, με τους Μπαρμπόσα και Πλατέλλα αριστερά και δεξιά αντίστοιχα και τον Κρισάντους στην κορυφή της επίθεσης.
Η ΑΕΚ την κατοχή, ο ΠΑΣ το γκολ
Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ είχαν την υπεροχή στα πρώτα λεπτά, όμως δεν μπορούσαν να απειλήσουν με αξιώσεις την εστία του Μάρκου Βελλίδη καθώς ο εξαιρετικά διαβασμένος Γιάννης Πετράκης είχε στήσει υποδειγματικά τον ΠΑΣ που αμύνονταν σωστά και προσπαθούσε μέσω αντεπιθέσεων να φανούν επικίνδυνος.
Μετά από ένα σουτ του Μπουονανότε στο 9’, ο ΠΑΣ πρωτοαπείλησε στο 14’ όταν ο Ναδάλες έβγαλε τη σέντρα, αλλά ο Ίλιτς δεν έπιασε καλά το σουτ και η μπάλα έφυγε άουτ.
Στο 20’ ήρθε το γκολ για τον ΠΑΣ. Ο Μπέριος κέρδισε μια μονομαχία στα μετόπισθεν και με μακρινή μπαλιά τροφοδότησε τον Ακόστα που έκανε εντυπωσιακή κούρσα στον άξονα και με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα αρχικά στο δεξί δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του Μπαρόχα για το 0-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους παίκτες και τους φιλάθλους του ΠΑΣ που βρέθηκαν στο πέταλο του επάνω διαζώματος στο ΟΑΚΑ.

Ανατροπή με Μπουονανότε
Μετά το γκολ του ΠΑΣ οι παίκτες της Ένωσης πίεσαν για την ισοφάριση, με κύριο εκφραστή των επιθετικών προσπαθειών τον Μπουονανότε. Στο 29’ ο διαιτητής Μάνταλος βιάστηκε να καταλογίσει πέναλτι σε εκτός περιοχής μαρκάρισμα του Μιχαήλ στον Σιμόες, άλλαξε όμως την απόφαση του δίνοντας φάουλ, προφανώς μετά από συνεννόηση με τον δεύτερο βοηθό Κουράκη από την ενδοεπικοινωνία.
Τελικά, έξι λεπτά αργότερα στο 35’ ο Μπουονανότε μπήκε στην περιοχή και κερδίζοντας την αρχική κόντρα ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Μπέριο, που έχασε την ισορροπία του κι ο Μάνταλος έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ ευστόχησε από το σημείο του πέναλτι και έφερε το ματς στα ίσα. Η συνέχεια ανήκε στον βραχύσωμο Αργεντινό μεσοεπιθετικό των «κιτρινόμαυρων» που στο 44’ δέχτηκε την πάσα του Μπαρμπόσα , απέφυγε με εξαιρετική κοφτή ντρίπλα τον Μιχαήλ και με σουτ με το δεξί απέναντι από τον Βελλίδη έδωσε προβάδισμα στην ΑΕΚ λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.
Αλλαγή συστήματος, στο ματς Γιάκος-Φερφελής
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Πετράκης έριξε στον αγώνα τον Γιάκο στη θέση του αρνητικού Ίλιτς και άλλαξε το σύστημα του ΠΑΣ σε 4-2-3-1 με τον Μανιά να είναι μόνος του στην κορυφή της επίθεσης. Οι γηπεδούχοι διατήρησαν τον έλεγχο στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου και έχασαν τρεις καλές ευκαιρίες με τον Κρισάντους, ο οποίος αποδείχθηκε ανεπαρκής στην τελική προσπάθεια και αντικαταστάθηκε από τον Αραβίδη.
Ο Πετράκης έβαλε στο παιχνίδι και τον Φερφελή στη θέση του Μανιά στο 67’ με τον υψηλόσωμο ομογενή επιθετικό να αποτελεί τον κύριο εκφραστή των επιθέσεων του ΠΑΣ. Στο 68’ ο Μπαρόχα έβγαλε εντυπωσιακά σουτ του Τσάβες και στη συνέχεια της φάσης ο φερφελής υποδείχτηκε σε θέση off side. Δυο λεπτά αργότερα ο Φερφελής έπιασε την κεφαλιά μετά τη σέντρα του Στρούνα από δεξιά, η μπάλα έφυγε όμως ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μπαρόχα.
