• Με διήμερες επετειακές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Οκτωβρίου του 1943.
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και καταθέσεις στεφάνων στο χώρο του μνημείου, που αποτελεί σύμβολο θυσίας.
Πέρασαν 72 χρόνια αφ’ ότου οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στο χωριό και με πρωτοφανή αγριότητα εξόντωσαν 82 αμάχους, βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, ενώ έκαψαν σπίτια και στάβλους.
Ιδιαίτερα συγκινητική στις εκδηλώσεις ήταν η παρουσία του μοναδικού επιζώντα Παναγιώτη Μπάμπουσκα (φωτό), ο οποίος μωρό τότε είχε βρεθεί δίπλα από τη νεκρή μητέρα του τραυματισμένος.
Το «παρών» χθες έδωσαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιώργος Καψάλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και φορέων και πολύς κόσμος.
Οι επετειακές εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από το Σάββατο με επιμνημόσυνη δέηση στον Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Αμφιθέας, ενώ πραγματοποιήθηκε και έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα. Το βράδυ του Σαββάτου έγινε Λαμπαδηδρομία από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Τρικάλων έως τους Λιγκιάδες.
Ομιλία Μπέγκα

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε στο χρονικό της θηριωδίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «στη μνήμη των νεκρών του παρελθόντος και στις γενιές που δημιουργούν το μέλλον, δικό μας χρέος είναι όχι μόνο να θυμόμαστε, αλλά και να υψώνουμε σθεναρή αντίσταση στις φασιστικές νοοτροπίες και τους εκφραστές τους.
Οι εκδηλώσεις μνήμης – όπως η σημερινή – είναι μια καλή αφορμή να ξαναθυμηθούμε.
Να μην υποκύψουμε στη λήθη που φέρνει το πέρασμα του χρόνου…».
Και σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για πολλά χρόνια αποσιωπήθηκε από την ελληνική πολιτεία, κι όταν το θυμηθήκαμε στα χρόνια της κρίσης, το κάναμε να μοιάζει με «σημαία ευκαιρίας».
Όμως, τα εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού, ηθικά και ιστορικά ποτέ δεν παραγράφονται. Και πάντα αναζητούν δικαίωση στην παγκόσμια κοινότητα».