• Θετικό βήμα θ’ αποτελούσε η επαναχορήγηση του επιδόματος ΟΓΑ σε υπερήλικες ομογενείς, αν οι προϋποθέσεις δεν ήταν… απαγορευτικές για τη μεγάλη πλειοψηφία τους, που ουσιαστικά τώρα αποκλείονται από την διεκδίκησή του, αφού δημιουργούνται νέες άνισες συνθήκες καταβολής (γραφειοκρατία, χρόνος διαμονής στην χώρα, κόστος πιστοποιητικών κ.α.).
Βέβαια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη μια πανηγυρική «φιέστα», στην οποία κάλεσε και εκπροσώπους ομογενών και παλιννοστούντων, προκειμένου να «πουλήσει» την επαναχορήγηση του επιδόματος, μόνο σε μερικές εκατοντάδες, αφού η πλειοψηφία τους αποκλείεται από την καταβολή του, λόγω δικαιολογητικών.
Όπως μας έλεγαν Βορειοηπειρώτες που παρέστησαν στην εκδήλωση, από τις 22 Αυγούστου μέχρι τώρα υποβλήθηκαν και έχουν οριστικοποιηθεί περί τις 2.500 αιτήσεις στον ΟΓΑ (700 από Θεσσαλονίκη, 400 από Αθήνα, 400 από Θράκη, 150 από Λάρισα και μερικές ακόμη σε άλλα περιφερειακά υποκαταστήματα (δεν αναφέρονται στοιχεία από Ήπειρο).
Ο Διοικητής του ΟΓΑ
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Διοικητής του ΟΓΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης υπογράμμισε πως ότι αφορά το χρόνο διαμονής – εκεί γίνεται και το «παιχνίδι» - οι οδηγίες είναι να υπάρξει «ευρύτητα» και «κατανόηση» στον υπολογισμό του χρόνου και έφερε ως παράδειγμα ότι από τα δέκα απαιτούμενα δικαιολογητικά, έστω και ένα αρκεί για να βεβαιωθεί η διαμονή! «Το ένα αν υπάρξει από τα δέκα, εμάς μας καλύπτει να θεωρήσουμε τη διαμονή δεδομένη». Σημείωσε, ότι για τις απαιτούμενες βεβαιώσεις από όσους προέρχονται από περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ στις οποίες υπάρχει δυσκολία να εξασφαλιστούν, αυτές θα εξασφαλιστούν κεντρικά από τον ΟΓΑ σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ.
Σε… ομηρία!
Όπως μας λένε, σε άλλους εγκρίνουν το επίδομα και σ’ άλλους όχι, εξετάζοντας κυρίως όχι τόσο την πληρότητα των δικαιολογητικών, όσο εάν οι ομογενείς αυτοί είναι φίλα προσκείμενοι στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση εκλογών, να τους κρατούν σε «ομηρία»!
Στην εκδήλωση – «φιέστα» μίλησαν ο Υφυπ. Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης, ο Υφυπ. Εργασίας Τ. Πετρόπουλος και ο Διοικητής του ΟΓΑ, οι οποίοι και υπογράμμισαν «το ιστορικό χρέος της μητέρας – πατρίδας σε αδικημένα κομμάτια του ελληνισμού». Επίσης ανέφεραν ότι επανεργοποιήθηκαν οι υποτροφίες για ομογενείς φοιτητές που διακόπηκαν το 2009.
***
Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον απόδημο ελληνισμό Αλ. Τριανταφυλλίδης και η αναπλ. Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Κυριακή Τεκτονίδου, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις ομογενών και παλιννοστούντων (μεταξύ αυτών, από την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» κ. Λεωνίδας Παππάς και ο κ. Χρηστάκης Κίτσιου), όπως και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων.