• Νέα βόμβα μεγατόνων ρίχνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι οι πειραματισμοί σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η Παιδεία, δεν έχουν τέλος!
Μετά την πρόταση του βουλευτή Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη για δίδακτρα στα σχολεία, τώρα έπεσε στο τραπέζι αυτή για δίδακτρα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την δικαιολογία να περιοριστεί το κύμα φυγής Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό! Μάλιστα, όποιος δεν περάσει στις πανελλαδικές εξετάσεις και θέλει να σπουδάσει, μπορεί να πληρώσει και να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο. Κι όλα αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν κάθετα αντίθετος στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όπως και να ‘χει, αυτό που κυρίως προκαλεί είναι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να αιφνιδιάζει την ελληνική κοινωνία, καταγράφοντας αντιδράσεις και λίγο αργότερα να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Η πρόταση
Η πρόταση για δίδακτρα στα πανεπιστήμια, όπως αναφέρει ο χθεσινός «Ελεύθερος Τύπος», αφορά σε περιζήτητες σχολές όπως η Ιατρική ή η Νομική. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών που έχει εξαγγείλει στην εκπαίδευση, εξετάζει διάφορα σενάρια για το πέρασμα από τις Πανελλήνιες σε ένα νέο εισαγωγικό σύστημα, ακόμα και την πρωτοφανή πρόταση για δίδακτρα σε όσους δεν πετύχουν τις δυσθεώρητες βάσεις εισαγωγής σε υψηλόβαθμες σχολές, θα ήθελαν όμως να σπουδάσουν το αντικείμενο στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.
Η ιδέα ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε υποψηφίους που δεν κατάφεραν να πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις, να εισαχθούν στη σχολή της επιλογής τους πληρώνοντας χρηματικό αντίτιμο, μια και το επίπεδο των ελληνικών σχολών παραμένει υψηλό και οι επιδόσεις τους τοποθετούν πολλά ιδρύματα της χώρας σε υψηλές θέσεις σε διεθνείς λίστες. Με αυτό τον τρόπο, θα περιοριζόταν και η εκροή σπουδαστών -άρα και εμβασμάτων- στο εξωτερικό και θα δινόταν και η απαραίτητη χρηματοδότηση στα ιδρύματα που πνίγονται από φοιτητές αλλά στερούνται χρημάτων.
Η κυβέρνηση συζήτησε αλλά φαίνεται ότι θα προσπεράσει αυτή την πρόταση κι έχοντας πάντα σε πρώτο πλάνο το ζήτημα των διδάκτρων, προτιμάει αντί να «αγγίξει» τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, να στραφεί στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και να το ενισχύσει με επιπλέον προγράμματα, άρα επιπλέον δίδακτρα.
Άλλωστε, με την ανάληψη των καθηκόντων της η αναπλ. Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου επιχείρησε αναβάθμιση του ΕΑΠ και άνοιγμα των προγραμμάτων σπουδών του σε περισσότερους υποψηφίους.