• Τρεις προσωπικότητες ανακήρυξε σε Επίτιμους Δημότες της πόλης το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.
Πρόσφατα την κ. Σοφία Στάικου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, τον Πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή (2-9-1959) και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο (1995). Στην πρώτη απονεμήθηκε και το Αργυρό Μετάλλιο της πόλης, στον δεύτερο το Χρυσούν Μετάλλιον και στον τρίτο το «Κλειδί της πόλης».
Ο Δήμος Ιωαννιτών, από το 1958 μέχρι σήμερα, απένειμε τιμητικές διακρίσεις στα εξής φυσικά και Νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του «Κανονισμού Απονομής Τιμητικών Διακρίσεων»:
• Παύλον – Φρειδερίκη, Βασιλείς των Ελλήνων, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλης «εις ένδειξιν τιμής και βαθυτάτης ευγνωμοσύνης διά τας υπηρεσίας των προς το Έθνος και την Ήπειρον» (21-2-1958).
• Ευάγγελον Αβέρωφ – Τοσίτσα, Υπουργό Εξωτερικών, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διά τους σθεναρούς του αγώνες εις τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, υπέρ της απελευθερώσεως της Κύπρου» (15-6-1958).
• Πανηπειρωτική Ομοσπονδία της Αμερικής, το Μετάλλιον της πόλεως «διά την παμμέγιστον δράσιν της Συνομοσπονδίας. Απονέμεται ως φόρος τιμής προς το Λάβαρόν της και αποστέλλεται εις Νέαν Υόρκην διά του ανωτάτου υπάτου Συμβούλου κ. Χρ. Μάστορα» (10-8-1958).
• Βασίλειον Κραψίτην, Ηπειρώτη λογοτέχνη και ποιητή, το Μετάλλιον της πόλεως «επειδή τιμά το Ηπειρωτικόν όνομα» (12-8-1958).
• Λάβαρον της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «εις ένδειξιν βαθυτάτης τιμής προς το έργον της Συνομοσπονδίας ήτις εργάζεται με όλας της τας δυνάμεις διά την Ήπειρον» (14-8-1958).
• Δημοσθένην Δόνον, Χειρούργον ιατρόν, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διατελέσαντα Χειρούργον του Δημοτικού Νοσοκομείου επί σειράν ετών και προσενεγκόντα πολλαπλάς υπηρεσίας και εις τον λαόν και εις την πόλιν» (1958, πράξις 6).
• Δημήτριον Μακρήν, Υπουργόν Εσωτερικών «τραυματίαν δις εις το Μέτωπον της Αλβανίας και νοσηλευθέντα εις το Νοσοκομείον «Γ. Χατζηκώστα» και «γεναίον στρατηγόν και Δήμαρχον Αθηναίων Παυσανίαν Κατσιώταν, διότι ο μεν πρώτος παρέστη εις το συνέδριον Δημάρχων και Κοινοταρχών ως εκπροσωπών την Κυβέρνησην, ο δε δεύτερος διότι ώρισε το συνέδριον Δημάρχων εις την πόλιν μας, πολεμίσας ηρωικώς εις τους αγώνες 1940-1947, απονέμωντας τα Χρυσά Μετάλλια της πόλεως». (6-10-1958).
• Αναστάσιον Γαργαρόπουλον «ένδοξον στρατηγόν άχρι χθες Διοικητήν 8ης Μεραρχίας», το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «εις ένδειξιν της αγάπης μεθ ης περιβάλλει αυτή τον ένδοξον ηγέτην του Ελληνικού Στρατού, διά τας πολλαπλάς υπηρεσίας του προς την πόλιν Ιωαννίνων αποτελούσαν την δόξαν του Νικηφόρου μας Έθνους» (21-11-1958).
• Βασίλειον Πυρσινέλλαν, επί σειράν ετών Δήμαρχον Ιωαννίνων, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «εις ένδειξιν τιμής, αγάπης και εκτιμήσεως προς την έξοχον προσωπικότητα, διά τας πολυτίμους υπηρεσίας προς την πόλιν» (22-11-1958).
• Κώσταν Κατσάρην «μεγαλοεπιχειρηματίαν, έξοχον προσωπικότητα», το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διά τας πολυτίμους υπηρεσίας προς την πόλιν» (29-10-1958).
