• Πριν τρεις μέρες (20 Νοεμβρίου) γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και σχεδόν καθημερινά περιστατικά που συμβαίνουν γύρω μας, αποδεικνύουν πόσα λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ουσιαστική προστασία τους. Μια τέτοια δυσάρεστη περίπτωση είναι και η επαιτεία ανήλικων, εικόνα με την οποία συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι και εμείς εδώ στα Γιάννενα. Συνήθως υπό την καθοδήγηση - πολλές φορές εξαναγκασμό – των ίδιων των γονέων, μικρά παιδιά τριγυρνούν στους δρόμους της πόλης, ακόμη και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, ζητιανεύοντας. Μια εικόνα που σοκάρει, αλλά, δυστυχώς, τείνει να γίνει συνηθισμένη ακόμη και για μια επαρχιακή πόλη σαν τα Γιάννενα.
Σύλληψη 8 Ρουμάνων!
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, δικογραφία για τα αδικήματα της έκθεσης, επαιτείας και παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων σχηματίσθηκε σε βάρος οκτώ Ρουμάνων, τεσσάρων γυναικών (42, 41, 19 και 21 ετών) και τεσσάρων ανδρών (ηλικίας 29, 27, 22 και 23 ετών), οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι Ρουμάνοι, σε διαφορετικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων, προωθούσαν σε επαιτεία τα ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ζητούσαν χρήματα από διερχόμενους περαστικούς, εκθέτοντάς τα μάλιστα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Με… ΚΤΕΛ η μεταφορά χασίς
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί της Ηπείρου, τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, σχεδόν καθημερινές είναι οι συλλήψεις μικρών κυρίως «ψαριών». Δύο κιλά κάνναβης θέλησε να μεταφέρει από τα Γιάννενα στην Αθήνα ένας 24χρονος Πολωνός, επιβάτης λεωφορείου του ΚΤΕΛ. Ο 24χρονος συνελήφθη στη Φιλιππιάδα, μετά από έλεγχο αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευση Πρέβεζας, σε λεωφορείο των υπεραστικών γραμμών του ΚΤΕΛ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Ιωάννινα - Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, βρέθηκε στην κατοχή του 24χρονου και κατασχέθηκε ένας ταξιδιωτικός σάκος, ο οποίος περιείχε δύο δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους δύο κιλών και 20 γραμμάριων.
Και ηρωίνη
Σε άλλη περίπτωση, στην πόλη των Ιωαννίνων, συνελήφθη από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, ένας 34χρονος ημεδαπός, γιατί στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία που περιείχε ηρωίνη σε μορφή βράχου, βάρους 17,9 γραμμαρίων.