ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Φιλί ζωής» μέσω ΕΣΠΑ για τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών...

4 Μάρ 2016 • 09:42
«Φιλί ζωής» μέσω ΕΣΠΑ για τον  Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών...

• Σωτήριο αποδεικνύεται και το νέο ΕΣΠΑ για την διατήρηση δομών και υπηρεσιών που χωρίς αμφιβολία προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο, οι οποίες χωρίς τα κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα οδηγούνταν σήμερα σε λουκέτο!
Μία απ’ αυτές είναι ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους που λειτουργεί στο Δήμο Ιωαννιτών, παρέχοντας καταφύγιο, ασφάλεια και υπηρεσίες σε γυναίκες που έχουν ανάγκη ψυχολογικής αλλά και νομικής υποστήριξης.
Για να παραμείνει ανοιχτός ο Ξενώνας, ο οποίος λειτουργεί μέσω  του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) του Δήμου, θα διατεθούν 583.542 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014 - 20 της Περιφέρειας Ηπείρου σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

Για πρόληψη βίας
Η συγκεκριμένη δομή εργάζεται για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και συγκεκριμένα, για την υποστήριξη των γυναικών που υποφέρουν ή απειλούνται από αυτήν.
 Ο Ξενώνας παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα.
Είναι στελεχωμένος από μία ψυχολόγο, μια παιδοψυχολόγο, μια κοινωνική λειτουργό, μια διοικητική υπάλληλο, μία υπάλληλο ως βοηθητικό προσωπικό και τρείς Φύλακες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από την ίδρυσή του το 2012 και μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε δεκάδες γυναίκες που έχουν ανάγκη στήριξης.

Το ξεκίνημα
Σημειώνεται ότι οι Ξενώνες Φιλοξενίας αναπτύχθηκαν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007 - 2013, από το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση», στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2009 - 2013», το οποίο αποτέλεσε το πρώτο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης προς όφελος των γυναικών για την αντιμετώπιση της βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και το οποίο ενσωματώθηκε το 2010 στο «Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013», ως ένας από τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους του.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.