• Από αρμόδια επιτροπή, η οποία θα συσταθεί σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα ελέγχεται η χωροταξική ορθότητα κατανομής των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.
Ειδικότερα, η επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να διορθώνει τυχόν σφάλματα ή αστοχίες στην κατανομή γαιών, τα οποία εντοπίζονται σε σχέση με τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, αλλά και να διενεργεί ανακατατάξεις των γαιών που έχουν κατανεμηθεί στις περιπτώσεις που σε τμήματα ή σε ολόκληρη τη βοσκήσιμη γαία απαγορευτεί η βόσκηση ή χαρακτηριστεί αναδασωτέα. Επίσης θα διενεργεί την κατανομή σε νέους κτηνοτρόφους ή κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να μετάσχουν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μέχρι την κατάρτιση
των σχεδίων
Η επιτροπή, θα ασκεί τις αρμοδιότητές της μέχρι την κατάρτιση και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από τις Περιφέρειες, τα οποία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να έχουν εγκριθεί μέχρι 31-12-2019.
Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα η κατανομή θα διενεργείται σύμφωνα με τα κριτήρια που για την επιλεξιμότητα των κτηνοτρόφων και τους κανόνες κατανομής που ορίζονται στην ΚΥΑ 873/2015 και των άρθρων 6 παρ 1 και 10 του ν. 4351/2015 με ειδική μέριμνα σε περιφέρειες που δραστηριοποιούνται ομάδες κτηνοτρόφων εκτροφής αυτοχθόνων φυλών να χορηγούνται γειτονικοί βοσκότοποι ώστε να αποτρέπεται η επιμιξία με άλλες φυλές.
Οι Περιφέρειες
Σύμφωνα με την απόφαση, οι Περιφέρειες έχουν την υποχρέωση να διατηρούν το ποσό που θα εισπράττουν από τη μίσθωση των βοσκήσιμων γαιών σε ειδικό λογαριασμό και να το διαθέτουν αποκλειστικά για την κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τις ειδικότερες ρυθμίσεις για τη λειτουργία της επιτροπής αλλά και τη διαδικασία μίσθωσης των βοσκήσιμων γαιών, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τις πληροφορηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων θα πρέπει να ενημερώσουν τα μέλη τους.