• Το σήριαλ του πολεοδομικού σχεδίου των συνοικιών Δροσιάς – Πεντέλης – Ζευγαριών- Τσιφλικόπουλου, που διαρκεί πάνω από τρεις δεκαετίες συνεχίζεται και ευχή όλων είναι αυτή τη φορά να λήξει οριστικά προς όφελος όλης της πόλης.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Χωροταξίας, Αστικού Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Υπαίθρου, Γιώργος Βίνης, η διαδικασία δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού έχει ήδη ξεκινήσει για την ανάθεση σύμβασης σύνταξης της μελέτης με τίτλο «Μελέτη πράξης εφαρμογής της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων του Δήμου Ιωαννιτών στις περιοχές Δροσιά- Πεντέλη- Ζευγάρια - Τσιφλικόπουλο», προεκτιμώμενης αμοιβής 1.055.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (24%).
Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η μελέτη δεν θα έχει την τύχη της αρχικής του 1986, οπότε οι ιδιοκτήτες της εν λόγω πολεοδομικής ενότητας έζησαν την περιπέτεια των ακυρώσεων των επανεγκρίσεων και στην ουσία της στασιμότητας μιας περιοχής που απέχει «μια ανάσα» από το κέντρο της πόλης και εξαιτίας της πολεοδομικής εκκρεμότητας, στερείται βασικών έργων υποδομής.
«Η εκπόνηση της μελέτης πράξης εφαρμογής για τις περιοχές Δροσιάς, Πεντέλης, Ζευγαριών και Τσιφλικόπουλου, έχει σκοπό την υλοποίηση των πολεοδομικών μελετών των περιοχών αυτών, την εξασφάλιση των προβλεπόμενων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων καθώς και την τακτοποίηση όλων των εντασσόμενων οικοπέδων, ώστε να καταστούν άρτια και οικοδομήσιμα», σημείωσε ο κ. Βίνης.
Οι δημοσιεύσεις
Με έμφαση και αναλυτικά αναφέρεται στη συνέχεια στις διαδικασίες που αυτή τη φορά ακολουθήθηκαν κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού, που, όπως αναφέρει, δημοσιεύθηκε στις 13-7-2017 στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την οποία ξεκινά ο διαγωνισμός.
Σε εθνικό επίπεδο, σημειώνει ο κ. Βίνης την 14-7-2017 δημοσιεύθηκαν η προκήρυξη και αναλυτική διακήρυξη του διαγωνισμού στο ΚΗΜΔΗΣ & ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Τα τεύχη του διαγωνισμού διατίθενται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.ioannina.gr) και ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίσθηκε η 12-9-2017.
Η ιδιαίτερη αυτή αναφορά στις… λεπτομέρειες της διαδικασίας, μάλλον δείχνει ότι και ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος προσπαθεί να πεισθεί ότι ο διαγωνισμός θα έχει καλή κατάληξη και ότι δεν θα είναι μια ακόμη αποτυχημένη πράξη του πολυετούς σήριαλ.
Η μελέτη, τονίζει ο Αντιδήμαρχος, θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του Δήμου, ενώ ο διαγωνισμός θα γίνει με την ανοικτή διαδικασία και με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
Από τον… κουμπαρά!
«Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή έχει εξασφαλίσει τους ίδιους πόρους για να προχωρήσει η εκπόνηση της μελέτης, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας εξορθολογισμού και εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου, που μας επέτρεψε να έχουμε ένα ταμείο, έναν «κουμπαρά» για να χρηματοδοτούμε από δικούς μας πόρους έργα», δήλωσε θριαμβολογώντας και πάλι ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας.