Προσλαμβάνονται 4.000 αναπληρωτές, αλλά δεν αρκούν
«Βουνό» τα προβλήματα στα σχολεία εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών
• Στην Πρωτοβάθμια καλύπτεται μόνο το 18% των αναγκών • Αναδιπλώθηκε χθες η Σία Αναγνωστοπούλου για τα Θρησκευτικά • Διατηρείται το σ/ν Μπαλτά…
• Τέτοια χρονιά όπως η φετινή δεν υπήρξε ξανά, τουλάχιστον στην πρόσφατη ιστορία της ελληνικής Εκπαίδευσης!
Χρειάστηκε να φτάσει ο Οκτώβριος και ενώ ακόμα δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά λόγω της έλλειψης δασκάλων και καθηγητών, για να υπογραφεί από τον υπουργό Εσωτερικών η απόφαση πρόσληψης αναπληρωτών ώστε να καλυφθούν κάποια από τα κενά.
Την ίδια στιγμή ενώσεις εκπαιδευτικών στρέφουν τα βέλη τους εναντίον του Υπουργείου Παιδείας για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, ενώ παράλληλα ζητούν άμεση κάλυψη όλων των κενών και η τοποθέτηση αναπληρωτών να γίνει με διαφάνεια και νομιμότητα.
Κατά τα άλλα, η αναπλ. Υπουργός Σία Αναγωστοπούλου αναδιπλώθηκε χθες για το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, ενώ η νέα ηγεσία του υπουργείου δε φαίνεται διατεθειμένη, παρά τις διαμαρτυρίες της εκπαιδευτικής κοινότητας, να αποσύρει ή να τροποποιήσει το νομοσχέδιο του Αριστείδη Μπαλτά.
Προσλήψεις αναπληρωτών
Την απόφαση πρόσληψης 4.000 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για την κάλυψη αναγκών των μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών δομών Ειδικής Αγωγής υπέγραψε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η ενέργεια αυτή έρχεται με καθυστέρηση εβδομάδων κι ενώ φτάνουμε πια στον Οκτώβριο, υπό την πίεση φυσικά συλλόγων γονέων και καθηγητικών ενώσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τις προσλήψεις αυτές καλύπτονται τα κενά και αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Δεν επαρκούν για τα κενά
Αυτή την κυβερνητική... αισιοδοξία πάντως δεν μοιάζει να συμμερίζεται η εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία κάνει λόγο για πολύ περισσότερες ανάγκες από αυτές που θα καλύψουν οι 4.000 αναπληρωτές οι οποίοι προσλαμβάνονται.
Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η ανοιχτή επιστολή που απευθύνει προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η «Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ – Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε.», η οποία επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «μετά την πολυαναμενόμενη πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών σε δασκάλους και νηπιαγωγούς η νέα ηγεσία του υπ. Παιδείας ξέχασε να υπολογίσει πόσες είναι οι συνολικές ανάγκες των σχολείων μας». Η Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. κάνει λόγο για 14.000 κενά μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προσθέτοντας ότι με τις πρώτες αυτές προσλήψεις καλύφθηκε μονάχα το 18% των συνολικών αναγκών.
Παράλληλα, αναφέρεται σε ελλείψεις προσλήψεων ειδικοτήτων που στελεχώνουν ΕΑΕΠ και κλασικά σχολεία, αλλά και στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής. Κλείνοντας, η Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. καλεί το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη του συνόλου των αναγκών στα σχολεία και ζητά η τοποθέτηση των αναπληρωτών να γίνεται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης και ύστερα από πρόταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η νομιμότητα.
Για τα Θρησκευτικά
Στο «μέτωπο» των Θρησκευτικών, τώρα, σε αναδίπλωση προχώρησε χθες η αναπλ. Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία έκανε λόγο για παραποίηση των όσων είπε την περασμένη Παρασκευή για το θέμα της απαλλαγής από το μάθημα. «Ό,τι και να πει κανείς σε αυτή τη χώρα, να πει μια κουβέντα, παραποιείται εντελώς», δήλωσε στο «Mega», προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή το υπουργείο έχει προβλήματα, για τα οποία ο υπουργός τρέχει και δεν φτάνει: τα κενά - και αυτό ήταν όλη μας η προσπάθεια και η αγωνία»!
Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις της κ. Αναγνωστοπούλο στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» είχε προκαλέσει την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος έκανε λόγο για ανοησίες.
Διατηρείται το σ/ν Μπαλτά
Τι κι αν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα! Το περίφημο νομοσχέδιο του Αριστείδη Μπαλτάμ εξακολουθεί να ισχύει. Εξάλλου, η επιλογή του Νίκου Φίλη ως υπουργού Παιδείας κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι το σ/ν καταργεί στην ουσία τους περισσότερους νόμους της τελευταίας δεκαπενταετίας. Με αυτό επιστρέφει το ακαδημαϊκό άσυλο στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι περιλαμβάνονται στα εκλεκτορικά σώματα για την επιλογή πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ, καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων και οι νόμοι για την αξιολόγηση, οι εκλογές των μελών ΔΕΠ επιστρέφουν στα τμήματα, οι «αιώνιοι» φοιτητές που διαγράφηκαν επανέρχονται, αν θέλουν, με έγγραφη αίτησή τους, ενώ παράλληλα αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διευθυντών των σχολείων.