Δύο αποβολές σε έξι λεπτα και τέλος…
Εκεί που ο ΠΑΣ είχε αρχίσει και το πίστευε για την ισοφάριση, ήρθε η απόφαση του Μάνταλου να ανατρέψει τις ισορροπίες του παιχνιδιού. Στο 74' ο ΠΑΣ έμεινε με δέκα παίκτες λόγω της αυστηρότατης αποβολής του Μιχαήλ με δεύτερη κίτρινη κάρτα για φράγμα πάνω στον Βάργκας. Έξι λεπτά αργότερα, στο 80’, οι Γιαννιώτες δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα καθώς έμειναν με 9 παίκτες μετά την αποβολή του Τζημόπουλου για μαρκάρισμα πάνω στον Μάνταλο. Με αριθμητικό μειονέκτημα δυο ποδοσφαιριστών το έργο του ΠΑΣ έγινε «βουνό» και παρότι ο Βελλίδης κατέβασε ρολά σε διαδοχικά σουτ του Βάργκας, τελικά στο 87’ ο Βενεζουέλανος επιθετικός έκανε με πλασέ το 3-1 ύστερα από συνεργασία του Μάνταλου με τον Αραβίδη.
λεπτό προς λεπτό
9': Ο Μπουονανότε δοκίμασε ένα σουτ από μακρινή απόσταση, αρκετά έξω από το δεξί δοκάρι.
14': Ευκαιρία για τον ΠΑΣ! Έπειτα από ωραία σέντρα που έγινε από αριστερά από τον Ναδάλες, ο Ίλιτς έπιασε αμαρκάριστος το βολέ -μέσα από την περιοχή και δεξιά- αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ.
20': ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣ! Ο Νόε Ακόστα έκανε την κούρσα στον άξονα μετά από μια κερδισμένη μπάλα του Μπέριου και με δυνατό συρτό σουτ έστειλε αρχικά τη μπάλα στο δεξί κάθετο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του Μπαρόχα για το 0-1!
24': Ευκαιρία για την ΑΕΚ! Έπειτα από ωραία σέντρα του Γκάλο από δεξιά, ο Μπαρμπόσα έπιασε την κεφαλιά κι έστειλε την μπάλα λίγο έξω από το δεξί δοκάρι.
29': Ο Σιμόες πήγε να μπει στην περιοχή ο Μιχαήλ τον ανέτρεψε και ο διαιτητής έδωσε αρχικά πέναλτι! Στη συνέχεια όμως, άλλαξε την απόφασή του κι έδωσε φάουλ (κάτι που ήταν σωστό μιας και το μαρκάρισμα έγινε εκτός περιοχής).
31': Ο Μπουονανότε εκτελεί απευθείας το φάουλ, αλλά η μπάλα περνάει πάνω από την εστία του Βελλίδη.
32': Κίτρινη κάρτα για τον ΠΑΣ. Τη βλέπει ο Στρούνα για μαρκάρισμα στον Μπουονανότε.
33': Μετά από ωραία ενέργεια και στρώσιμο του Πλατέλλα, ο Γιόχανσον έπιασε το σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ.
34': ΠΕΝΑΛΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ! Ο Μπουονανότε επιτίθεται από τον άξονα, κέρδισε τις κόντρες και μετά από μαρκάρισμα δυο παικτών του ΠΑΣ και κέρδισε πέναλτι!
35': ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ! Ο Μπουονανότε αναλαμβάνει την εκτέλεση και με πλασέ ψηλά στη δεξιά γωνία, ισοφαρίζει!
38': Κίτρινη κάρτα για τον ΠΑΣ. Την αντικρίζει ο Τζημόπουλος, για φάουλ στον Μπουονανότε.
43': Ο Μπαρμπόσα κατέβασε την μπάλα κι έπιασε ένα δυνατό σουτ αλλά ο Βελλίδης απέκρουσε δύσκολα!
44': ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ! Μετά από πάσα του Μπαρμπόσα, ο Μπουονανότε με κοφτή ντρίμπλα στον Μιχαηλ, πλάσαρε υποδειγματικά τον Βελλίδη!
46': Στη θέση του Ίλιτς μπαίνει ο Γιάκος.
48': Ο Κρισάντους ελίσσεται έξω από την περιοχή και δοκιμάζει ένα συρτό σουτ που φεύγει άουτ.
49': Μετά από σέντρα του Γκάλο ο Κρισάντους δεν πρόλαβε να κάνει προβολή για να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.
52': Ο Μανιάς δοκιμάζει ένα συρτό σουτ έξω από την περιοχή και δεξιά, αλλά η μπάλα κοντράρει και φεύγει λίγο έξω από το δεξί δοκάρι.
