ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικονομική στήριξη θέλει ο «Συμπαραστάτης του Δημότη»

3 Οκτ 2016 • 07:13
Οικονομική στήριξη θέλει  ο «Συμπαραστάτης του Δημότη»

Στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του «Συμπαραστάτη του Δημότη», ενός θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν έχει υποστηριχθεί αρκετά αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος  (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης  κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στη 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών η οποία ολοκληρώθηκε χθες στο Σούνιο.
 «Ήταν μια ακόμη παρέμβαση σε μια μεταρρύθμιση που σχεδιάστηκε πρόχειρα κι εφαρμόστηκε ακόμη πιο πρόχειρα και το κυριότερο, χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόνο σε 33 Δήμους…
Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχουν εκλεγεί Συμπαραστάτες μόλις σε 33 από τους 161 Δήμους που είχαν το δικαίωμα βάσει του νόμου, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις περιφέρειες όπου μόλις οι 7 από τις 13, έχουν τοποθετήσει Συμπαραστάτες.
Όπως ανέφερε η εικόνα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν υπήρξε επαρκές χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες και ο θεσμός να αναπτυχθεί με ουσιαστικές αρμοδιότητες και ευθύνες».
Ας σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου για Συμπαραστάτης έχει εκλεγεί ο πρ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Απόστολος Οικονόμου, ενώ στο Δήμο Ιωαννιτών από τον Ιούλιο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι ο γνωστός δικηγόρος Χρήστος Πάνος, επίσης πρ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

Για τον «Καλλικράτη»
Κατά την τοποθέτησή του ο Γ. Πατούλης έθεσε και το ζήτημα της πολυμορφίας των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και την ανάγκη οι βουλευτές να αντιμετωπίζονται όπως και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης. Αναφερόμενος σε κονδύλια που διαχειρίζονται οι περιφέρειες τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα βασικό πλαίσιο αξιοκρατίας και διαφάνειας, προκειμένου να μην εντοπίζονται στην Αυτοδιοίκηση φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης με βάση κομματικά κριτήρια.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ απευθυνόμενος στον πρώην  Υπουργό και βασικό εμπνευστή του Προγράμματος «Καλλικράτης» Γ. Ραγκούση, έθιξε το θέμα της μη χρηματοδότησης του προγράμματος με κονδύλια, γεγονός που αποτελεί και την αιτία έλλειψης κατά την περίοδο της ύφεσης, σημαντικών αναπτυξιακών έργων στους Δήμους. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη ανάδειξης των προβλημάτων που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Με πράξεις, όχι λόγια…
Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης λέγοντας ότι στόχος της ΚΕΔΕ «είναι να στηρίξει με πράξεις και όχι με λόγια το εγχείρημα να προχωρήσουν επιτέλους και στη χώρα μας οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους».
Για την απλή αναλογική επανέλαβε ότι «για την ΚΕΔΕ η θέσπιση της απλής αναλογικής που προωθεί η Κυβέρνηση δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Βασική προτεραιότητα είναι να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας του Κράτους και των Δήμων, που αποτελούν κομμάτι του».

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.