Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναγορεύτηκε ο Καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου New South Wales της Αυστραλίας κ. Γεώργιος Θ. Παξινός.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση άρχισε με προσφώνιση από τον Πρύτανη καθηγητή κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη και συνεχίστηκε με την παρουσίαση του έργου του τιμώμενου από την Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών κυρία Αικατερίνη Τ. Ψαρροπούλου.
Έργο και προσφορά
Η κυρία Ψαρροπούλου, διακεκριμένη επιστήμων, αναφέρθηκε στο ευρύ και πλούσιο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο του τιμώμενου και εξήρε την προσωπικότητά του.
Η ομιλήτρια, αφού αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του τιμώμενου, τόνισε ότι το ερευνητικό του έργο έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις από ξένους επιστημονικούς φορείς.
Πρέπει να υπογραμμισθεί – συνέχισε η κ. Ψαρροπούλου – ότι η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Ίδρυμα για την Υγεία και την Ιατρική Έρευνα της Αυστραλίας και από τις ΗΠΑ (ΝΙΗ).
Ο κ. Παξινός είναι ο κύριος ερευνητής του Κέντρου Αριστείας του Αυστραλιανού Συμβουλίου Ερευνών για την Ολοκληρωμένη Εγκεφαλική Λειτουργία.
Συνεχίζοντας, η ομιλήτρια, τόνισε ότι ο τιμώμενος, με τους συνεργάτες του, αναγνώρισε 90 πυρήνες στον εγκέφαλο πειραματοζώων και ανθρώπου σε κάποιους από τους οποίους έδωσε ελληνικά ονόματα. Επίσης αναγνώρισε 180 πυρήνες και ομολογίες σε εγκέφαλο πτηνών. Ο κ. Παξινός ήταν ο πρώτος που δημιούργησε έναν αξιόπιστο στερεοτακτικό άτλαντα (τρισδιάστατο χάρτη) για τον εγκέφαλο επίμνων, μυών και ανθρωποειδών πιθήκων, ένα εργαλείο που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εκρηκτική ανάπτυξη των νευροεπιστημών στη δεκαετία του 1980. Ανέπτυξε την πρώτη εξελικτική ονοματολογία με όρους που καλύπτουν άνθρωπο, πτηνά, και αναπτυσσόμενα θηλαστικά και θεωρείται δικαίως ο Μαγγελάνος του εγκεφάλου.
Ο ακριβής νευροανατομικός προσδιορισμός των περιοχών του ανθρώπινου εγκεφάλου –αναφέρει ο κ. Παξινός- είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για την κατανόηση της λειτουργίας του. Ο ανάλογος προσδιορισμός στα ζώα, εκτός από την ανάλογη σημασία για τον μετέπειτα προσδιορισμό της λειτουργίας τους, έχει και ένα δεύτερο σκοπό: ο προσδιορισμός ομολογιών, ανάλογων περιοχών, μεταξύ αυτών και του ανθρώπου επιτρέπει στους επιστήμονες να σχεδιάσουν πειραματικά μοντέλα πάνω στα οποία θα μελετηθούν ασθένειες νευρολογικής και ψυχολογικής φύσης, όπως οι άνοιες, το Πάρκινσον, η επιληψία, η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, σύνδρομα πνευματικής υστέρησης κ.λπ.. Οι περισσότεροι επιστήμονες που δουλεύουν σε αυτά τα θέματα χρησιμοποιούν τους χάρτες του τιμώμενου, οι οποίοι είναι επίσης εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους χειρουργούς στις επεμβάσεις στον εγκέφαλο.
Και η κυρία Ψαρροπούλου κατέληξε: Ο κ. Παξινός προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο και στη βελτίωση της ζωής, διεθνώς και στην Ελλάδα.
* * *
Μετά την εμπεριστατωμένη ομιλία της ακολούθησε ανάγνωση του ψηφίσματος από την Πρόεδρο του Τμήματος κ. Θεανώ Θ. Τράγκα, περιένδυση του τιμώμενου με την τήβενο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Μαργαρίτα Κ. Τζαφλίδου και επίδοση του Ψηφίσματος από τον Πρύτανη.
Έπειτα μίλησε ο κ. Παξινός με θέμα: Εγκέφαλος, Συμπεριφορά και Εξέλιξη».
Η τελετή έληξε με μουσικό πρόγραμμα με μέλη της Καμεράτα, Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.