ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελέω Τουρκίας παραμένουν οι πρόσφυγες στη Φιλιππιάδα

11 Νοέ 2016 • 10:07
Ελέω Τουρκίας παραμένουν  οι πρόσφυγες στη Φιλιππιάδα

• Στην… Τουρκία απέδωσε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, την αθέτηση της κυβερνητικής υπόσχεσης για οκτάμηνη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων. Συγκεκριμένα όπως είπε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού, που είχε αποκλειστικό θέμα το Κέντρο, ο σχεδιασμός για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων ήταν η 8άμηνη διάρκεια,  ωστόσο   αυτός- πρόσθεσε-  δεν κατέστη δυνατόν να τηρηθεί από τη στιγμή που δεν τηρήθηκαν απόλυτα οι συμφωνίες Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και αυτές με Κράτη μέλη της Ε.Ε. που θα υποδέχονταν πρόσφυγες.
Η δικαιολογία του κ. Μπάρκα, δεν «επιβεβαιώνεται» όμως από τον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς όπως ανέφερε ο βουλευτής Πρέβεζας της Ν.Δ. Στ. Γιαννάκης, η απάντηση του Υπουργού σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ήταν αόριστη, χωρίς ουσιαστική απάντηση. Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής επανέλαβε τη θέση της Δημοτικής Αρχής να γίνουν μόνιμα τα Κέντρα, να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία και σπίτια και τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης των παιδιών τους.
Ο Διοικητής του Κέντρου Μ. Κλάπας, υποστήριξε ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης ασύλου θα μειωθεί μέχρι μηδενισμό ο αριθμός των προσφύγων στο Κέντρο, ενώ για τα κοντέινερ είπε ότι αυτά τοποθετούνται προσωρινά.
Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Φωτεινού, ανέφερε ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών θα ξεκινήσει όταν ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Σημειώνεται ότι σήμερα στο Κέντρο από τους 600 που ήταν αρχικά έχουν παραμείνει 233 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.