ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Γκρίζα» σημεία στη συμφωνία Δήμου-Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων

10 Φεβ 2017 • 08:58
«Γκρίζα» σημεία στη συμφωνία  Δήμου-Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων

• «Γκρίζα» σημεία περιλαμβάνει η συμφωνία του Δήμου Ιωαννιτών και του Αστικού ΚΤΕΛ για την επιδότηση του εισιτηρίου για τους πολίτες που μετακινούνται από και προς τα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Τη σύναψη της σχετικής σύμβασης ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, να υποστηρίζει ότι η μείωση του εισιτηρίου εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. «Προσπαθούμε- είπε- μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής προκάλεσε την έντονη κριτική της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», η οποία «καυτηρίασε» το γεγονός ότι δεν έχει προηγηθεί σχετική μελέτη και όπως αυτή προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
Ιδιαίτερα χρήσιμη και διαφωτιστική ήταν η εισήγηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης και καθ’ όλα ειδικού επί συγκοινωνιακών θεμάτων κ. Γρηγόρη Γκίκα, ο οποίος στην αρχή ζήτησε να αναβληθεί το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα εξετάσει σε βάθος τη συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ, ως προς τον καθορισμό του ύψους των εισιτηρίων και την ορθολογική τακτοποίηση των δρομολογίων.
Στο επίκεντρο της κριτικής, από τον κ. Γκίκα τέθηκε το ζήτημα των επανακαθορισμό των ζωνών όπως αυτές προβλέπονται από τη νομοθεσία και που είναι αρμοδιότητα του  Δήμου, ώστε με την επιδότηση να προκύψει μεγαλύτερο όφελος για τους πολίτες, καθώς – όπως εξήγησε στην περίπτωση αυτή- η μείωση του εισιτηρίου θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που προβλέπει η σύμβαση του Δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ.
Η Δημοτική Αρχή επέμεινε στη θέση της, με αποτέλεσμα η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία να καταψηφίσει τη συμφωνία. Μέρος της συμφωνίας, αποτελεί και προσθήκη δρομολογίου για μεταφορά  μαθητών της Γορίτσας και του νέου Γυμνασίου Ανατολής.
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να «αγκαλιάσουν» τη συνεργασία που αρχίζει.
 Η σύμβαση έχει δωδεκάμηνη διάρκεια και το κόστος για το Δήμο Ιωαννιτών είναι 115.000 ευρώ. Το κόστος θα παραμείνει το ίδιο ανεξάρτητα αν σε αυτό το διάστημα αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών.

Τα δρομολόγια που επιδοτούνται
Τα  δρομολόγια που επιδοτούνται πλέον και οι μειώσεις που επέρχονται είναι τα εξής:
1) Για τα δημοτικά διαμερίσματα Μάρμαρα, Κάτω Μάρμαρα, Σταυράκι, Κουτσελιό, Μπάφρα, Καισάρεια, Πεδινή, Νεοχωρόπουλο, Κρύα και Αμφιθέα το εισιτήριο από ή προς τα Γιάννενα διαμορφώνεται από τα 1,70 ευρώ που κοστίζει σήμερα το κανονικό εισιτήριο σε 1,20 ευρώ το επιδοτούμενο και από τα 0,80 ευρώ που κοστίζει το μειωμένο εισιτήριο σε 0,60 ευρώ το επιδοτούμενο (έκπτωση 30%).
2) Για τα δημοτικά διαμερίσματα Λογγάδες, Βασιλική, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Πλατανιά, Χαροκόπι, Μουζακαίοι, Μπιζάνι, Επισκοπικό, Αμπελιά, Κοσμηρά, Ασβεστοχώρι. Κόντσικα, Αγία Μαρίνα, Κρανούλα, Λυκόστομο, Περίβλεπτος, το εισιτήριο από ή προς τα Γιάννενα διαμορφώνεται από τα 2,20 ευρώ που κοστίζει σήμερα το κανονικό εισιτήριο σε 1,70 ευρώ το επιδοτούμενο και από τα 1,10 ευρώ που κοστίζει το μειωμένο εισιτήριο σε 0,80 ευρώ το επιδοτούμενο (μείωση 23%).
3) Για το δημοτικό διαμέρισμα του Κατσικά,  το επιδοτούμενο εισιτήριο θα ισχύει μόνο για της ώρες αυξημένης κίνησης των επιβατών, ήτοι από τις 06:00 ως τις 09:00 το πρωί και από τις 13:30 έως τις 15:30 το μεσημέρι,. Το εισιτήριο από ή προς τα Γιάννενα διαμορφώνεται από τα 1,70 ευρώ που κοστίζει σήμερα το κανονικό εισιτήριο σε 1,20 ευρώ το επιδοτούμενο και από τα 0,80 ευρώ που κοστίζει το μειωμένο εισιτήριο σε 0,60 ευρώ το επιδοτούμενο (έκπτωση 30%).
Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης επέκταση των υπαρχόντων δρομολογίων των Μαρμάρων προς την περιοχή της Ολυμπιάδας, αύξηση των δρομολογίων προς Νεοχωρόπουλο και προγραμματισμός άλλων προς την περιοχή των Μελάνδρων.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.