ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα στις φυλακές της χώρας

6 Νοέ 2015 • 09:50
Νέο ηλεκτρονικό σύστημα στις φυλακές της χώρας

• Το στίγμα του νέου συστήματος που δίνει τη δυνατότητα στις φυλακές της χώρας να περάσουν στην «ηλεκτρονική εποχή», έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.
Όπως είπε, ο στόχος είναι η αναβάθμιση των δομών καθώς οι 33 συνολικά φυλακές της χώρας θα είναι πλέον ηλεκτρονικά συνδεδεμένες με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τα δικαστήρια της χώρας, την Επάνοδο (φορέας για την επανένταξη  των κρατουμένων) και την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Με αυτό τον τρόπο  δίνεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης  η δυνατότητα να έχει σε πραγματικό χρόνο  πληροφορίες για κάθε ένα από τα σωφρονιστικά καταστήματα, τους κρατούμενους,  το προσωπικό, τις προμήθειες κτλ.
Το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και θα παραδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 16 Νοεμβρίου ανήλθε στα 3,067.973 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.
Ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης χαρακτήρισε το έργο ως «τη σημαντικότερη τομή στη σωφρονιστική διοίκηση επισημαίνοντας εφεξής ότι ο κάθε διευθυντής και η κάθε υπηρεσία των φυλακών, όπως επίσης το υπουργείο, η ΕΛΑΣ και οι λοιποί συνδεδεμένοι με το σύστημα φορείς θα έχουν πλήρη εικόνα για το κάθε σωφρονιστικό κατάστημα σε  «real time». «Μας ερχόντουσαν ερωτήσεις από τις πρεσβείες για εκζητούμενους και το υπουργείο έπρεπε να στείλει φαξ σε 33 φυλακές για να μάθει αν και που βρίσκεται ο συγκεκριμένος κρατούμενος. Αυτό πλέον θα σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Φυτράκης.
Στο ηλεκτρονικό σύστημα θα καταχωρούνται στοιχεία που αφορούν τον πλήρη φάκελο του κάθε κρατούμενου, την παρακολούθηση των πειθαρχικών του παραπτωμάτων, τις μεταγωγές που έχουν γίνει, τον αριθμό των αδειών που έχει λάβει, καθώς και όλες οι ιατρικές πληροφορίες που τον αφορούν, (φαρμακευτική αγωγή, ασθένειες, κτλ.).

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.