ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ανοιχτές Πόρτες» στα οινοποιεία της Ηπείρου

28 Μάϊ 2016 • 08:45
«Ανοιχτές Πόρτες» στα  οινοποιεία της Ηπείρου

• Tην ευκαιρία να επισκεφτούν τα οινοποιεία της Ηπείρου και να ταξιδέψουν στα αρώματα και τις γεύσεις των ντόπιων ποικιλιών θα έχουν σήμερα και αύριο οι λάτρεις του κρασιού, καθώς ανοίγουν τις πόρτες τους για να τους υποδεχτούν.
Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα και στόχο έχει να φέρει κοντά τους πολίτες – καταναλωτές με τα κρα

σιά αποστάγματα των περιοχών τους, μέσα από ξεναγήσεις στα οινοποιεία, αλλά και γευσιγνωσία κρασιών.  

Στο Κτήμα Γκλίναβος  
Τις πόρτες του για όλους τους οινόφιλους ανοίγει το οινοποιείο του Κτήματος Γκλίναβος στη Ζίτσα σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή, από τις 11 π.μ. έως και τις 7 μ.μ..
Όλοι οι φίλοι του κρασιού που θα επισκεφθούν το οινοποιείο της Ζίτσας θα έχουν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους του, να δοκιμάσουν μερικές από τις μοναδικές και σπάνιες ετικέτες του Κτήματος, να μάθουν μερικά οινολογικά και μη μυστικά για το κρασί καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών ποικιλιών, την λευκή Ντεμπίνα και τα ερυθρά Βλάχικο - Μπεκάρι της αμπελο-οινικής ζώνης της Ζίτσας, αλλά και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς με την δυνατότητα να κερδίσουν πλούσια δώρα σχετικά με το κρασί.
Παράλληλα με τις ξεναγήσεις, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή ένα ιδιαίτερο Kitchen Show με τους σπουδαστές του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων να μαγειρεύουν μπροστά στους οινόφιλους υπέροχα ηπειρώτικα εδέσματα. Η είσοδος είναι δωρεάν.

…Και στο Κατώγι Αβέρωφ
Και το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ συμμετέχει στην ανοιξιάτικη εορταστική εκδήλωση “Ανοιχτές Πόρτες” αυτό το Σαββατοκύριακο από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στα κελάρια του οινοποιείου και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κρασιά και να γνωρίσουν την ιστορία του κτήματος.
Ειδικότερα αύριο Κυριακή, το Μέτσοβο θα ταξιδέψει στον κόσμο του κρασιού με μουσικές από τους δρόμους της Βραζιλίας και της Νέας Ορλεάνης. Οι επισκέπτες του οινοποιείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την Ελληνοβραζιλιάνα Κατερίνα Πολέμη και τους μουσικούς της σε μια σειρά εμφανίσεων από νωρίς το μεσημέρι έως τη δύση του ηλίου, σε μία πολύχρωμη ατμόσφαιρα, πλούσια σε ρυθμούς και μελωδίες από τον κόσμο της μπόσα νόβα, του σάμπα, της swing και jazz μουσικής. Μαζί της ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στη Τρομπέτα και Flugelhorn και ο Γιάννης Αγγελόπουλος στα Ντραμς.
• Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ: 26560 31490  Εmail: winery@katogi-averoff.gr.
…Και στην ZOINOS   
Πόρτες ανοίγει και η ZOINOS WINERY αύριο, Κυριακή, (11 π.μ. – 5 μ.μ.) στο Οινοποιείο της στη Ζίτσα προκειμένου να ξεναγήσει τους επισκέπτες στους χώρους της, στην τέχνη της οινοποίησης, της απόσταξης και της παλαίωσης οίνων και αποσταγμάτων. Κατά την διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία κρασιών και αποσταγμάτων καθώς και ξενάγηση στο οινοποιείο όπως και στο νέο επισκέψιμο μουσειακό χώρο. Μουσική συντροφιά θα κρατήσει στον κόσμο ο Δημήτρης Υφαντής. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Για τους επισκέπτες της ΖΟΙΝΟΣ εκείνη την ημέρα θα είναι ανοιχτή και η Πινακοθήκη Χαρακτικής του Δήμου Ζίτσας, όπου στεγάζονται έργα που συνέλεξε ο Ζιτσιώτης νεοέλληνας ζωγράφος Κώστας Μαλάμος, τα οποία μας ταξιδεύουν από την αρχή της Νεοελληνικής χαρακτικής κατά τον 19ο αιώνα έως το σήμερα.
Με αφορμή την εκδήλωση ο Πρόεδρος της εταιρίας κ. Βαγγέλης Αργύρης παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, καλώντας όλους τους Γιαννιώτες να ξεχάσουν για μία μέρα τα προβλήματα της καθημερινότητας και να παρευρεθούν σε αυτή την εκδήλωση αύριο Κυριακή στη Ζίτσα.
Ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε στην ταυτότητα της επιχείρησης λέγοντας ότι λειτουργεί για 42 χρόνια και είναι η μετεξέλιξη του Οινοποιείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η τοπική αγορά
Σχολιάζοντας τις δυσκολίες της αγοράς, της τοπικής αγοράς και την αντίληψη που υπάρχει για τα τοπικά προϊόντα, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «ζούμε σε μία δύσκολη περιοχή, που παρότι έχει μεγάλες δυνατότητες έχει μικρές παραγωγικές δυνατότητες. Ξεπερνάμε λοιπόν αυτήν μας την αδυναμία με την προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας όχι μόνο στο δικό μας οινοποιείο αλλά και στα υπόλοιπα και όχι μόνο στο κρασί αλλά και σε άλλα τοπικά προϊόντα. Θέλω λοιπόν να τονίσω ότι δεν μπορεί το προϊόν μας να βραβεύεται σε διεθνείς διαγωνισμούς, να βρίσκεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και στην τοπική αγορά να μην μπορείς να το βρεις»!
* * *
Στην Ήπειρο, η Ευρωπαϊκή οινική νομοθεσία έχει αναγνωρίσει τη Ζίτσας ως Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για την λευκή ποικιλία Ντεμπίνα από το 1972, η οποία μαζί με τις άλλες δύο ερυθρές (Βλάχικο και Μπεκάρι) είναι ενδημικές, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού όχι μόνο στις γείτονες χώρες, αλλά ακόμα και σε κοντινές περιφέρειες.
Η Ζίτσα είναι ορεινή αμπελουργική περιοχή, με υψόμετρο 600-700 μ. και χαρακτηρίζεται από την Αμπελουργία Ψυχρού Κλίματος, που δίνει κρασιά φρέσκα με διακριτικά αρώματα, σχετικά χαμηλό αλκοολικό τίτλο και δροσιστική οξύτητα.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.