Ένα μοναδικό θησαυρό γνώσης για διάφορες πλευρές της καθημερινότητας στην αρχαία Ελλάδα, όπως η οικογένεια, η υγεία, η μετανάστευση ή ακόμα και η απελευθέρωση δούλων αποτελούν τα χιλιάδες μολύβδινα ελάσματα – επιγραφές που έχουν ανακαλυφθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Αυτός είναι ο λόγος που, με αφορμή την έκθεση για το «Μαντείο των Ήχων» στο Μουσείο Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων έχει δεχθεί αιτήματα από κορυφαία αρχαιολογικά μουσεία και ιδρύματα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά για τον δανεισμό μέρους των ελασμάτων ώστε να διοργανωθούν εκθέσεις. Εξάλλου, ήδη συζητείται η ανάγκη ένταξής τους ως μνημείο κληρονομιάς της UNESCO!
Επιστημονική συνάντηση
Τα ελάσματα του Μαντείου της Δωδώνης αποτέλεσαν θέμα επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Μουσείο Ακρόπολης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ιωαννιτών και Δωδώνης. Τίτλος της «Δωδώνη. Οι ερωτήσεις των χρησμών. Νέες προσεγγίσεις στα χρηστήρια ελάσματα». Οι εργασίες της συνάντησης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, στην οποία συνέβαλαν η ιδιαιτερότητα του θέματος, η παρουσία ειδικών επιστημόνων από ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, η συμμετοχή άνω των 150 ακροατών και συνομιλητών, με παρεμβάσεις στις συνεδρίες και ο άριστα εξοπλισμένος χώρος του Αμφιθεάτρου του Μουσείου Ακρόπολης. Στόχος της τέθηκε η προώθηση της έρευνας και της μελέτης των μολύβδινων ενεπίγραφων πινακίδων της Δωδώνης και κατ’ επέκταση της αρχαιολογικής και ιστορικής επιστήμης, παράλληλα με την προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, όπου φυλάσσονται χρηστήρια ελάσματα άνω των τριών χιλιάδων.
Ένταξη στην UNESCO
Οι εισηγητές της πρόσφατης συνάντησης τόνισαν τη μοναδικότητα των χρηστηρίων ελασμάτων και την ανάγκη να προχωρήσει σε βάθος και σε διαφορετικά επίπεδα η μελέτη και η έρευνα για την αρχαία Δωδώνη. Μάλιστα, κατά τις εργασίες της αναδείχτηκε η ανάγκη ένταξης των ελασμάτων ως μνημείου της UNESCO. Όπως αναγνώρισαν όλοι οι συμμετέχοντες, η πρόσφατη έκδοση του δίτομου έργου «Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης των ανασκαφών Ευαγγελίδη» (επιμέλεια Σ. Δάκαρης, Ι. Βοκοτοπούλου, Α.Φ. Χριστίδης και Σ. Τσέλικας), όπου αναλύονται τέσσερις χιλιάδες διακόσιες δεκαέξι επιγραφές μολύβδινων ελασμάτων, εμπλούτισε ουσιαστικά τη γνώση για το πρωτογενές υλικό της έρευνας, γεγονός που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στη διαδικασία της υποψηφιότητας.
Αιτήματα από μουσεία
Την μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία των μολύβδινων ελασμάτων απ’ το Μαντείο της Δωδώνης αποδεικνύουν και τα αιτήματα που δέχεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων από κορυφαία αρχαιολογικά μουσεία και ιδρύματα όλου του κόσμου να δανείσει μέρος απ’ αυτά για τη διενέργεια εκθέσεων. Τα ερωτήματα των πολιτών στην αρχαία Δωδώνη αφορούσαν σε ποικιλία θεμάτων, όπως η υγεία, η οικογένεια, καθημερινά προβλήματα, η μετανάστευση, η οικονομία, η απελευθέρωση δούλων και ακόμη πολιτικές επιλογές. Το Μαντείο της συμβουλεύονταν άνθρωποι από όλη την Ελληνική Μεσόγειο και των δύο φύλων, όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων.
«Αυλαία» με μουσική
Οι εργασίες της επιστημονικής συνάντησης έκλεισαν με συναυλία μουσικής δωματίου του TRIO UNISONO, στον εξώστη του δευτέρου ορόφου του Μουσείου Ακρόπολης. Εκτός από τους εισηγητές μεγάλος αριθμός επισκεπτών παρακολούθησε το μουσικό σύνολο, αποτελούμενο από τις κκ. Μαρία Μποζένα - Σουέρεφ (βιολί), Πόλα Σμιθ - Διαμαντή (κλαρινέτο) και Ναταλία Μούρτζου (πιάνο), που ερμήνευσε μοναδικά έργα των Ντίνου Κωνσταντινίδη, Νικόλα Aστρινίδη κ.α. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Δ.Σ. Καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή, στο Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Μουσείου Ακρόπολης, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στους Δημάρχους Δωδώνης και Ιωαννιτών και στην Πνευματική Κίνηση «Η αρχαία Δωδώνη» για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.