• Μετά την καλοκαιρινή ζέστη των προηγούμενων ημερών, η… προσγείωση από το βράδυ των εκλογών στο κλίμα του φθινοπώρου υπήρξε απότομη, καθώς συνοδεύτηκε από έντονα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα.
Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής, με βροχές, τοπικές καταιγίδες, κεραυνούς και ανέμους κατά διαστήματα, που προκάλεσαν μικρής έκτασης προβλήματα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων αλλά και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, ιδιαίτερα δε στην Πρέβεζα.
Τα φαινόμενα συνεχίστηκαν χθες με βροχές και καταιγίδες έντονες κατά περιόδους, με σποραδικές χαλαζοπτώσεις και με τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Κάπως έτσι μπαίνουμε πια για και μετεωρολογικά στη φθινοπωρινή περίοδο αφήνοντας πίσω μας οριστικά το καλοκαιράκι!
Πλημμύρισαν δρόμοι
Πιο ισχυρό χτύπημα απ’ τα Γιάννενα δέχθηκε το περασμένο διήμερο η Πρέβεζα, όπου έβρεξε πολύ, με αποτέλεσμα δρόμοι της πόλης, κυρίως προς την παραλία αλλά και στο ιστορικό κέντρο να μεταβληθούν σε ποτάμια και να πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις. Όπως ήταν φυσικό, το κέντρο της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για βοήθεια από πολίτες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα νερά στους δρόμους έφτασαν το μισό μέτρο.
Ύφεση από σήμερα
Μετά και τα χθεσινά «τερτίπια» του καιρού, ύφεση των περισσότερων φαινομένων αναμένεται από σήμερα, ενώ την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με μόνη περίπτωση βροχής να προβλέπεται για το βράδυ. Καθώς η εβδομάδα θα βαδίζει προς το τέλος της η ηλιοφάνεια θα διαδέχεται τη συννεφιά με τις τοπικές βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας τα μεσημέρια το μέγιστο ως τους 25 βαθμούς Κελσίου.
Συστάσεις προς πολίτες
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου διημέρου υποχρέωσαν την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να εκδώσει χθες ανακοίνωση εφιστώντας προσοχή στους πολίτες. Μεταξύ άλλων, συστήνει να ασφαλίζουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τη βροχή ή τον άνεμο προκαλώντας καταστροφές ή τραυματισμούς, να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές στα σπίτια τους λειτουργούν κανονικά και να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί με αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων φαινομένων, καθώς και τις εργασίες στην ύπαιθρο ή σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.