54': Έπειτα από σέντρα του Μπαρμπόσα ο Κρισάντους βρέθηκε ολομόναχος στη μικρή περιοχή, αλλά έστειλε την κεφαλιά πάνω από την εστία!
57': Στη θέση του Κρισάντους μπαίνει ο Αραβίδης
63': Ο Βάργκας αντικαθιστά τον Μπουονανότε.
67': Στη θέση του Μανιά ο Φερφελής.
68': Δυνατό σουτ του Ακόστα, με δυσκολία αποκρούει ο Μπαρόχα, το «ριμπάουντ» πήρε ο Φερφελής ο οποίος υποδεικνύεται σε θέση οφσάιντ.
70': Σέντρα του Στρούνα, ο Φερφελής έπιασε την κεφαλιά κι έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.
74': ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣ! Ο Βάργκας πήγε να φύγει στην αντεπίθεση από δεξιά πέφτει πάνω στον Μιχαήλ ο οποίος αντικρίζει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα.
75': Δυνατό σουτ του Πλατέλλα αλλά η μπάλα φεύγει έξω από το δεξί δοκάρι.
78': Στη θέση του Μπαρμπόσα, μπαίνει ο Μάνταλος.
80': ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣ! Ο Τζημόπουλος σε τάκλιν πάνω στον Μάνταλο δέχθηκε και αυτός την δεύτερη κίτρινη κάρτα και πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια.
81': Στη θέση του Ακόστα μπαίνει ο Κοζορώνης.
82': Ο Βελλίδης απέκρουσε δύσκολα σουτ του Βάργκας.
83': Σε γύρισμα που έγινε από αριστερά, ο Πλατέλλας έκανε την προβολή, αλλά ο Βελλίδης απέκρουσε και πάλι εντυπωσιακά!
87': ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ! Έπειτα από συνδυασμό και στρώσιμο του Αραβίδη μέσα στην περιοχή, ο Βάργκας πλασάρει στη δεξιά γωνία του Βελλίδη!
90'+2': Δυνατό σουτ του Μάνταλου, μόλις άουτ.
Πρώτο βαθμό η Κ20...
1-1 με την ΑΕΚ στα Σπάτα
Tον πρώτο της βαθμό στο φετινό πρωτάθλημα πήρε η Κ 20 του ΠΑΣ Γιάννινα που απέσπασε ισοπαλία 1-1 στα Σπάτα από την ΑΕ, η οποία μετρούσε μέχρι τώρα δυο νίκες σε ισάριθμα ματς και την έριξε από την κορυφή της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα Κ 20 της Σούπερ Λιγκ.
Οι παίκτες του Χρήστου Αγγέλη μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και είχαν δοκάρι στο 6' σε κεφαλιά του Μυρσινιά μετά από εκτέλεση κόρνερ του Αλεξίου.
Οι Γιαννιώτες άνοιξαν το σκορ στο 26' μετά από σέντρα του Γιάκου και δυνατό σουτ του Δημοσθένη Κόκκα εκτός περιοχής που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Παπαδόπουλο για το 0-1.
Από το σημείο εκείνο και μετά η ΑΕΚ πήρε τα ηνία της αναμέτρησης και έχασε ευκαιρίες με τους Γαλανόπουλο και Βλαχομήτρο και σημαντικότερη ένα τετ α τετ του Τσέλιου.
Το γκολ της ισοφάρισης ήρθε για την ΑΕΚ στο 54' με κεφαλιά του Κυριαζή, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ και σύγχυση στην άμυνα του ΠΑΣ Γιάννινα.
Τον αγώνα παρακολούθησαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιώργος Χριστοβασίλης μαζί με τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος, Δημήτρη Νιαρχάκο.
ΑΕΚ (Στελιος Μανωλάς): Παπαδόπουλος, Βιδάλης, Γιαννούτσος, Μαρκοπουλιώτης, Γραμματίκας, Γαλανόπουλος, Καρβουνίδης(46' Λίτσι), Τσέλιος, Βλαχομήτρος, Αντωνίου(46' Τζάθας), Κυριαζής
ΠΑΣ Γιάννινα (Χρήστος Αγγέλης): Παππάς, Τσιέπας, Κόκκας Α. (71' Τριάντος), Καλύβας, Μυρσινιάς, Μασούρας, Μούτσιος, Γιάκος, Μπισέλας (55' Σιχλιμοίρης), Αλεξίου, Κόκκας Δ. (77' Μαλάμος).
