• To Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Ιωαννιτών 2016-2019 εγκρίθηκε χθες – με μια μόνο αρνητική ψήφο- από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών, όπως και των άλλων Δήμων, συντάσσεται κάτω από το βάρος της οικονομικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής κρίσης, που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή του.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, όπως το παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων και έργων με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, με περιβαλλοντική διάσταση δημιουργώντας ένα πλέγμα παρεμβάσεων στα πεδία:
• της χωροταξίας και της πολεοδομικής οργάνωσης,
• της αναβάθμισης του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος,
• της βιώσιμης κινητικότητας,
• της ενεργειακής αποδοτικότητας,
• των κοινωνικών υποδομών και δομών,
• της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης
• της καθημερινότητας και των προβλημάτων που τη χαρακτηρίζουν.
Το σύνολο των πόρων που θα απαιτηθούν τα επόμενα χρόνια για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος υπολογίζεται στα 252 εκατ ευρώ με τον κ. Μανταλόβα να αναφέρει ότι θα αναζητηθούν κυρίως μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και ίδιους πόρους του Δήμου.
Μια από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ευχαριστώντας όλες τις παρατάξεις για το υψηλό επίπεδο συζήτησης και τη συναίνεση τους. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος «είναι σημαντικό να υπερψηφίζουμε όλοι ένα τέτοιο σχέδιο που έχει βάθος χρόνου στην υλοποίηση του. Έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά και επιθυμούμε να καταθέσουμε στη Γιαννιώτικη κοινωνία όχι ένα απλό σχέδιο επί χάρτου, αλλά ένα πραγματικό εργαλείο δουλειάς για να δουλέψουμε με σχέδιο και να πάμε τον τόπο μπροστά».
Το Τοπικό Σχέδιο για την Κοινωνική Πολιτική
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης χθες και το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου. Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού, Παντελής Κολόκας, υπογράμμισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως άμεσος αποδέκτης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της, παρότι δεν είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, καλείται τα τελευταία χρόνια της κρίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Προσπαθεί να ανταποκριθεί σε προκλήσεις, να επιλύσει κρίσιμα προβλήματα, να αξιοποιήσει ευκαιρίες, να ανταποκριθεί σε ένα νέο, δυναμικότερο ρόλο, αναπτύσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών της. Ιδιαίτερα για το Δήμο Ιωαννιτών, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και της κοινωνικής περιθωριοποίησης αποτελεί μία καθημερινή πραγματικότητα, επιβαρυμένη από το μείζον ζήτημα του προσφυγικού».
Οι τρεις γενικοί στόχοι του Τοπικού Σχεδίου περιλαμβάνουν:
1. Την διαμόρφωση οραματικής στρατηγικής στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών
2. Την άμεση κατηγοριοποίηση των προτεραιοτήτων και των έργων που θέλει να υλοποιήσει και να λειτουργήσει στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής για το ΕΣΠΑ 2014-2020.
3. Την άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την πραγμάτωση των στόχων του.
«Τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος όσον αφορά την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής- τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Κολόκας- είναι τα εξής:
Λειτουργία κοινωνικών δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας και ίδρυση νέων με την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση, η ανάπτυξη νέων μοντέλων και μεθόδων παροχής υπηρεσιών υγείας για την προάσπιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε αυτές, με στόχο την εξασφάλιση και παροχή ενός ελάχιστου δυνατού επιπέδου υπηρεσιών σε όλους και ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν αδυναμία πρόσβασης (ίδρυση και λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου και κοινωνικού παντοπωλείου).
• Υλοποίηση κοινωνικών δράσεων και προγραμμάτων για τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία των υπαρχόντων δομών κοινωνικής πρόνοιας για νέους, άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμεΑ, άνεργους (ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ).
• Δημιουργία Κέντρου Κοινότητας.
• Καινοτόμες προσεγγίσεις, για τις οποίες ο Δήμος Ιωαννιτών καλείται να είναι πρωτοπόρος στην Ήπειρο, όπως η κοινωνική κουζίνα για την υποστήριξη της σίτισης χιλιάδων συμπολιτών μας
• Την στήριξη και ενθάρρυνση της κοινωνικής οικονομίας μέσα από την προώθηση μορφών και δικτύων κοινωνικής επιχειρηματικότητας (δημιουργία και στήριξη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχείρηση - Κοιν.Σ.Επ.)».