• Παρεμβάσεις με στόχο την κατασκευή και βελτίωση οδών και τη διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στις Δημοτικές Ενότητες ξεκινάει ο Δήμος Ιωαννιτών, διαθέτοντας ένα ποσό της τάξης του 1.050.000 ευρώ.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η κατασκευή της οδού Αριστοτέλους στη Βρυσούλα που αποτελεί αίτημα πολλών ετών για τους κατοίκους της περιοχής.
Στο μεταξύ, προκηρύχθηκε χθες ο διαγωνισμός για την προμήθεια συστημάτων υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων που θα αλλάξει την εικόνα όσον αφορά στην καθαριότητα σε σημεία των Ιωαννίνων που παρουσιάζουν σήμερα «προβληματική» εικόνα. Τα πρώτα συστήματα θα τοποθετηθούν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στο Πέραμα.
Στις Δημοτικές Ενότητες
Διάφορα έργα και παρεμβάσεις που αφορούν στην κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση οδών και στην διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Ανατολής, Παμβώτιδας, Περάματος, Μπιζανίου, Νήσου, Μαρμάρων και Νεοχωρόπουλου περιλαμβάνονται στο πλαίσιο ενός γενικότερου έργου που δρομολογεί ο Δήμος Ιωαννιτών.
Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, μαζί με τον Φ.Π.Α., χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΣΑΤΑ και ανάδοχός του αναδείχθηκε από τον σχετικό διαγωνισμό η εταιρεία «Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.» με ποσοστό μέσης έκπτωσης 47,63%. Το συμφωνητικό για την έναρξη υλοποίησής του υπογράφτηκε από τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας. Ο χρόνος περάτωσης του έργου, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, είναι 240 ημέρες.
Η οδός Αριστοτέλους
Ιδιαίτερη σημασία για τη συνοικία της Βρυσούλας έχει η οδός Αριστοτέλους, η οποία μέχρι σήμερα είναι στην ουσία ένας χαλικόδρομος. Εξάλλου, η συγκεκριμένη οδός συνδέει την κεντρική οδό της Ανατολής με τον άξονα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας μέσω του δρόμου που διέρχεται δίπλα από το Πάρκο Πυρσινέλλα! Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα ξεκινήσει μία μεγάλη παρέμβαση που αφορά την κατασκευή και τελικά ασφαλτόστρωση όχι μόνο της οδού Αριστοτέλους αλλά και μιας σειράς μικρότερων δρόμων κάθετων σε αυτή, που και αυτοί είναι σήμερα χωματόδρομοι. Το έργο είναι προϋπολογισμού μελέτης 450.000 ευρώ και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «ΚΙΩΝ Κατασκευαστική Ο.Ε.» με ποσοστό μέσης έκπτωσης 51,40%. Οι υπογραφές για την υλοποίησή του έχουν ήδη μπει.
Η χρηματοδότηση
Η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης παρέμβασης προέρχεται κατά ένα ποσοστό από τη ΣΑΤΑ, δηλαδή την τακτική επιχορήγηση του Δήμου για έργα και κατά ένα ποσοστό από τις πιστώσεις της ΣΑΕΠ 030, δηλαδή την έκτακτη χρηματοδότηση που έχει διασφαλίσει η Δημοτική Αρχή. Ο χρόνος υλοποίησης των παρεμβάσεων είναι 365 ημέρες, δηλαδή ένα έτος.
Από τον Δήμο υπενθυμίζεται ότι ένας μεγάλος άξονας κάθετος στην οδό Αριστοτέλους είναι η οδός Ψαρών, όπου σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής και ασφαλτόστρωσης, οι οποίες περιλαμβάνονταν σε ξεχωριστή εργολαβία.
Υπογειοποιημένοι κάδοι
Σύστημα υπογειοποιημένων κάδων θα αποκτήσουν τα Γιάννενα κι αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη και τους κατοίκους της. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», εννέα καινούργια βυθιζόμενα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων (οικιακών και ανακυκλώσιμων) χωρητικότητας 1.100 λίτρων το καθένα. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε χθες.
Οι προτεινόμενες θέσεις για την τοποθέτηση των πρώτων αυτών συστημάτων είναι οι εξής: Χαριλάου Τρικούπη & Μιχαήλ Αγγέλου, 28ης Οκτωβρίου (μπροστά από το κτίριο του ΟΤΕ), Λεωφόρος Δωδώνης & Μιχαήλ Αγγέλου, Πυρσινέλλα & Μελανίδη (έναντι Public), Πυρσινέλλα & Γ. Σακκά (1ος Παιδικός Σταθμός), Πλατεία Πάργης, Εθνικής Αντιστάσεως & Αβέρωφ, Κουντουριώτη & Ζάππα, Πέραμα (είσοδος). Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, προτεραιότητα δίνεται σε περιοχές μεγάλου φόρτου απορριμμάτων και σε τουριστικά σημεία του Δήμου, ενώ πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να προστίθενται κάθε χρόνο και νέα σημεία τοποθέτησης υπόγειων κάδων, τόσο στον ιστό της πόλης όσο και σε σημεία αιχμής των Δημοτικών Διαμερισμάτων.
Επαναπροκήρυξη
Το αρχικό έργο είχε δημοπρατηθεί στα τέλη του προηγούμενου έτους, αλλά υπήρξε προδικαστική προσφυγή από ενδιαφερόμενη εταιρεία και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επιφέρει η διερεύνησή της μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του έργου, ο Δήμος προχώρησε σε ματαίωση του διαγωνισμού, νέα μελέτη και επαναπροκήρυξη.
Στο νέο έργο προστέθηκαν επιπλέον 160.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2016 ώστε να τοποθετηθεί σύστημα συμπίεσης και στις εννέα τοποθεσίες προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά τους, ενώ συμπεριλήφθηκε και σύστημα ζύγισης προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία να έχει στοιχεία για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Έτσι, η τελική δαπάνη για την προμήθεια βυθιζόμενων συστημάτων συμπίεσης απορριμμάτων αγγίζει πλέον το ποσό των 592.245 ευρώ.
Τεχνικές προδιαγραφές
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιωαννιτών, τα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε συστήματος είναι τα εξής: Δύο ανοξείδωτα δοχεία επίγειας ρίψης απορριμμάτων, δύο βυθιζόμενοι αφανείς κοινοί κάδοι αποκομιδής χωρητικότητας 1.100 λίτρων, υδραυλικό ρομποτικό σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων, ικανότητα διαβαθμισμένης συμπίεσης, οπτικές και φωνητικές οδηγίες χρήσης, υδραυλικό σύστημα ανύψωσης των κάδων για την αποκομιδή και λειτουργία ανοίγματος δοχείου ρίψης με το πάτημα ενός ποδομπουτόν.
Η διακήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένο ότι αυτός είναι διεθνής.