• H πιο ωραία και ρομαντική βραδιά του φετινού καλοκαιρού είναι η αποψινή κι αυτό οφείλεται στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο που, όπως συνηθίζει, θα κάνει την ετήσια… βόλτα της στον έναστρο ουρανό.
Για χάρη της ανοίγουν τις πύλες τους μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι τόσο στα Γιάννενα όσο και σ’ ολόκληρη την Ήπειρο, προκειμένου να φιλοξενήσουν επιλεγμένες πολιτιστικές εκδη
λώσεις, κυρίως συναυλίες ή απλά για να κάνουν οι πολίτες τον περίπατό τους απολαμβάνοντας τη μαγεία της φύσης σε συνδυασμό με το ολόγιομο φεγγάρι.
Η πρωτοβουλία, όπως κάθε χρόνο, ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού που οργανώνει σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και Εφορείες Αρχαιοτήτων εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε περισσότερους από 140 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.
Στο Νομό Ιωαννίνων
Στον εορτασμό για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με εκδηλώσεις σε τρεις αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας.
Πιο αναλυτικά, στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης Μ. Γαρδικίου, λόφος «Καστρί», σήμερα, Πέμπτη θα γίνει μουσική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Στο φως του φεγγαριού». Πρόκειται για μία μουσική παράσταση με έντεχνη ελληνική μουσική και ερμηνεύτρια την Μελίνα Κανά. Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ζίτσας.
Στα Γιάννενα και συγκεκριμένα στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο Ιωαννίνων, θα δώσει σήμερα ρεσιτάλ η Μέτζο Σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβας με τη συμμετοχή του Δημήτρη Υφαντή. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών. Ώρα προσέλευσης 21.00.
Τέλος, σήμερα, Πέμπτη ο αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης θα είναι επισκέψιμος έως τις 24.00. Η είσοδος στους παραπάνω χώρους θα είναι ελεύθερη.
...στην υπόλοιπη Ήπειρο
Εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο έχουν προγραμματιστεί και στην υπόλοιπη Ήπειρο. Πιο αναλυτικά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα δοθεί συναυλία με θέμα «Ιστορία του Rock» από τον Γιώργο Γάκη (ώρα 9 μ.μ.). Θα γίνει επίσης παρατήρηση στον έναστρο νυχτερινό ουρανό με τηλεσκόπια θαυμάζοντας τους δακτυλίους του Κρόνου, αστέρια και νεφελώματα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αστρολάβος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας και συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αρταίων. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 8.00 έως τις 24.00
Στον αρχαιολογικό χώρος της Ελέας στη Θεσπρωτία θα φιλοξενηθεί μουσική εκδήλωση σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σουλίου, ώρες 20.00 έως 24.00, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:00 έως 23:00.
Παράλληλα, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης θα δοθεί συναυλία στις 21.30 σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα «trio incontro» αποτελούμενο από τις Χαρούλα Γκλαβοπούλου - soprano, Χρύσα Γρένδα - πιάνο και Βανέσα Αθανασίου - βιολί. Το πρόγραμμα με τίτλο «Melodia Sentimental» περιλαμβάνει τραγούδια συνθετών από τη Μεσόγειο και τη Λατινική Αμερική. Ο χώρος θα είναι ανοικτός από 08.00 μέχρι το πέρας της εκδήλωσης. Θα αποκλεισθούν με περισχοίνιση ο χώρος της ορχήστρας, τμήματα των δύο ακραίων κερκίδων του άνω κοίλου πάνω από τις παρόδους και οι δύο ανώτατες σειρές ειδωλίων στις κερκίδες του άνω κοίλου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