• Στα υπόλοιπα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής:
Ολυμπιακός - Πλατανιάς 7-0
Καλλονή - Αστέρας Τρίπολης 1-1
Ατρόμητος - Skoda Ξάνθη 3-0
Βέροια - ΠΑΟΚ 2-3
Ηρακλης - Λεβαδειακός 1-0
Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 3-0
Παναιτωλικός - Πανθρακικός 4-1
βαθμολογία των παικτών
ΑΕΚ (Τραϊανός Δέλλας): Μπαρόχα 5, Γκάλο 6, Κολοβέτσιος 6, Τζανετόπουλος 5, Σοϊλέδης 6, Γιόχανσον 7, Σιμόες 7, Μπουονανότε 8 (63' Βάργκας 6), Μπαρμπόσα 6 (78' Μάνταλος), Πλατέλλας 7, Κρισάντους 5 (57' Αραβίδης 5).
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης 7, Στρούνα 5, Μπέριος 5, Μιχαήλ 5, Ναδάλες 5, Τζημόπουλος 5, Τσουκαλάς 6, Τσάβες 4, Ακόστα 7 (81’ Κοζορώνης), Ίλιτς 4 (46' Γιάκος 5), Μανιάς 5 (67' Φερφελής 6).
ΑΕΚ (Τραϊανός Δέλλας): Μπαρόχα 5, Γκάλο 6, Κολοβέτσιος 6, Τζανετόπουλος 5, Σοϊλέδης 6, Γιόχανσον 7, Σιμόες 7, Μπουονανότε 8 (63' Βάργκας 6), Μπαρμπόσα 6 (78' Μάνταλος), Πλατέλλας 7, Κρισάντους 5 (57' Αραβίδης 5).
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης 7, Στρούνα 5, Μπέριος 5, Μιχαήλ 5, Ναδάλες 5, Τζημόπουλος 5, Τσουκαλάς 6, Τσάβες 4, Ακόστα 7 (81’ Κοζορώνης), Ίλιτς 4 (46' Γιάκος 5), Μανιάς 5 (67' Φερφελής 6).
Το 3ο ημίχρονο
- Το παιχνίδι της Κ 20 του ΠΑΣ με την ΑΕΚ παρακολούθησε ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χριστοβασίλης καθώς βρίσκονταν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στα Σπάτα.
- Σε απόσταση λίγων μέτρων ήταν το Σάββατο ο ΠΑΣ Γιάννινα με την ΑΕΚ. Κι αυτό γιατί το ξενοδοχείο «Sofitel» που φιλοξενείται ο ΠΑΣ σε κάθε αποστολή του στην Αθήνα βρίσκεται κοντά με το προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ στην περιοχή των Σπάτων.
- Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα της Κ 20 έκαναν την εμφάνιση τους και το προπονητικό επιτελείο με τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ. Άλλωστε οι Γιαννιώτες πραγματοποίησαν την τελευταία τους προπόνηση στο Δημοτικό Στάδιο Σπάτων. Μάλιστα Πετράκης και Γεωργουλόπουλος παρακολούθησαν με προσοχή τις προσπάθειες των νεαρών ποδοσφαιριστών του Χρήστου Αγγέλη που έφυγαν με τον βαθμό της ισοπαλίας από τα Σπάτα.
- Στο ΟΑΚΑ βρέθηκε ο Γιώργος Χριστοβασίλης συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Χαρίκλεια και τον γιο του Παναγιώτη.
- Στο πέταλο του πάνω διαζώματος και συγκεκριμένα στη θύρα 22 φιλοξενήθηκαν οι περίπου 200 φίλοι του ΠΑΣ Γιάννινα που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στη διάρκεια του ημιχρόνου προκλήθηκε ένταση όταν μια μερίδα οπαδών της ΑΕΚ κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των Γιαννιωτών. Με την άμεση επέμβαση των ΜΑΤ, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
- Ενός λεπτού σιγή κράτησαν πριν τη σέντρα οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα και της ΑΕΚ για την 93η επέτειο των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής.
- Δυο πρώην ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ βρέθηκαν στα επίσημα του ΟΑΚΑ, ο Κώστας Κατσουράνης και ο Νίκος Λυμπερόπουλος.
- Φιλικό πηγαδάκι έστησε ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα και νυν της ΑΕΚ, Δημήτρης Κολοβέτσιος με τους παίκτες της γιαννιώτικης ομάδας. Ο Λαρισαίος ποδοσφαιριστής είχε θερμο εναγκαλισμό με τους Ίλιτς, Τζημόπουλο, Μπέριο και Στρούνα.