ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σημαντική η προσφορά εθελοντών στην μάχη κατά των πυρκαγιών

30 Αύγ 2017 • 09:10
Σημαντική η προσφορά εθελοντών στην μάχη κατά των πυρκαγιών

• Μπορεί τα μεγάλα και επικίνδυνα πύρινα μέτωπα, που αναστάτωσαν το Σαββατοκύριακο την Ήπειρο να έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, όμως πολίτες, φορείς και Αρχές δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν, αφού δεν αρκεί παρά μια κακή στιγμή για να ξεσπάσει πυρκαγιά και να πάρει γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Κατά την χθεσινή μέρα πάντως εκδηλώθηκε μια φωτιά σε ορεινή και δύσβατη περιοχή στην Τοπική Κοινότητα Πηγών Άρτας, κοντά στην Ιερά Μονή Σέλτσου.
Όμως, η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, γι’ αυτό και όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ο ρόλος των εθελοντών
Και μπορεί οι Πυροσβέστες να παλεύουν πραγματικά με τις φλόγες σε κάθε επιχείρηση που καλούνται να φέρουν σε πέρας - πολλές φορές μάλιστα χωρίς να έχουν τα απαραίτητα μέσα που διευκόλυναν περισσότερο το έργο τους - όμως τελικά σημαντικός αποδεικνύεται και ο ρόλος των εθελοντών, που συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις τους, κυρίως στον τομέα της πρόληψης.
Χαρακτηριστική περίπτωση η συμβολή των νέων στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη περιοχή της Κοσμηράς. Μάλιστα η Φιλοπρόοδος Κίνηση Κοσμηράς συγκάλεσε συνέλευση  και αποφασίστηκε η δημιουργία εθελοντικών ομάδων περιφρούρησης που σε 24ωρη βάση θα περιπολούν στην ευρύτερη περιφέρεια του χωριού, με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε προσπάθειας εμπρησμού.
Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά, η Φιλοπρόοδος Κίνηση Κοσμηράς καλεί όλους τους κατοίκους του χωριού σε επαγρύπνηση προκειμένου να αποφευχθούν νέες δυσάρεστες καταστάσεις.
Παράλληλα, ευχαριστεί θερμά την νεολαία του χωριού που με ωριμότητα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, τονίζοντας ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναγγείλουμε ότι ήδη οι εθελοντικές ομάδες έχουν αναλάβει το έργο τους. Ευελπιστούμε στην συμμετοχή όλων στην κοινή προσπάθειά μας», τονίζει σε ανακοίνωσή της
Παράδειγμα προς μίμηση
Αναμφίβολα πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, την οποία θα πρέπει να μιμηθούν οι νεολαίοι κι άλλων περιοχών, κυρίως απομονωμένων. Θα μπορούσαν λοιπόν και οι Δήμοι, οι πιο απομακρυσμένοι (Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Μετσόβου κ.λ.π.) να συγκροτήσουν τέτοιες ομάδες, προτρέποντας όσους νέους ανθρώπους έχουν παραμείνει στα χωριά να κάνουν περιπολίες στις πιο «ευαίσθητες» περιοχές. Παράλληλα και οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, όπως να υπάρχουν οι αναγκαίοι πυροσβεστικοί κρουνοί, να είναι καθαρισμένοι οι δρόμοι, να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες κ.α. Γιατί «κάλλιον του θεραπεύειν είναι το προλαµβάνειν»!

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.