ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. ΑΓΝΑΝΤΗ: Να στηριχθεί η μάχη κατά του καρκίνου

31 Ιαν 2017 • 08:12
Ν. ΑΓΝΑΝΤΗ: Να στηριχθεί η μάχη κατά του καρκίνου

• Αφιερωμένη στα τοπικά Μ.Μ.Ε ήταν και φέτος η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα του παραρτήματος Ιωαννίνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, μέλους της Διεθνούς Ενώσεως κατά του καρκίνου.
Στη σύντομη ομιλία που πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων της Ε.Α.Ε κ. Νίκη Αγνάντη, ομότιμη καθηγήτρια της Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου, καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην εκδήλωση και σημείωσε ότι εδώ και 22 χρόνια, το παράρτημα κόβει μαζί τους την πίτα ως ελάχιστη αναγνώριση της συμβολής τους στο κοινωνικό έργο που επιτελεί.

Να στηριχθεί η μάχη
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο καρκίνος είναι, σήμερα, η δεύτερη αιτία θνησιμότητας και στόχος είναι να συντονιστεί και να στηριχθεί η μάχη κατά του καρκίνου ενώ σημείωσε  ότι το παράρτημα και κατά την περασμένη χρονιά συνέχισε τις προσπάθειές του, με σκοπό να ενημερωθούν υπεύθυνα οι πολίτες για την πρόληψη της ασθένειας και για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν τρόποι αν δεν εθελοτυφλούμε, να προλάβουμε τον καρκίνο».
Στη συνέχεια έκανε ειδική μνεία στη λειτουργία για 16η χρονιά του Κέντρου Διδαχής Αυτοεξέτασης Μαστού, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες για προληπτικό έλεγχο του μαστού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επί σειρά ετών προσέφερε τις υπηρεσίες του στο Κέντρο και ο αείμνηστος γιατρός Χαράλαμπος Μπάτσης, η προσφορά του οποίου ήταν πολύ σημαντική στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Από εξειδικευμένους γιατρούς
Η κ. Αγνάντη υπενθύμισε ότι η εξέταση και η διδαχή γίνεται σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά από εξειδικευμένους ιατρούς τους κ. κ  Χαράλαμπο Χαρίση, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής, Χρυσέλη Μιχάλη Γυναικολόγο, Νούσια Βασίλειο, Διευθυντή –Χειρούργο Ε.Σ.Υ και με τη βοήθεια της μαίας Άννας Ιωακειμίδου, εθελοντικά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα γραφεία του παραρτήματος (Γ. Παπανδρέου 2). Για τον προληπτικό έλεγχο οι γυναίκες μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο τηλέφωνο 26510-25555, ώρες 10 π.μ.-8 μ.μ., έχοντας μαζί τους και τυχόν ιατρικές εξετάσεις (μαστογραφία, υπέρηχο).
Τέλος, αφού έκανε και ένα σύντομο απολογισμό των υπόλοιπων δράσεων και εκδηλώσεων το 2016, η κ. Αγνάντη υπενθύμισε σε όλους ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ισοδυναμεί με ίαση και ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους.
 ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.