• Φίλοι των Ιωαννίνων (Σωματείο Αθηνών), το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διά τας πολυτίμους υπηρεσίας προς την πόλιν» (30-9-1958).
• Δημήτριον Νότη Μπότσαρη, στρατηγόν, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διά τας πολυτίμους υπηρεσίας ας προσέφερεν και ως αρχηγός εθελοντικού Σώματος κατά την απελευθέρωσιν 1912-13 πρώτος εισελθών εις τα Ιωάννινα και ως υπουργός και ως βουλευτής, επί σειράν ετών, αλλά και ως πρόδερος των Μπιζανομάχων διά την ανέγερσιν του Ηρώου των Μπιζανομάχων» (10-2-1959).
• Κων/νον Καραμανλήν, Πρωθυπουργόν και επίτιμον δημότην Ιωαννίνων, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διά τας πολυτίμους υπηρεσίας του» (2-9-1959).
• Σπύρον Σουρέλην, κάτοικον Ιωαννίνων, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διότι διά των ιδίων του οικονομικών μέσων κατόρθωσε να πλουτίσει την αρχοντικήν μας πόλιν με μέγαρα μεγάλης αξίας, στολίζοντας την ωραίαν μας αρχοντικήν πόλιν» (1-1-1959).
• Κων/νον Καλογερόπουλον, Νομάρχην Ιωαννίνων, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλης «διά την συμπαράστασιν του προς την πόλιν» (21-1-1960).
• Μητροπολίτην Ιωαννίνων Σεραφείμ, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλης «διά τας εξαιρετικάς υπηρεσίας του προς την πόλιν» (17-1-1960).
• Χρ. Πάτσην, απόδημον Ηπειρώτην, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως, «διά την δωρεάν του προς τον Σεβασμιώτατον ενός εκατομμυρίου υπέρ ανεγέρσεως Ναού εις την Πλατείαν Αϊζενχάουερ» (17-1-1960).
• Στυλ. Γκίκα, Υπουργόν Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διά τας πολλαπλάς εν τη πόλει υπηρεσίας του» (12-3-1960).
• Πόλιν του Μεσολογγίου, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διά τας προσφερθείσας πολλαπλάς υπηρεσίας εις το νικηφόρον μας Έθνος» (6-4-1960).
• Χρ. Ευαγγελάτον, Δήμαρχον Μεσολογγίου, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διά τας υπηρεσίας του προς την πόλιν» (6-4-1960).
• Τωμαδάκην, καθηγητήν Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών «πρυτάνεω φίλω της πόλεως διαπρυσίω κήρυκα υπέρ ιδρύσεως τρίτου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», απονέμεται το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «τιμής και ευγνωμοσύνης ένεκεν» (Πρακτικό 22.1960).
• Αϊζενχάουερ, Πρόεδρον των ΗΠΑ, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «τιμής ευγνωμοσύνης ένεκεν προς την χώραν του» (Πρακτικό 210, 1960).
• Βασίλειον Έξαρχου, Καθηγητήν Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «τιμής και ευγνωμοσύνης ένεκεν διά τας υπηρεσίας του προς την πόλιν» (Πρακτικό 23, 1960).
• Γεώργιον Θεμελήν, Υπουργόν Εθνικής Αμύνης, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως ευεργετήσας την πόλιν των Ιωαννίνων, όπου επί ημερών του αποδίδονται οι στρατώνες» (20-3-1960).
• Πέτρον Νικολόπουλον, αντιστράτηγον, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διότι υπήρξε ο πρώτος εκ των αρχηγών του ΓΕΣ εκ των οποίων υποστήριξε την απόδοσιν των στρατώνων εις της πόλιν» (20-3-1960).
• Γεώργιον Κατσάρην «τω επιλέκτω Έλλην συναδέλφω της μεγάλης πόλεως των Ηνωμένων Πολιτειών Ηντιάνα» απονέμεται το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως, «Ούτος εδήλωσεν τω Δημάρχω Ιωαννίνων ότι θα βοηθήσει τα Ιωάννινα, ως πόλιν του φωτός και του πνεύματος» (Πρακτικό 29, 1960).
• Κων/νον Τσάτσον, Υπουργόν Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Ηπειρωτικής καταγωγής, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διότι πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως προσέφερε τας υπηρεσίας του προς την πόλιν» (24-4-1960).
