ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα άτομα με αναπηρία ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας

26 Απρ 2017 • 07:38
Τα άτομα με αναπηρία ζητούν  άμεσα μέτρα προστασίας

• Το πλαίσιο των μέτρων προστασίας που πρέπει να ληφθούν άμεσα έτσι ώστε να υπάρξει προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, παρουσιάζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό.
Όπως τονίζει, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει άνιση μεταχείριση, αποκλεισμός, φτώχεια και ζητούν το αυτονόητο: προστασία από την ελληνική Πολιτεία, μέσα στην κρίση.

Οι διεκδικήσεις  
Η ΕΣΑμεΑ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί:  
- Προστασία των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης και των πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.).
- Να μην υπάρξει επαναϋπολογισμός των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, και στη χειρότερη περίπτωση να μην υπάρξει περικοπή της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
- Άμεση εφαρμογή της χορήγησης του 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού.
- Συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και μετά το 2019 και επέκτασή του σε όλα τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας.
- Την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου και την εναρμόνισή τους με τα ισχύοντα στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι γήρατος γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες του ιδιωτικού τομέα.
- Την κατάργηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των ατόμων με αναπηρία.
- Διατήρηση των φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό ισχύει σήμερα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που έχουν στη φροντίδα του άτομα με βαριές αναπηρίες.
- Απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για την α΄ κατοικία, καθώς και τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος προστασίας των ατόμων με αναπηρία στον ΕΝΦΙΑ.
- Τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) να μην προσμετρούνται στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και τις οικογένειες που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία για τη φοροαπαλλαγή, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το πλαφόν των συντάξεων ή για την εφαρμογή οποιωνδήποτε μέτρων προστατεύουν την αναπηρία.
- Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα τεχνικά βοηθήματα, στα είδη ειδικής διατροφής και τις βιταμίνες.
- Σχεδιασμός και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εργασία…

Και ειδική μέριμνα
Παράλληλα, η Συνομοσπονδία ζητά να υπάρξει ειδική μέριμνα και προστασία για τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και για τις οικογένειες που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία, όπως:
• Το μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στα γενικά και ειδικά σχολεία που φοιτούν μαθητές με αναπηρίες.
• Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση ατόμων με αναπηρία, τη θεσμοθέτηση των Κέντρων Ανεξάρτητης Διαβίωσης, του προσωπικού και οικογενειακού βοηθού.
• Την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Αποϊδρυματοποίησης και μετάβασης στην κοινοτική φροντίδα.
• Τη διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΗΦ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ) και μετά το 2019, που ολοκληρώνεται η χρηματοδότησή τους μέσω ΕΣΠΑ.
• Τη διασφάλιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ-μεΑ και τη δημιουργία νέων, έτσι ώστε να λειτουργεί μία τουλάχιστον δομή ανά Δημοτικό Διαμέρισμα.
• Την άμεση στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, συμπεριλαμβανομένων όλων των Κέντρων και Μονάδων Παρακολούθησης χρονίως πασχόντων, που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.