• Την Άλκμααρ από την Ολλανδία θα βρει μπροστά του ο ΠΑΣ Γιάννινα σε περίπτωση που κρατήσει το προβάδισμα που απέκτησε επί της Οντ και προκριθεί στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League.
Στη χθεσινή κλήρωση που έγινε στη Νιόν της Ελβετίας η κληρωτίδα δεν χαμογέλασε στους Ηπειρώτες, καθώς οι Ολλανδοί ήταν επικεφαλής στο γκρουπ των ισχυρών και διαθέτουν μια από τις πιο έμπειρες ομάδες του Europa League.
Το πρώτο ματς θα γίνει στην πόλη Άλκμααρ στις 28 Ιουλίου και η ρεβάνς μια εβδομάδα αργότερα στις 4 Αυγούστου στην έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ΠΑΣ θα παίξει σε διάστημα μιας εβδομάδας δύο εκτός έδρας παιχνίδια, το πρώτο την ερχόμενη Πέμπτη 21 του μηνός στο Σκίεν της Νορβηγίας στη ρεβάνς του 3-0 με την Οντ και στη συνέχεια στις 28 με τους Ολλανδούς στο Άλκμααρ.
Κλίμα ευφορίας
Εν τω μεταξύ η πόλη των Ιωαννίνων θύμιζε χθες μεθυσμένη πολιτεία γεμάτη από χαρά για τον μεγάλο θρίαμβο του ΠΑΣ Γιάννινα επί της νορβηγικής Οντ. Όπου και αν πήγαινε κανείς, έβλεπε χαμογελαστά πρόσωπα και μια περηφάνια για το καμάρι της Ηπείρου, το οποίο πέτυχε την πρώτη του νίκη στην παρθενική του συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Το πρώτο σημαντικό βήμα για την πρόκριση έγινε και ο ΠΑΣ έχει στα χέρια του ένα "καθαρό" σκορ για τη ρεβάνς της Πέμπτης στο Σκίεν της Νορβηγίας, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να εξασφαλίσει ο ΠΑΣ την πρόκριση, κάτι άλλωστε που επισήμανε και ο σοβαρός και χαμηλών τόνων Γιάννης Πετράκης.
Στα αποδυτήρια της ομάδας της Ηπείρου επικρατεί κλίμα ενθουσιασμού και ευφορίας, όμως άπαντες και πρώτα από όλα ο Ρεθυμνιώτης τεχνικός γνωρίζουν ότι χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση καθώς οι Νορβηγοί θα τα παίξουν όλα για όλα στον επαναληπτικό.
Τι είπε ο Γ. Χριστοβασίλης
Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χριστοβασίλης, ο οποίος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά μίλησε η καρδιά των ποδοσφαιριστών και έτσι ήρθε αυτή η μεγάλη νίκη.
Ο κ. Χριστοβασίλης τόνισε ακόμη ότι η ομάδα όσοι παίκτες και να αποχωρήσουν θα μείνει ίδια και θα είναι ακόμη καλύτερη, ενώ προανήγγειλε μεταγραφική ενίσχυση.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣ: «Ήταν κάτι το οποίο ούτε εγώ το περίμενα. Αποδείχθηκε τελικά ότι παρότι απέχουμε δύο μήνες από την αγωνιστική δράση, έχουμε ένα μόνο φιλικό και μικρής διάρκειας προετοιμασία, οι καρδιές των ποδοσφαιριστών ήταν αυτές που έπαιξαν και κατάφεραν κάτι με το οποίο μείναμε όλοι άναυδοι. Ευχαριστούμε τους ποδοσφαιριστές τον κόσμο που ήταν δίπλα και τους βοήθησε».
Για το ότι είχαν μπει οι βάσεις στην ομάδα: «Ξεκινάμε από τους παίκτες, το τεχνικό τιμ που είναι πάρα πολύ καλό για αυτό και είναι στην ομάδα και εμείς σαν διοίκηση από πίσω να βοηθάμε αυτούς τους δύο».
Για την οικογένεια του ΠΑΣ: «Χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν από τους ποδοσφαιριστές μας, γιατί για εμάς είναι όλοι ίδιοι, η ομάδα είχε τέσσερις απώλειες βασικών παικτών πριν δύο μήνες, όμως αυτό δεν φάνηκε καθόλου στο γήπεδο. Αυτός είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα, όσοι παίκτες και να αλλάξουν η ομάδα θα είναι ίδια και καλύτερη».
Για το αν αισθάνεται δικαιωμένος για την προσπάθεια που έχει κάνει όλα τα χρόνια: «Όλα τα χρόνια προσπαθούσα το ίδιο και ήμουν ικανοποιημένος. Αυτή τη φορά ήταν καλύτερα τα πράγματα και καταφέραμε να ξεκινήσουμε την πρώτη πορεία στην Ευρώπη με ένα τέτοιο αποτέλεσμα»
Τέλος άφησε προανήγγειλε μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας. «Η ομάδα χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση, διότι και το πρωτάθλημα είναι πολύ μακρύ και εκεί θέλουμε να κρατηθούμε εδώ που είμαστε», είπε ανάμεσα στα άλλα
Το προφίλ της Άλκμααρ
Η AZ Άλκμααρ είναι τα τελευταία χρόνια ανερχόμενη δύναμη στην Ολλανδία και το 2009 κατάφερε να προσπεράσει το δίδυμο Άγιαξ - Αϊντχόφεν κατακτώντας το πρωτάθλημα που ήταν και το δεύτερο της ιστορίας της.
Η ολλανδική ομάδα ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου 1967. Συνολικά έχει κερδίσει 2 πρωταθλήματα στην ιστορία της, τη σεζόν 1980-1981 και το 2008-2009. Έχει κατακτήσει 4 κύπελλα Ολλανδίας τις σεζόν 1977-1978, 1980-1981, 1981-1982 και 2012-2013. Και έχει κι ένα super cup τη σεζόν 2009-2010.
Στην τεχνική ηγεσία της Αλκμααρ παραμένει για τρίτη χρονιά ο Τζον Φαν Ντεν Μπρομ τερματίζοντας πέρσι στην 4η θέση της Eredivisie με 59 βαθμούς.
Οι Ολλανδοί αγωνίζονται στο πανέμορφο γήπεδο AFAS Stadion 17.023 θέσεων στην πόλη Άλκμααρ στην Βορειοδυτική Ολλανδία. Διαθέτουν στο ρόστερ τους 4 διεθνείς παίκτες τον Ολλανδό Vlaar, τον Νορβηγό Henriksen, τον Ιρανό Jahanbakhsh και τον Levi Garcia από το Τρινιτάντ και Τομπάκο. Αξιοσημείωτο είναι πως έχουν και έναν Έλληνα, τον Παντελή Χατζηδιάκο.
Πέρσι η Άλκμααρ έφτασε μέχρι τα play offs του Europa League αλλά αποκλείστηκε από την Άστρα της Ρουμανίας.
Το πρωτάθλημα των Ολλανδών θα ξεκινήσει στις 7 Αυγούστου, μετά τα ματς δηλαδή του τρίτου προκριματικού γύρου.
Το καλό για τον "Άγιαξ της Ηπείρου" είναι πως η Άλκμααρ έχασε πρόσφατα το βαρύ πυροβολικό της, τον Βίνσεντ Γιάνσεν, ο οποίος πήγε με μεταγραφή στην Τότεναμ έναντι του ποσού των 22.100.000 €.