• Κων/νον Φρόντζον, βουλευτήν Ιωαννίνων, ιδρυτήν του Φεστιβάλ της Δωδώνης, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διότι προσέφερεν πλείστας όσας υπηρεσίας εις την πόλιν και την Ήπειρον, τιμής και ευγνωμοσύνης ένεκεν» (Πρακτικόν 28, 1960).
• Ανδρέαν Φασέαν, Έλληνα Υπουργόν των Οικονομικών «διαμένοντα εν τη πολιτεία Ηνωμένων Πολιτειών Σικάγω, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διότι πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως ευεργετήσαντα Ιωάννινα δι απονομής μηχανημάτων εις τον Δήμον, τιμής και ευγνωμοσύνης ένεκεν» (31-8-1960).
• Εθνικόν Θέατρον, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διά την εξαιρετικήν τιμήν που απέδωσε εις τα Ιωάννινα το να κατέλθει εις τας εορτάς της Δωδώνης και λαμπρύνει αυτάς επί διήμερον, ήτοι 19-20 προσκλήσει της ΕΗΜ» (18-7-1961).
• Ανδρέαν Γεωργιάδην, καθηγητήν Σχολής Καλών Τεχνών, μεγάλον καλλιτέχνην ζωγράφον, εθελοντήν και τραυματίαν απελευθερωτικών πολέμων 1912-13 «τω αγλαεί τέκνω της Ηρωοτόπου Μεγαλονήσου Κρήτης απονέμει το Χρυσούν μετάλλιον της πόλεως, τιμής και ευγνωμοσύνης ένεκεν διά τας πολλαπλάς υπηρεσίας ας αυτός προσέφερε και προσφέρει προς την Ήπειρον και το Έθνος» (31-8-1962).
• Παναγιώτην Βέλλιον, αντιστράτηγον, διατελέσαντα διοικητήν 8ης μεραρχίας, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «προσενεγκόντι υψίστας πόλιν τε και Ήπειρον υπηρεσίας αγαπήσαντα Ηπειρωτικήν περιοχήν μας ήτις εξετίμησε πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως υπηρεσίας ηγετικήν φυσιογνωμίαν ένδοξου στρατηγού» (Δίπλωμα τιμής, Απρίλιος 1963).
• Δημήτριον Χέλμην, διατελέσαντα υπουργώ Συντονισμού – Οικονομικών, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «προσενεγκόντι υψίστας Έθνει τε και Ηπείρω υπηρεσίας» (Δίπλωμα τιμής, 28-10-1962).
• 8ην Μεραρχίαν, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «για την προσφορά της κατά τον Ελληνοϊταλικόν πόλεμον του 1940-1941» (235/1960 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου).
• Οικουμενικόν Πατριάρχην Αθηναγόραν, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «διά τας πολλαπλάς και μεγίστας τη Χριστιανοσύνη και τω Έθνος υπηρεσίας» (7-6-1963).
Οι παραπάνω τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν επί δημαρχίας Γρηγορίου Σακκά.
• Στέλιον Μηγιάκην, Ολυμπιονίκην, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως (90/1981 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου).
• Χρήστον Κατσάρην, ευεργέτην του Δήμου, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως (154/ 1981 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου).
• Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλεως «για την προσφορά τους στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου» (184/1981 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου).
Οι παραπάνω τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή Θεόδωρου Γεωργιάδη.
• Ανδρέαν Παπανδρέου «Σοσιαλιστή Πρωθυπουργό» το Χρυσούν Μετάλλιον της πόλης με σχετικό ψήφισμα σε μεμβράνη «για τις προς την πατρίδα εθνικές υπηρεσίες του» (47/1983 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, Δήμαρχος Σπύρος Κατσαδήμας).
Επί Δημαρχίας Ελευθερίου Γκλίναβου και με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στα Γιάννινα (17 και 18 Ιουνίου 1995) του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη της πόλης των Ιωαννίνων «για τις συνεχείς και πολύτιμες προς την πατρίδα εθνικές υπηρεσίες». Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απονεμήθηκε την ίδια ημέρα και για τους παραπάνω λόγους «το κλειδί της πόλης».
• Καρμέλια Μεσσίνα, Δ/ντή του Τμήματος Α2 16ης Γενικής Διευθύνσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπεύθυνου για την Περιφερειακή Πολιτική και Ανάπτυξης, απονεμήθηκε το Μετάλλιο της πόλης «για τις υπηρεσίες που προσέφερε και θα προσφέρει στην Ήπειρο». Στον ίδιο παραδόθηκε και αναμνηστικός δίσκος παραδοσιακής λαϊκής τέχνης των Ιωαννίνων (Δημοτική Αρχή Ελευθ. Γκλίναβου, 30 Απριλίου 1997).
