• Aφού ξεπεράστηκε το εμπόδιο που είχε βάλει το περίφημο Βασιλικό Διάταγμα του 1958 (!), εξαιτίας του οποίου «πάγωσε» για μεγάλο διάστημα η διαδικασία, η ΔΕΥΑΙ επανέρχεται στην πρόσκλησή της προς τους Γιαννιώτες για σύνδεση των ακινήτων τους με το δίκτυο αποχέτευσης, προσφέροντας ως… δέλεαρ σημαντικές εκπτώσεις που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 40% του συνολικού κόστους.
Στόχος της επιχείρησης, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αντιπρόεδρός της Μάκης Χρυσοστόμου είναι ως τα τέλη της χρονιάς να μπουν σε διαδικασία σύνδεσης με το αποχετευτικό όσο πιο πολλά ακίνητα γίνεται. Τα οφέλη απ’ αυτή τη διαδικασία είναι αυτονόητα τόσο για τους ιδιοκτήτες τους, όσο και για τη ΔΕΥΑΙ αλλά και για το περιβάλλον, αφού τα προβλήματα που προκαλούν οι ανεξέλεγκτες αποχετεύσεις της πόλης είναι μεγάλα.
Διπλό το όφελος
Από προχθές έχει τεθεί και πάλι σε ισχύ η δυνατότητα σύνδεσης ακινήτων στο αποχετευτικό με ευνοϊκούς όρους, έπειτα από τις νέες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ και του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων κι αφού ξεπεράστηκε η εμπλοκή που επέφερε η ακύρωση της αρχικής απόφασης από την Επιτροπή του άρθρου 152.
Όπως είπε χθες ο Αντιπρόεδρος της επιχείρησης, «σε εποχές πολύ δύσκολες για όλους μας, το όφελος θα είναι διπλό: αφενός για τους συμπολίτες μας που μπορούν με σημαντικές εκπτώσεις και διευκολύνσεις να προχωρήσουνε στις συνδέσεις των ακινήτων τους με το δίκτυο αποχέτευσης και αφετέρου για τη ΔΕΥΑΙ που έχει ανάγκη το ρευστό που θα εισρεύσει στο ταμείο της».
Θα γίνουν έλεγχοι
Ο Μ. Χρυσοστόμου κάλεσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης, τόσο στις νέες περιοχές επέκτασης του δικτύου, όσο και σε παλιές περιοχές όπου υπάρχουν ακόμη ιδιοκτήτες που δεν έχουν πληρώσει τέλος σύνδεσης, «να κλείσουν την εκκρεμότητα αυτή μέχρι το τέλος του 2015 και να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να πετύχουν μια μεγάλη έκπτωση που μπορεί να φτάσει μέχρι και 40%. Από κει και πέρα η ΔΕΥΑΙ θα ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους και θα εφαρμόσει όσα προβλέπει ο κανονισμός για όσους δεν συνδεθούν».
Εκπτώσεις και δόσεις
Για το τέλος σύνδεσης στις νέες συνδέσεις, με βάση τις αποφάσεις περί κινήτρων, προβλέπεται μέχρι τα τέλη του 2015 καταρχήν έκπτωση της τάξης του 20% σε περίπτωση πού οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανταποκρίνονται άμεσα στην πρόσκληση σύνδεσης και υποβάλλουν πλήρη φάκελο εντός χρονικού διαστήματος το πολύ τριών μηνών, από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης. Αν δεν ανταποκριθούν εντός τριμήνου, τότε δεν θα λάβουν την έκπτωση.
Επίσης δεν θα λάβουν την έκπτωση σε περίπτωση που κατατεθεί μεν πλήρης φάκελος, αλλά κατά την ημερομηνία πού ορίσθηκε η πρώτη πληρωμή, μερική ή ολική, αυτή δεν πραγματοποιηθεί και σε περίπτωση πού κατατεθεί πλήρης φάκελος, επιλεγεί η εξόφληση σε ισόποσες δόσεις και αυτές δεν πραγματοποιούνται στις ημερομηνίες πού θα καθορισθούν. Στις δύο αυτές περιπτώσεις το τελικό κόστος σύνδεσης θα επαναπροσδιορίζεται.
Ταυτόχρονα, μία ακόμη επιπλέον έκπτωση της τάξης του 20% θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, σε περίπτωση που επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή που προκύπτει για το ακίνητο τους, ενώ σε περίπτωση που επιλέξουν να εξοφλήσουν το ήμισυ του ποσού εφάπαξ και το υπόλοιπο σε ισόποσες δόσεις, τότε θα λάβουν έκπτωση της τάξης του 10%. -Αν πάλι επιλέξουν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό μόνο με ισόποσες δόσεις, τότε δεν θα λάβουν την επιπλέον έκπτωση.
Οι εκκρεμούσες συνδέσεις
Ο χρόνος εξόφλησης των δόσεων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 12 μηνών, όπως αποφάσισε η ΔΕΥΑΙ, ενώ για τις εκκρεμούσες συνδέσεις, που έχει αποσταλεί πρόσκληση και δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα, προκειμένου να ισχύσουν τα κίνητρα, ορίζεται ως τελευταία ημερομηνία υποβολής του πλήρους φακέλου, όχι αργότερα από δύο μήνες από την έγκριση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ημερομηνία έγκρισης της απόφασης είναι η 2 Νοεμβρίου.
Για τις εκκρεμούσες συνδέσεις, που έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος, αλλά δεν έχει πληρωθεί ακόμη το τέλος σύνδεσης, ισχύουν τα κίνητρα στο σύνολό τους, ενώ για εκείνες που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχει πληρωθεί τμήμα των δόσεων, το υπόλοιπο της οφειλής μπορεί να εξοφληθεί με εφάπαξ καταβολή, με έκπτωση 20%, αρκεί να το πράξουν το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την έγκριση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2015.