• Την ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει έγκαιρα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησής τους προς όφελος των πολιτών, ζητά ο Πρόεδρός της Γ. Πατούλης με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλ. Χαρίτση.
Στην επιστολή επικαλείται τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού για την πορεία εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι «τα ποσοτικά στοιχεία υποδηλώνουν εξαιρετικά χαμηλή ενεργοποίηση και κρίνονται μάλλον απογοητευτικά, καθώς ήδη βρισκόμαστε στο τέλος του τρίτου χρόνου επιλεξιμότητας των έργων για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο».
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ
Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει πως η υλοποίηση των αιτημάτων της «κρίνεται περισσότερο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ», επισημαίνοντας πως παρά τη μεσολάβηση μεγάλου χρονικού διαστήματος δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια από πλευράς υπουργείου επί των προτάσεων αυτών, που είναι οι εξής:
- Δημιουργία Εθνικού Προγράμματος με δικαιούχους τους Δήμους, μέσω εκχωρήσεων από τα εγκεκριμένα Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, όχι μόνο για την υλοποίηση τεχνικών έργων των Δήμων, αλλά και για άλλους Τομείς Πολιτικής (κοινωνικά θέματα κ.λπ.).
- Υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» με σκοπό την προτυποποίηση των διαδικασιών/λειτουργιών των Δήμων και την εκπαίδευση του προσωπικού της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης με την πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων εκπόνησης πολιτικής και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (αρμοδιότητάς σας), καθώς οι μεγάλες χρονικές υστερήσεις στη λήψη των όποιων αποφάσεων από τους φορείς σχεδιασμού πολιτικής κρίνονται πλέον μη αποδεκτές».
Και προσβλέπει στην επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης του ΕΣΠΑ, αλλά και σε ουσιαστική συνεργασία.