• Χρήστον Τσέτσην, «Δημοσιογράφο – Συγγραφέα, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για το βιβλίο του «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ – Δήμαρχοι – Δημοτικοί Σύμβουλοι 1913-1998» (Δημαρχιακή Αρχή Ελευθ. Γκλίναβου, 1998).
• Ερμηνεία Φωτιάδου «Λαογράφο, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, για την έντονη πολιτιστική της παρουσία» (Δημοτική Αρχή Αναστασίου Παπασταύρου, 2000).
• Μερόπη Κοτρώτσιου – Παπαθεοδώρου «απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο».
• Βάτσικα και Μανώλη «απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους αθλητές του Δ.Δ. Σταυρακίου» (Δημοτική Αρχή Αναστασίου Παπασταύρου, 21-5-2001).
• Ιάκωβον Καμπανέλη, «απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στο Θέατρο και στον Πολιτισμό» (Δημοτική Αρχή Αναστασίου Παπασταύρου, 11-2-2001).
• Παναγιώτη Σουκάκο, Καθηγητή Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα «για το πλούσιο επιστημονικό του έργο» (Δημοτική Αρχή Αναστασίου Παπασταύρου, 27-12-2002).
• Γιάννη Δάλλα, Ηπειρώτη ποιητή και λόγιο, «απονέμεται το Μετάλλιο της πόλης» (τιμητικό αφιέρωμα στην ΕΗΜ, 18-4-2005, Δημοτική Αρχή Νικ. Γκόντα).
• ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και στους Συνδέσμους Φιλάθλων ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ «BLUE VAYEROS» και «LOS TΟRROS LOCOS», «ΟΙ ΤΑΥΡΟΙ», «BLUE VAYEROS» Θεσσαλονίκης «για την άνοδο της ομάδας στη Β’ Εθνική Κατηγορία της ποδοσφαιρικής περιόδου 2005-2006» (Δημοτική Αρχή Νικ. Γκόντα, 17-5-2006).
• Νικόλαο Γκατζογιάννη, συνπρόεδρο της Διεθνούς Συντονιστικής επιτροπής Ηπειρωτών Εξωτερικού «Ήπειρος 2006» και Χρυσόστομο Δήμου, απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες, «στο πλαίσιο της Α’ Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών» (Δημοτική Αρχή Νικ. Γκόντα, 28 – 30-7-2006).
• Γιάννη Κόντο, Φωτοειδησιογράφο, απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα «σε εκδήλωση – αφιέρωμα προς τιμήν του» (Δημοτική Αρχή Νικ. Γκόντα, 30-9-2006).
• Μάικλ Δουκάκη, Ελληνοαμερικανό και πολιτικό, πρώην Κυβερνήτη της Μασσαχουσέτης και υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ, απονεμήθηκε το Χρυσούν Μεττάλιον της πόλεως (Δημοτική Αρχή Ν. Γκόντα, 22-8-2009).
• Γεώργιο Τζιάλλα και Ιωάννη Τσίλη, Ολυμπιονίκες αθλητές του Ν.Ο. Ιωαννίνων, απονεμήθηκε το Ασημένιο Μετάλλιο της πόλεως (κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου 18 Δεκεμβρίου 2012, Δημοτική Αρχή Φιλιπ. Α. Φίλιου).
Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν υλοποιήθηκε.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ομόφωνα αποφάσισε στη συνεδρίασή του (26-3-2010) να τιμηθεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της πόλης και την ονομασία του παραλίμνιου δρόμου από το Πάρκο Κατσάρη έως την οδό Βογιάνου σε οδό «Κάρολου Παπούλια». Η απόφαση αυτή όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.
«Η πορεία της ζωής του κ. Παπούλια -είπε ο Δήμαρχος Νικ. Γκόντας- υποδεικνύει σε όλους μας ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τι οφείλει να κάνει η Πατρίδα για μας, αλλά τι πρέπει να κάνουμε εμείς για την Πατρίδα μας. Είναι τιμή για όλους μας να κατέχει το ύπατο αυτό αξίωμα ένας Ηπειρώτης».